FotbollDirekt bevakar pågående Utvecklingsläger i Halmstad. FD finns på plats när närmare 400 av landets största talanger får chansen att visa upp sig för scouter, agenter och överhuvudtaget etablissemang. Och så är det ett Djurgården som är revanschsuget efter att inte fått med ett enda namn från Stockholm.

– Jag har pratat med Djurgårdens Christian Gentile och det är klart att det märks att han inte är nöjd men samtidigt är han ny i Dif, kommentarer FD:s utsände Lennart Sandahl.

– Han och Ola Danhard, med otrolig erfarenhet och framgång från BP, behöver mer tid på sig att bygga om Djurgården Ungdom, fortsätter Sandahl.

Det är alltså ett Djurgården som hade n o l l namn med i den 32-mannatrupp som skickades ifrån Stockholm till Utvecklingslägret i Halmstad.
En svidande bild när samtidigt klubbar som AIK, Hammarby och BP dominerar.
Frågan är nu hur Djurgården kommer att nysatsa under nya Gentile och Danhard? Sneglar man på AIK och hur ärkerivalen väljer att svänga 90 grader och frångå akademiverksamheter upp till 13 års ålder.

Lennart Sandahl har bland många träffat Dif:s akademichef, en intervju som är på gång på FD, liksom intervjuer med AIK- och Hammarbys chefsscouter, Tobias Ackerman och Mikael Hjelmberg.
– Jag har pratat mycket med allihopa om det här och det är så otroligt intressant att få deras syn på detta, därför att det finns så otroligt många värden och infallsvinklar. Det är svårt att peka på rätt och fel men att peka ut vem som kommer att lyckas i 11-12 års åldern eller ännu yngre torde vara ganska omöjligt.

– Sedan vad det gäller Djurgården så är det klart att det är känsligt. Dif står förmodligen inför stora förändringar men man märker som sagt på Gentile, och han säger det också,  att även om resultatet nu är tråkigt så sporras man utav det. Han beskriver hopp om framtiden och hur det finns spännande nya kullar i Djurgården och vill lite tona ner dramatiken. Ändå är det som sagt uppenbart att det svider. Han kan ju inte vara nöjd, det är ett misslyckande, även om det inte är i 15-årsåldern allt avgörs vilka som blir elitspelare.

Hur ser du helhetsmässigt på veckan så här långt?
– En fortsatt manifestation för svensk fotboll. Viktiga dagar. Sedan är det klart att det är lite oroväckande att distrikt som Skåne, Halland och Västmanland inte tror på Utvecklingslägret, liksom IFK Norrköping som inte låter sina spelare representera Östergötland, konstaterar FotbollDirekts utsände.

Känner du att spelarna klarar uppmärksamheten som nu för första gången växer på allvar? Vi måste ju komma ihåg att det här bara är 15-åringar som det handlar om.
– Precis. Man märker ju en anspänning. Men samtidigt måste jag säga att det är bättre än för tio år sedan. Mindre laddat. Mindre hets. På den tiden tog man ju som exempelvis ut Allstarlag och så vidare, det existerar inte i dag och så har man bytt ut Elit- till Utvecklingsläger i namnet.

Hur är reaktioner på att Skåne, Halland och Västmanland helt enkelt struntar i Utvecklingslägret?
– Uppfattningen från väldigt många här är att det är helt fel. Fel att dessa inte är på plats. Det vill säga att Svenska Fotbollsförbundet ska äga frågan och inte distrikten bestämma över detta själva. Ja, jag har pratat med väldigt många om detta. Det får inte vara så lätt att kliva av, anser folk. Å andra sidan har jag ju pratat med folk som valt att åka hit och därmed sannolikt mer sympatiserar med formen.

Hur ser du på Stockholm kontra de andra tyngsta distrikten. Intryck?
– Stockholm har ju kommit med två jämna lag. Liksom Göteborg. Småland däremot har ett mer toppat och ett lite bredare futurelag. Ja, men det är dessa distrikt som genomgående visar störst kvaliteter.

Hur ser du på att Malmö FF saknas här? MFF som har landets kanske mest framgångsrika juniorverksamhet, fostran av egna akademispelare och så vidare… 
– Det är en prestigeförlust. Det är prestige och MFF ska ju förstås vara här. Det blir en saknad och ett tomrum. Det är klart att det är en förlust för lägret så väl innehållsmässigt som symboliskt att Malmö FF inte visar sig här. Inte minst genom att man är så skickliga på att ta fram egna spelare.