Nyheter

JUST NU: Bajen-Djurgården, BETYG spelare för spelare – vassaste elvan

ANNONS

Första allsvenska derbyt mellan Hammarby och Djurgården sedan 2009 – vi har gått igenom de förväntade startelvorna, spelare för spelare. Vilka har vassaste elvan, Hammarby eller Djurgården? 

Hammarby har inte varit i allsvenskan sedan 2009, och det är med andra ord en färsk allsvensk elva som går ut i derbyt i kväll. Men även Djurgården har en på många positioner allsvenskt oerfaren elva. Vi har satt tänderna i kvällens förväntade startelvor, spelare för spelare – det är jämnt skägg på många håll och kanter, men ändå en liten fördel för Bajen.

Här nedan våra betyg på samtliga spelare, skala 1-5. Skalan ser ut som följer: 1: Underkänd. 2: Godkänd. 3: Bra. 4: Mycket bra. 5: Allsvensk toppklass.

Hammarby:

Målvakter: 

Johannes Hopf 

– Hopf har varit odiskutabel etta i Hammarby sedan 2010 men han har bara en allsvensk match under bältet inför denna säsong. Stark start där han inte minst senast mot Elfsborg visade bra klass. Haft lite dubier kring spelet i luften och igångsättande av spelet tidigare, men Hopf har tagit steg här. Dock en del kvar att bevisa innan man kan ranka honom som en absolut toppmålvakt i allsvenskan. Betyg: 3.

Försvarare:

Mats Solheim 

– Litet frågetecken för om Solheim fortsätter här eller om Oliver Silverholt kliver in på högerbacken. Solheim är en rutinerad ytterback med offensiva kvaliteter – snittar man ett tre-fyra mål per säsong som ytterback (dessutom flertalet pärlor, kolla in första här) så är det bra. Dock såg han lätt ringrostig ut i debuten mot Elfsborg senast, där Simon Lundevall satte honom på prov flera gånger. Betyg: 3.

Birkir Már Saevarsson:

– Saevarsson värvades som högerback och mittbackspositonen har han egentligen ingen större erfarenhet av (deklarerade han själv här). Det har varit någon nit (ingen höjdare mot Elfsborg i cupen) men mest positivt. Ser inte ut som en färsk mittback och har förstås också mycket erfarenhet (inte minst flera landskamper) att ösa ur. Behövs med sin snabbhet bredvid Saetra som inte är något kvicksilver. Än så länge har det funkat bra med de här två (inte minst senast mot Elfsborg). Vi reserverar oss för att han ännu är ny på positionen. Betyg: 3.

Lars Sætra: 

– Värdefull åt bägge håll på fasta med sin luftstyrka. Lugn och trygg i sitt uppträdande på planen (ibland lite väl cool?). Även en helt okej uppspelsfot. Fortfarande ganska ung och det finns utvecklingspotential. Men kan straffas i omställningar då han som tidigare nämnt inte är någon Bolt. Betyg: 3.

Stefan Batan 

– Stefan Batan kändes som en succévärvning av Bajen när man summerar fjolårssäsongen. Men det var i superettan. Hittills i allsvenskan har det inte sett lika bra ut och då tänker vi kanske framför allt på Elfsborgsmatchen senast där han hade problem defensivt och inte kom fram alls offensivt. Ändå tydliga kvaliteter med sin löpvillighet, kompromisslösa spelstil och vänsterfot. Betyg: 3.

Johan Persson:

– Vi letade efter statistik på bollvinster i superettan förra säsongen, men den servicen finns tyvärr inte. Synd – men vi känner oss ändå tvärsäkra på att Johan Persson fick en topplacering där. Det har riktats frågetecken för hur Persson skulle klara allsvenskan (gick inte som smort senast med Öster) men än så länge finns det inga tvivel. Som klippt och skuren för ett derby (visade han också mot AIK i cupen). Snuddar på en fyra, men… Betyg: 3.

Mittfält:

Erik Israelsson:

– Tvåvägsspelare med tydliga spetsegenskaper, en given måltavla för Kennedy när det vankas offensiva fasta. Ruggigt stark på huvudet, gott spelsinne och placeringsförmåga. Med det sistnämnda tar han igen viss brist på snabbhet. Kompletterar Persson fint på mitten. Betyg: 3.

