Foto: Bildbyrån

STOCKHOLM. När Djurgården startade upp försäsongen 2019 så tränade Erik Johansson vid sidan av resten av laget. Djurgårdens nyckelspelare har opererat knäet – och bytt namn:
– Ja det stämmer. Jag gifte mig här innan jul och tanken är att vi ska byta namn, säger Erik Johansson, snart Erik Berg, till FotbollDirekt.se.

När Djurgården startade upp försäsongen 2019 i Vinnarhallen på Bosön så fanns Erik Johansson med – men vid sidan av den ordinarie träningen. En knäoperation innan jul gjorde att han startade upp vid sidan av de andra spelarna.

Det är den korsbandsskada han ådrog sig i FC Köpenhamn hösten 2017 som man gjorde en uppföljande operation på.

– Det stämmer, de var inne och putsade på korsbandet, gjorde rent lite. Det hade lagt sig lite brosk där och så, så de var inne och tog bort det, säger han till FotbollDirekt.se.

Det kommer emellertid inte alls dröja länge innan han är tillbaka på planen fullt ut:

– Jag hade nog kunnat träna redan i dag egentligen, men de tycker vi ska fasa igång det lite långsamt. Det är nog inte långt bort. Men vi tar det lite lugnt här i början för att komma igång, tar det säkra före det osäkra.

När han väl är tillbaka och i spel för Djurgården så kommer han göra det med ett annat namn på tröjan – Erik Johansson gifte sig med Carina Berg innan jul och snart kommer han heta Erik Berg.

– Ja det stämmer. Jag gifte mig här nyligen och tanken är att vi ska byta namn. Men det tar ett tag innan det går igenom.

Ett annat tryck i det namnet? 

– Ja, precis (ler). Det är skillnad. Det känns väldigt bra. Jag hade inga problem med det, det var jag som ville ta det faktiskt.

Känner man sig lite som en ny spelare nu?

– Haha, nej inte direkt. Nej men det ska bli kul att se den där nya tröjan när den kommer.

Hur är känslan annars, inför din första hela säsong i klubben? 

– Det ska bli kul. Man märker det nu när man kommer in här första dagen, att det är mycket förväntansfulla personer här, nya ansikten. Det är alltid en hög energi i början, vi börjar bygga någonting tillsammans. Vi har en ung trupp, nu är jag bland de äldsta här till och med. Det kommer bli att man får ta ett stort ansvar att leda det här laget tillsammans med de andra lite äldre spelarna. Det ska bli intressant att se vad vi kan bygga med det här laget.

En fråga inför säsongen som rör honom själv är var på planen han ska spela. Johansson fick kliva upp på mittfältet i höstderbyt mot Hammarby och stod för en närmast perfekt insats när Djurgården vann och tog död på en sju år lång segerfri svit i derbyn. Det blev sedan flera matcher på mittfältet, men nye tränaren Kim Bergstrand har varit tydlig med att han främst ser Johansson som mittback.

– Det är första gången jag träffar dem (Bergstrand och assisterande tränaren Thomas Lagerlöf) nu i dag, så vi har inte hunnit prata om det än. Utan det tar vi framöver.

Hur känner du själv?

– Jag är trygg i bägge positionerna, vill han spela mig som mittback så gör jag det, vill han spela mig som mittfältare så gör jag det.

Vill man ha det tydligt inför säsongen att man vill ha en huvudposition?

– Absolut, och det kommer de säkert ta med mig. Men sedan kanske det ändras under säsongen. Massa saker som kan påverka. Både spelare som skadar sig, spelare som kommer in och spelare som säljs.

Just den insatsen på mittfältet mot Hammarby, många framhåller den som den bästa enskilda insatsen av en spelare i allsvenskan i fjol… 

– Ja det var en fin match måste man säga. Jag hade haft en tung period innan det. Men jag kände det på mig dagarna innan, vi skulle bara vinna den matchen. Det var viktigt för hela föreningen. Så jag var väldigt på tårna.

– Jag har förstått att det där spöket funnits här. Att få bort det är absolut viktigt, det mentala är en stor del av fotbollen. Att få bort det är absolut viktigt, sådana spöken.

Truppen som den ser ut nu, vad säger du om den… två nya spelare i dag och det ryktas om att flera namn är på väg in…

– Det lär det nog göra, det finns det nog planer på verkar det som. Men det finns väldigt bra spelare i den här gruppen som behöver ta sitt ansvar och visa att de ska hjälpa den här klubben och sina karriärer framåt. Det ska bli kul att se vilka som tar det steget i år, och utvecklas.