Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. Namn som Magnus Eriksson och Astrit Ajdarevic kan vara på väg in till Djurgården. Inte nye tränaren Kim Bergstrand emot:
– Det är två jätteduktiga fotbollsspelare, olika typer men mycket erfarenhet, säger Bergstrand till FotbollDirekt.se.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf höll under tisdagen sitt första pass som tränare i Djurgården. Samtliga spelare i truppen på plats i Vinnarhallen i Bosön, sånär som på Jonathan Augustinsson (med landslaget i Qatar), Aliou Badji (på väg tillbaka från Senegal) och norska nyförvärvet Aslak Fonn Witry (på väg från Norge).

FD mötte Kim Bergstrand efter första träningen:

– Det är skönt att komma igång såklart. Att få någonting att prata om och förhålla sig till. Vi har en bild av djurgårdsspelarna, nu får man upptäcka nya saker, hur det egentligen står till. Styrkor och eventuella svagheter, säger han och fortsätter:

– Jag har träffat gruppen någon minut före det här, men inte träffat dem på fotbollsplanen och det är ju det som är intressant.

Vad trycker man på som mest första träningen?

– Det handlar jättemycket om att få igång kroppar och tåla att spela fotboll, alla har tränat under uppehållet men inte så många har spelat fotboll och det är skillnad, slå till bollar och start och stopp och så.

– Sedan börjar vi implementera lite tankar, framför allt en träningskultur, hur man vill hur den ska vara. En träning gör man inte så mycket på. Vi ska ha lite information i eftermiddag, sedan får man bygga därifrån. Det gäller att skaffa sig erfarenhet, de får erfarenhet av vårt språk. Alla tränare har sina klyschor som de drar, de ska förstå vad vi menar och sedan ska vi försöka förstå hur mycket de förstår. Det handlar hela tiden om kommunikation.

Även om det förstås kan förändras med en del namn under transferfönstret, vad säger du om den grupp du har just nu?

– Jamen det kommer inte förändras så himla mycket ändå. Nej men det är en väldigt bra bas, ambitiösa spelare. Finns mycket kvalitet.

Kim Bergstrand kommer från sju år i Sirius, där han förutom tränaransvaret även varit ansvarig för spelartransfers. Nu är det Bosse Andersson som håller i de bitarna.

– Vi är med så mycket som det behövs. Vi stämmer av alla spelare, att ”de här kan vi jobba på”, rangordnar namn och så vidare. Men vi slipper allt det här slitet som Bosse håller på med, träffar agenter och spelare och far kors och tvärs. Men han är såpass smart att han inte tar inte spelare som vi inte tycker är tillräckligt bra.

– Vi har inte klagat över det. Det ger tid till annat så klart. Kommer man ny till en klubb så krävs det mer tid och energi att sätta sig in i olika saker. Så på det sättet är det tacksamt att inte också hålla på med det, fortsätter Bergstrand, som är fullt uppdaterad från Bosse om vad som är på gång:

– Ja. Det är inte minutuppdateringar så, men vi pratas vid flera gånger om dagen, träffas ett par gånger om dagen också. Vi har ganska bra koll.

Djurgården har tagit in fyra nyförvärv inför säsongen 2019: Målvakten PK Bråtveit, ytterbackarna Aslak Fonn Witry och Elliot Käck samt anfallaren Adam Bergmark Wiberg. Men större namn kan vara på väg in.

FD har tidigare avslöjat att Djurgårdens sportchef Bosse Andersson träffat Astrit Ajdarevic, och en hemvändare kan vara på gång. Magnus Eriksson kan vara på väg att lämna San Jose Earthquakes.

– Det är två jätteduktiga fotbollsspelare. Olika typer, olika karaktär. Men mycket erfarenhet. Magnus har varit i klubben, en pådrivare och kan Djurgården utan och innan. Sedan har du Astrit som står för andra saker i fotbollen, och har helt andra erfarenheter också. Nej, bra, två spännande spelare.

Hur pass viktigt är det att få in ett par etablerade namn av den här typen till truppen?

– Vi vet inte hur många som är kvar av nuvarande truppen heller. Nu är inte Badji på plats i dag men han riskerar ju att försvinna till exempel. Sådant påverkar ju också. Det finns en bra grund att stå på men sedan ska den spetsas till lite. Det är ganska mycket erfarenhet som försvunnit men även spets i form av Kerim (Mrabti), Jonas (Olsson) och ”Isak” (Andreas Isaksson) bland andra. Det är klart att vi måste spetsa till truppen också, men vi har en väldigt bra grund.

En av de mest erfarna spelarna i nuvarande truppen är Erik Johansson – nu på väg efter en knäoperation men i full gång snart. Johansson som snart byter namn till Berg och som kan användas både som mittback och som mittfältare. Kim Bergstrand har dock i en intervju tidigare uttryckt att han vill använda Johansson som mittback.

Johansson själv är öppen för bägge positionerna men vill ha klart vilken som är hans ”första-position”.

– Det är så med alla spelare, vi brukar säga att de får säga två positioner de vill spela på: En som de helst vill spela på, och så en ”reserv”. Vi ser honom som mittback, sedan får vi se, säger Kim Bergstrand.