Måns Söderqvist:

– Kommit in och gett Hammarby ännu tydligare offensiva verktyg med en löpkapacitet som få andra offensiva spelare i hela allsvenskan. Kan komma bort lite i vissa matcher där han inte får använda sina spetsegenskaper fullt ut men när det blir som mot Häcken i premiären så är han ruggigt festlig att se. Och samtidigt alltid ett förtjänstfullt jobb även när det inte blir så mycket gjort framåt, som mot Elfsborg senast och i cupderbyt mot AIK. Känns som en framtida storförsäljning för Bajen. Betyg: 4.

Nahir Besara:

– Ska vi utropa Besara till största utropstecknet i bägge lagen inför derbyt? Ja, det ska vi – Besara har nu äntligen börjat visa upp vad som tog honom till Bajen (minns succésäsongen i Assyriska 2012). Ser starkare ut, ständiga initiativ och har hittat “nummer tio-ytan” perfekt hittills. Och då får han också utrymme för den finfina passningsfot man visste att han haft hela tiden. Fortsätter det så här en given fyra men än så länge… Betyg: 3.

Kennedy Bakircioglü:

– Man har kunnat notera lite kritik mot Kennedy här och var efter de två inledande allsvenska matcherna. Men ska minnas att det var lite trögstartat även i fjol när det slutade med skytteligaseger i superettan. Vi kanske inte kan förvänta oss lika mycket framåt i år i allsvenskan, men samtidigt är hans ledaregenskaper, lugn med bollen och högklassiga fot på frisparkar och hörnor. Allt sammantaget ändå klasspelaren nummer ett i derbyt. Vi velar fram och tillbaka, men femman får sitta där ett tag till. Betyg: 5.

Anfall:

Linus Hallenius:

– Redan nu ruggigt nyttig för Bajen med sitt djupledslöpande och slit på topp, trycker ner motståndarnas backlinjer. Och skapar, ofta på egen hand, farliga målchanser. Nu kom ett efterlängtat mål mot Elfsborg senast och det var nog skönt för honom – för i ärlighetens namn har Hallenius bränt extremt många lägen, både under försäsongen, i cupen och i premiären mot Häcken. Här finns det mycket outnyttjad målpotential, spelmässigt är han redan där. Betyg: 4.

TOTALT: 37.

Djurgården:

Målvakt:

Kenneth Høie

– Just på den här positionen håller bägge lagen bra allsvensk klass. Vi kan konstatera att det är två stabila målvakter där Høie tillhör allsvenskans allra bästa i flera år. Han är lugn och fin norrmannen, bra i spelet med fötterna och sällan några större misstag. Dock mer en linjemålvakt än en som dominerar sitt straffområde på inlägg och hörnor. Betyg: 4.

Försvarare:

Tim Björkström

– Björkström har varit en konstant i BP:s försvar i fyra säsonger och det var allt som oftast en extremt otacksam uppgift (inte minst förra säsongen när BP rasade ihop fullständigt). Även gedigen bakgrund som mittback och kanske inte lika tydlig ytterspelare i sin offensiv som Solheim. Betyg: 2.

Emil Bergström

– Bergström har vuxit ut till en stabil pjäs i Djurgårdens backlinje och tagit små steg hela tiden. Ledaregenskaper, kämpaglöd, tyngd och karaktär. Spelar mycket på sin inställning och på sätt och vis lite underskattad som spelare just därför. Styr backlinjen men har kanske inte riktigt det lilla extra som gör honom till en av allsvenskans allra bästa mittbackar, men ändå en (svag) fyra. Betyg: 4.

Omar Colley

– Colley är ny för säsongen, och det han visat i den blårandiga tröjan har hittills i stort varit bra. Är fysiskt stark, bra i luften och har en okej vänsterfot. Men vi kanske ska vänta med att dra de här Amartey-kopplingarna som gjorts lite här och där tidigare – riktigt så tydlig och stabil i sitt spel har inte visat sig vara ännu. Minns fiaskot mot Norrby i cupen, där såg han inte ut som någon Amartey. Betyg: 3.

Jesper Arvidsson

– Arvidsson har bitvis varit petad från sin vänsterbacksplats sedan han kom till Djurgården inför 2013. Under slutet av förra säsongen gjorde Pelle Olsson dock klart med att det är Arvidsson som har platsen till vänster i backlinjen. Gör ofta sitt jobb utan att sticka ut jättemycket. Har en schysst frisparksfot som han får visa upp ibland. Betyg: 2.

