Det var min chef som sa det. Efter mitt inlägg om Jakob Johanssons trista frisyrvanor messade chefen: ”Är det inte en så cool, icke-imagesökande stil som JJ har, som fler borde ha?”

Och så är det ju. Det är underhållande med kalufser som syns och gör avtryck, men någonstans räcker det, även åt det hållet. I den här moderna fotbollsvärlden börjar det handla för mycket om hur fotbollsproffsen snitsar till sina frillor och då är det befriande att kunna rikta blicken mot en okomplicerad person som Jakob Johansson. Inga krusiduller där, inte. Han behöver väl inget penntroll-krull för att spela fotboll heller.

Även om han har potential till det. En namne till Jakob mejlade och poängterade att Jakob Johansson ”hade ett episkt afro när han kom till Blåvitt”.

Här är en 16-årig Jakob:
joh

Jag har fler tankar om Jakob Johansson. Om man ska snöa in på en människa ska man göra det ordentligt.

Det finns en engelsk fotbollsspelare som heter Phil Jones. Han spelar i Manchester United och representerar även landslaget. Han är duktig, en stabil mittback och ibland högerback eller defensiv mittfältare. Men på sociala medier har Phil Jones främst fått uppmärksamhet för en annan sak: grimaserna. De vanvettiga grimaserna. När Phil Jones spelar fotboll ser det ut som att han precis ska dö. Vilken sekund som helst exploderar den där kroppen, tror man. De ansträngda ansiktenas mamma.

Såhär kan det se ut:

phil

För ett tag sedan jag lade märke till att Jakob Johansson är det närmsta Sverige kommer Phil Jones. Inte bara spelstilen påminner om Phils, utan även Jakobs ansikte intar ofta en skön skepnad när han ger sig in i en närkampssituation. Jag plockade ut några foton ur Bildbyråns arkiv och satte samman ett kollage.

jakob1