HALMSTAD. FD:s Lennart Sandahl är på plats under Utvecklingslägret i Halmstad – scenen för Sveriges bästa 15-åringar. Här ger han sin bild av den första dagen på lägret. 

Har svensk fotboll någonsin varit bättre?

Starka resultat på pojklandslagssidan har snarare blivit regel än undantag. Nu senast var det U17-laget (spelare födda 2001) som var iväg på EM i England i maj månad. Detta efter att ha tagit sig vidare från den första kvalrundan mot Cypern, San Marino och Polen – följt av att man även tog sig vidare från Elite round mot Kroatien, Belgien och Cypern.

Sverige kom före både Portugal och Slovenien i gruppen och åkte sedan ut i kvarten mot Italien med uddamålet. Det är bara ett av många starka resultat på pojksidan de senaste åren där vi minns bronset i U17-VM 2013 och inte minst guldet i U21-EM 2015 med Guidetti och grabbarna.

Nu har framgångarna spritt sig till vårt herrlandslag som gått bättre än vad någon frisk människa kunnat föreställa sig och i morgon spelar åttondelsfinal i VM.

***

Det är här i Halmstads strålande solsken som allt börjar för våra kommande landslagsmän. Utvecklingslägret, tidigare kallat Elitpojklägret, har varit en manifestation för svensk fotboll sen starten 1956. Landets bästa 15-åringar från varje enskilt distrikt samlas under en veckas tid för att träna och spela tre matcher inför ögonen på vänner och familj, scouter från svenska och utländska klubbar, agenter och inte minst landslagsledningen som utifrån materialet på plats ska plocka ut den första landslagstruppen för pojkar 15, födda 2003.

***

Under veckan kommer jag att träffa lovande spelare, agenter, scouter och representanter från klubbarna ute l landet – som på olika sätt någonstans vill utveckla svensk fotboll än mer framåt.

– AIK kommer genom Leif Karlsson, sportchef AIK ungdom, och Peter Wennberg, utvecklingschef, att redogöra för sin nya inriktning där fler ska få spela längre. Så kallade förstalag slopas från nio års ålder och den första selekteringen sker inte förrän vid 13 års ålder.

– En stor Stockholmsklubb har överraskande nog inga spelare representerade i den här åldersgruppen. Detta trots att Stockholm numera har två lag. Detta kommer dess akademichef att få berätta mer om och vad klubben gör för satsningar.

– FD kommer att träffa Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg för podcastinspelning. Hur är livet som scout i en storklubb? Hur ser arbetsfördelningen ut med Jesper Jansson och hur mycket använder han sig av fotbollsbibliotek som Wyscout och Football Manager? Dessutom kommer Hjelmberg få frågan om Bajens scouting i Afrika.

– Vi har träffat storklubben Tottenhams representant på plats, Wayne Robinson. Han är imponerad av den svenska standarden på spelare och berättar hur Spurs tänker kring rekryteringar från Norden.

– Varför är stora distrikt som Skåne, Halland och Västergötland inte längre med och vad tycker de som är här om det? Ord som ”katastrof” är inte ovanligt när man frågar de som är här.

Håller lägret på att urvattnas eller rent av att avvecklas?

Detta och mycket mer! Häng med under veckan här på FotbollDirekt.se.

***

Avslutningsvis lite bilder för känslans skull.

Seger för Stockholm mot Göteborg där Hammarbys Emil Joof Roback stack ut med fina mål.

Föräldrar, scouter och agenter samsas om utrymmet bredvid planerna.

Bevattningsförbudet i Halland slår hårt mot fotbollsplanerna här nere. Kvaliteten är tyvärr inte bra.

Tottenhams scout Wayne Robinson, intervju kommer snart på FD.

Alla scouters heliga bibel den här veckan.