Mittfält: 

Daniel Berntsen:

– Om Besara var Hammarbys positiva utropsteckan kan det abslout argumenteras för att Berntsen är Djurgårdens mest positiva överraskning i år. Har redan stått för en hel del assist från sin vänsterkant, och blev målskytt i premiären mot Elfsborg. Här finns stor potential. Betyg: 3.

Alexander Faltsetas

– Viktig med sin energi på Djurgårdens mittfält och han lägger inte fingrarna emellan direkt. Spelar efter sina förutsättningar, vet sin uppgift och det är framför allt att samla upp, vinna boll och täcka upp ytan framför egen backlinje. Betyg: 3.

Haris Radetinac:

– Var en av Djurgårdens bästa spelare i allsvenskan förra säsongen. Viktig på Djurgådens högerkant och kommer ofta till avslut. Skulle behöva vässa sina avslut en aning, men han har visat att han är en av Djurgårdens bästa och mest stabila spelare. Nu missade han matchen mot Häcken senast men ser ut att vara tillbaka och det behövs inte minst offensivt i Djurgården. En av de som kan luckra upp försvar och göra saker framåt. Betyg: 4.

Kerim Mrabti:

– Fick börja allsvenska säsongen på bänken men kom in i hetluften tidigt efter skadan på Radetinac.Visade framfötterna nere i Turkiet på träningslägret, då i en anfallsroll. Påminner lite grann om Erton i sitt rörelsemönster och i bollbehandlingen. Verkar gilla att spela med press på sig, och press blir det i ett derby. Har gjort det bra i de två matcherna i serien hittills, men nu verkar det bli en ny roll där han får ta ett kliv in i banan. Betyg: 3.

Anfall: 

Nyasha Mushekwi:

– Kom in sent i Djurgården och blev helt klar först på “deadline day”. Vi har inte fått se honom jättemycket i a-laget ännu, men aktionen i Häckenmatchen där han vänder bort Jasmin Sudic lovar gott. I övrigt inte uträttat speciellt mycket ännu, och är därför svårbedömd. Betyg: 2

Sam Johnson:

– Kommer från division 1 och IK Frej – men har hittills under 2015 antagligen varit den forward som stuckit ut mest positivt i Djurgåden. Vindsnabb och irrationell, men också fortfarande ojämn i prestationerna och måste bli bättre på att förvalta målchanserna. Har stor potential. Betyg: 2

TOTALT: 32.

SAMMANLAGT: Hammarby-Djurgården: 37-32.

Sammanställning och betyg: Anton Zetterman – Max Richnau

 

