• Publicerat 11 april, 2015
  • Skrivet av Max Richnau
  • 65 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

ÅRSTA IP. Emil Bergström är en av Djurgårdens mest derbyrutinerade spelare. Nu passar han på att skicka en passning till AIK inför det stundande derbyt mot Bajen.
– Det här är slaget om Stockholm. Nu vill jag säga så för att jag tycker att AIK tillhör Solna, säger han till FotbollDirekt.

Årets första Stockholmsderby i allsvenskan närmar sig, då Djurgården på måndag tar sig an Hammarby på Tele2 Arena. Djurgårdens lagkapten Emil Bergström är rikigt peppad inför matchen, och fullkomligen lyser av energi under pressträffen inför derbyt på Årsta IP.

– Jag har glada, positiva känslor. Jag tror att det kommer bli en fest. Jag hoppas i alla fall att det kommer bli det. Det känns som att båda sidors fans och även lagmässigt som att alla vill heja på sin egen sida, och att det kommer bli drag kring det. Jag känner personligen inte heller något hat gentemot Hammarby egentligen, det är mer att de är en rival och att man vill vinna över dem. Jag hoppas att de flesta känner likadant. Så en fest – det är det jag hoppas att det ska bli, säger han till FotbollDirekt.

Bergström passar även på att skicka en passning till AIK.

– Det här är slaget om Stockholm. Nu vill jag säga så för att jag tycker att AIK tillhör Solna. Men det är lite så, det äkta slaget om Stockholm, säger han och fortsätter:

– Om man pratar om ”slaget om Stockholm” så tycker jag att det här är mer derby, men sen har Djurgården och AIK en rivalitet som inte kan mäta sig med den här matchen egentligen. Där finns det ett sådant… Jag vill nog ändå säga hat, för där ogillar man den andra sidan såpass mycket, så den står för sig självt. Men slaget om Stockholm, det sker här.

Sedan snart två år tillbaka har Djurgården och Hammarby delat arena. Djurgården har lämnat Stockholms Stadion medan Hammarby tagit farväl till Söderstadion. Sedan sommaren 2013 har de båda Tele2 Arena som hemmaplan, vilket spätt på rivaliteten mellan klubbarna. Bergström menar dock att en delad arena inte behöver vara ett problem.

– Milan och Inter har delat arena jag vet inte hur länge, de är två topplag och har alltid varit det. Då förstår jag inte varför vi inte kan vara det också. Det är onödigt att blåsa upp. Våra supportrar har kärlek till oss, och Bajens supportrar har kärlek till dem, och att det ska finnas något hat mellan oss, det har jag aldrig känt. Jag har en del polare som är Bajare, och de är jäkligt sköna att ha att göra med. Sedan hejar vi på olika lag, och när det är match, då är det match. Men utanför är de härliga personer, så det är inget hat alls.

Sedan klubbarna flyttade till samma arena har tongångarna mellan fansen bitvis varit hårda. Djurgårdens supportergrupp Järnkaminerna gick igår ut med en text inför derbyt där man uppmanar supportrarna till ett lugnt derby utan incidenter (lär mer om det här). Bergström har själv inte läst hela texten, men uppmuntrar ändå budskapet.

– Jag tycker att det är rätt. Jag vill ju ha en fest kring det här derbyt. Jag vill inte att det ska vara något hat, jag vill inte att det ska vara något bråk, utan att båda sidorna ska heja på sitt eget lag och försöka leda det till seger. Så jag hoppas att det leder till att det blir en skön stämning och ett bra drag, och det blir förhoppningsvis också en bra match på planen.

Hur mycket betyder det för er spelare att era supportrar vinner den ljudmässiga läktarkampen?
– Nu kan det bli svårt eftersom vi bara kommer vara 5 000 och de kanske 25 000 någonting.

Fast Dif-publiken besår väl till allra största del av klackpublik på måndag?
– Jo, det stämmer. Men vinner de läktarkampen gör de det ruggigt bra.

– Det är egentligen så i alla matcher, när man hör hur det ekar, framförallt om vi lyckas med något i vårt spel och trycker ner det andra laget, och känner att volymen bara ökar. Då får man det här ”kom igen nu!”, det blir som en extra vindpust i ryggen, avslutar han.

MISSA INTE – MER INFÖR DERBYT
– Pelle Olssons derbyutmaning: ”Vet inte hur spelarna reagerar på ljudkulissen”
– Kennedy om Tele2-derbyt: ”Det får inte bli hat”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll