HALMSTAD. Den här veckan pågår Utvecklingslägret för Sveriges just nu bästa 15-åringar. Allsvenska klubbar och agenter flockas runt planerna – och Tottenham intresserar sig bland annat för en försvarare från Göteborg.
– Det är lättare för oss att rekrytera från Sverige än de största fotbollsländerna, säger Wayne Robinson, Elitescout i Tottenham Hotspur, till FotbollDirekt.se.

Det är ett dukat bord som talangscouterna erbjuds.

Sveriges 368 just nu bästa 15-åringar är på plats i Halmstad under veckan för att träna och spela tre matcher med sina distriktslag. Förutom spelarutveckling är syftet att Roger Franzén ska få underlag till att plocka ut det nya P15-landslaget (födda 2003) i höst.

Alla är inte här, då distrikt som Skåne, Halland och Västergötland valt att inte skicka spelare, och klubben IFK Norrköping har också valt att inte släppa spelare till den klassiska lägerveckan.

Men för de spelare som är här finns möjligheter att imponera både på allsvenska och utländska klubbar. När FD spatserat runt längs planerna har scouter från Manchester United, Manchester City, Brighton och Tottenham synts med anteckningsblocken framme. Även klubbar från Tyskland och Holland finns på plats.

Wayne Robinson är Elite scout för Tottenham och han är imponerad över standarden på svenska spelare. Han uppskattar även öppenheten han får här.

– Först och främst är det väldigt öppet och väldigt lätt att göra sin scouting. Jag var med i FA (Englands motsvarighet till SvFF) några år och där allt är bakom stängda dörrar, ingen annan än familjen är välkomna in. Här är det mer öppet. Du får namn, klubb och födelsedata, all information du behöver så det är lättare att scouta, säger han till FotbollDirekt.se.

– Det är första gången jag är i Sverige och jag är överväldigad. Det är fint och alla är väldigt hjälpsamma och enkla att prata med.

Varför Sverige, jag menar finns det inte tillräckligt med bra spelare i London och England?

– Bara i London har du Arsenal, Chelsea, West Ham med flera som jagar samma spelare som oss. När man sett en uppenbart bra spelare är det nästan så att man baktalar spelaren för varandra för att få de andra att tro att vi inte är intresserade, haha.

– Men sedan är det lättare för oss att rekrytera från svenska klubbar än från de största fotbollsländerna som Tyskland och Italien. Där är det ganska svårt för deras egna akademier är också långt framme i Europa och klubblagsnivån är hög.

Har Tottenham satt något krav på dig när du är här. Typ att komma hem med en svensk Harry Kane? 

– Haha, nej inte så höga krav! Men de har sagt att det vore bra om jag kunde hitta en bra spelare som jag tror på och bjuda över honom till England. Det kan lika gärna bli fem spelare om det är så hög nivå. Klubben lägger ingen press på mig utan litar på mitt omdöme. Jag såg två-tre spelare jag gillade i dag, det var en anfallare i Stockholm och en försvarare i Göteborg.

– Det fina är att träningarna är öppna också så nu kan jag studera spelarna på träningsplanen också. Om jag ska ta med en spelare till London så måste det vara en seriös träningsspelare med huvudet på rätt ställe.

Senast i höstas hade Tottenham en svensk spelare på provspel. Isak Jansson, född 2002, som senare hamnade i Kalmar FF.

– Jag vet att han gjorde bra ifrån sig, men jag vet inte anledningen till att det inte blev ett kontrakt. Men det fungerar uppenbarligen med svenskar i Premier League, kolla på Fredrik Ljungberg som slog igenom och numera är tränare i Arsenals U23-lag. Tyvärr i fel klubb, haha.

– Jag är imponerad av standarden på spelarna här. De flesta är välskolade och har både fysiska och tekniska egenskaper. Dessutom pratar svenskar nästan bättre engelska än engelsmännen själva, haha. Det är en fördel att spelarna som kommer över snabbt kan anpassa sig, säger Robinson.

***

LÄS MER

STOR GENOMGÅNG – Sveriges högst rankade 15-åringar: I topp med Blåvitt – dystert för Djurgården

BLOGG: Svärm av agenter och scouter, distrikt som bojkottar och bevattningsförbud