HALMSTAD. Vem blir nästa Emil Forsberg, John Guidetti eller Andreas Granqvist? När Sveriges bästa 15-åringar samlas kryllar det av agenter och rådgivare som vill ha en del av kakan. En av Sveriges största agenturer Nordic Sky är på plats med hela åtta personer för att scouta spelare inför framtiden. 
– Man kan fråga sig om det är moraliskt att jobba med så unga spelare. Det behöver inte alls vara fel – men det beror helt på vad du säger till spelaren, säger agenten Per Jonsson till FotbollDirekt.se. 

Från måndag-fredag har Sveriges just nu bästa 15-åringar tränat och spelat matcher i sina distriktslag inför ögonen på förbundskaptenen Roger Franzén som genom urvalet ska forma det nya P15-landslaget för spelare födda 2003.

Många andra är också här.

Majoriteten av de största svenska fotbollsagenturerna missar inte en vecka som denna då ingen vill riskera att missa en kommande storstjärna. En av många agenturer på plats är Nordic Sky som har klienter som Ludwig Augustinsson, Sebastian Larsson, Viktor Claesson i sitt stall. I över 20 år har agenten Per Jonsson besökt Utvecklingslägret, tidigare kallat Elitpojklägret, för att hitta nästa oslipade diamant.

– Vi är ett team som varit här i många år med scouter som hjälper oss att hålla koll på lagen. Vi är åtta man på plats, och det kan man tycka är mycket, men vi vill ha bevakning på så många håll som möjligt och inte bara se de största distrikten som Stockholm, Göteborg och Småland spela, säger han till FotbollDirekt.se.

Hur gamla är de yngsta spelarna ni jobbar med? 

– En kontakt kan tas året innan Halmstad (14 års ålder) genom att man kanske känner en förälder eller annan person i spelarens närhet. Att skriva kontrakt blir inte aktuellt förrän året här i Halmstad när den första landslagskullen bildas. Nu har vi börjat jobba med ett par stycken som är här men det är inte många.

– Sen förstår jag att man kan ifrågasätta moralen i att jobba med så unga fotbollsspelare. Det kan vara en nackdel, men det beror ju helt på vad du säger till spelaren. Det handlar om att avdramatisera och inte få dem att tro att de är stjärnor och när som helst ska säljas till en europeisk storklubb.

Skåne, Halland och Västergötland har inte skickat några lag hit, vad säger du om det?

– Det är lite fånigt. Förr satt spelarna i en aula och ett all star-lag togs ut. Man fick gå upp på scen och då var det glädje eller sorg, mycket mer press på spelarna än det är i dag. I dag får du ett brev hem om du kom med till landslaget. Jag ser inga jätteproblem i det för det är tufft att bli elitspelare, man får ibland positiva och negativa besked men det handlar om att jobba hårt.

– Spelare i dag fokuserar för mycket på saker runt omkring. Att det är någon annans fel att jag inte får chansen. Vi försöker få våra spelare att fokusera på dig själv, hur du tränar och uppträder. Gör du ditt bästa varje dag så kommer du få tillbaka det i framgång förr eller senare. För en del blir det för stor hajp här nere att visa sig vara bra, därför försöker vi jobba med våra spelare och avdramatisera veckans betydelse. Vi upplever att det märks att de spelar bättre och utan en överdrivet stor anspänning som det lätt kan bli.

Hur många av era spelare var i Halmstad som 15-åringar. Går det att ta den långa vägen? 

– Ser man på landslaget så har vi Claesson, Larsson och Augustinsson. Alla dem var med i Halmstad. Men det är ganska många som inte var här heller som Emil Forsberg. Henke och Zlatan togs ju heller inte ut så det visar att det här inte ger hela bilden men det är klart att majoriteten av spelarna var här. I dag gör förbundet ett stort grundarbete med uppföljningsläger och future teams så man missar inte lika många spelare som förut. Jag tycker att förbundet gör ett jäkla bra jobb med talangutvecklingen.

Agentlicensen återinförs efter ett par år med helt fritt spelrum där vem som helst kunde kalla sig agent/rådgivare och SvFF märkt och fått alarmerande uppgifter om fler och fler kriminella nätverk som kopplas till fotbollen.

– Det har inte funnits någon kontroll över agenturernas verksamhet. Det har kommit in kriminella och kontrollen på penningflödet har inte varit stor. Av den anledningen är det bra att man nu återinför licensen och kollar av så ingen har en brottslig bakgrund och alla affärer ska rapporteras in. För fem år sedan fanns det kanske 20 agenter i Sverige, bra eller dåligt, och i dag är det säkert över 500. Man ska kunna vara en bra rådigare som stöttar spelaren i alla val och som hittar rätt klubb. Det har varit för många lycksökare i branschen som bara vill tjäna pengar de sista åren.

Läs mer från FD:s rapportering av Utvecklingslägret i Halmstad

BLOGG: ”Kan man ge ut betyg från åk 6 – då kan man plocka ut bästa 15-åringarna”

BILDSPEL: Så ser talangjakten ut bakom kulisserna

BP dominerar i Stockholm -15-åringe Kristoffer med Guidetti som förebild

Svarar på frågan: ”Ett misslyckande för Djurgården – och tomhet utan MFF”

Djurgårdens akademichef svarar på kritiken: ”Det kommer inte hända igen”

Var kommer alla spelarna ifrån? – stor genomgång klubb för klubb

Tottenhams scout på plats – spionerar på göteborgare

BLOGG: Intryck på plats – myller av utländska scouter