MISSA INTE – MER INFÖR DERBYT

 Intervju med Emil Bergström – Del I: ”Hammarby-Djurgården är det äkta slaget om Stockholm”
Intervju med Emil Bergström – Del II: ”Jag hoppas på en jäka fart från båda sidor”
– 
Pelle Olssons derbyutmaning: ”Vet inte hur spelarna reagerar på ljudkulissen”
– 
Kennedy om Tele2-derbyt: ”Det får inte bli hat”
– Kerim Mrabtis första derby: ”Jag älskar det – man ska känna press”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
14:00 Malmö - Djurgården Svenska Cupen
17:00 Häcken - Piteå Svenska Cupen, damer
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
21:00 Borussia Dortmund - PSG EUROPA: Champions League
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Barnsley - Bolton League One
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
lördag 04 maj
11:30 Piteå - Nordic United Ettan norra
12:00 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Oddevold - Gif Sundsvall Superettan
13:00 Everton - Tottenham Women’s Super League
13:00 Sandvikens IF - Brage Superettan
13:00 Umeå - FBK Karlstad Ettan norra
13:00 AIK - Norrköping Allsvenskan, damer
13:00 Greuther Furth - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Schalke 2. Bundesliga
13:00 Hansa Rostock - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Jönköping - Torslanda Ettan södra
13:00 Rosengård - Tvååker Ettan södra
13:30 Arsenal - Bournemouth Premier League
13:45 Århus - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
14:00 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
14:00 Brighton - Aston Villa Women’s Super League
14:00 Malmö FF - Eskilstuna Elitettan
14:00 Real Sociedad - Las Palmas La Liga
15:00 Degerfors - Landskrona Superettan
15:00 Mjällby - Brommapojkarna Allsvenskan
15:00 Öster - Gefle Superettan
15:00 Utsikten - Skövde AIK Superettan
15:00 Kalmar - Halmstad Allsvenskan
15:00 Trelleborg - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Darmstadt Bundesliga
15:30 Stuttgart - Bayern München Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
16:00 Norrby - Torn Ettan södra
16:00 Trollhättan - Olympic Ettan södra
16:00 Onsala - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Falkenberg - Eskilsminne Ettan södra
16:00 Brentford - Fulham Premier League
16:00 Orebro SK - Gamla Upsala Elitettan
16:00 Karlberg - Sollentuna Ettan norra
16:00 Burnley - Newcastle Premier League
16:00 Sheffield U - Nottingham Premier League
16:00 Ängelholm - Ljungskile Ettan södra
16:15 Real Madrid - Cadiz La Liga
17:30 Sirius - Häcken Allsvenskan
18:00 Vasalund - Örebro Syrianska Ettan norra
18:00 Monza - Lazio Serie A
18:30 Köln - Freiburg Bundesliga
18:30 Manchester C - Wolverhampton Premier League
18:30 Girona - Barcelona La Liga
20:30 Kaiserslautern - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
20:45 Oxford United - Peterborough League One
21:00 Mallorca - Atletico Madrid La Liga
söndag 05 maj
12:15 PSV - Sparta Rotterdam Eredivisie
12:30 Cagliari - Lecce Serie A
13:00 Uppsala - Umeå Elitettan
13:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Elversberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Hannover - Paderborn 2. Bundesliga
14:00 Freiburg - Essen Bundesliga damer
14:00 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
14:00 Västerås SK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Osasuna - Real Betis La Liga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Helsingör - Horsens Danmark Division 1
14:00 Glasgow Rangers - Kilmarnock Skottland Premiership
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Empoli - Frosinone Serie A
15:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Chelsea - West Ham Premier League
15:00 Piteå - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Östersund - Örebro Superettan
15:00 Brighton - Aston Villa Premier League
15:00 Mallbacken - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Linköping Elitettan
15:15 Manchester C - Arsenal Women’s Super League
15:30 Union Berlin - Bochum Bundesliga
16:00 Ariana - Lund Ettan södra
16:00 IFK Kalmar - Jitex Elitettan
16:00 Köge - Hilleröd Danmark Division 1
16:00 Assyriska FF - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Sunnanå - Sundsvall Elitettan
16:15 Celta Vigo - Villarreal La Liga
16:15 Espanyol - Gijon LaLiga2
16:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
16:30 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
17:30 Liverpool - Tottenham Premier League
17:30 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Milan - Genoa Serie A
18:00 Midtjylland - Bröndby Superligaen
18:30 Valencia - Alaves La Liga
18:30 Werder Bremen - Duisburg Bundesliga damer
19:30 Heidenheim - Mainz Bundesliga
19:45 Chelsea - Bristol C Women’s Super League
20:45 Roma - Juventus Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
21:00 Sevilla - Granada La Liga
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
tisdag 07 maj
19:00 Örgryte - Helsingborg Superettan
21:00 PSG - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Bolton - Barnsley League One
onsdag 08 maj
18:45 Club Brügge - Fiorentina UEFA Europa Conference League
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Häcken Allsvenskan, damer
21:00 Real Madrid - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Peterborough - Oxford United League One
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 6 6 0 0 17 18
2 Halmstads BK 6 4 0 2 0 12
3 AIK 6 3 2 1 0 11
4 Djurgårdens IF 6 3 1 2 3 10
5 Mjällby AIF 6 3 1 2 3 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 6 3 1 2 1 10
7 IFK Norrköping 6 3 1 2 -3 10
8 Hammarby IF 6 3 0 3 2 9
9 Gais 6 3 0 3 -3 9
10 IF Brommapojkarna 6 2 2 2 2 8
11 IFK Göteborg 6 2 1 3 -1 7
12 IK Sirius 6 2 1 3 -1 7
13 IF Elfsborg 6 2 1 3 -3 7
14 IFK Värnamo 6 1 1 4 -8 4
15 Västerås SK FK 6 1 0 5 -4 3
16 Kalmar FF 6 1 0 5 -5 3