I slutet av förra månaden uppdagades sexuella trakasserier i Östersund. En anställd i ÖFK ska under en sponsorsmiddag har fällt följande kommentar om en 21-årig kvinna: ”Nu tar vi stjärten på henne”.
Ordförande Daniel Kindberg har fram till nu inte uttalat sig om händelsen.

– Jag sympatiserar verkligen inte med det han uttryckte. Vi tar starkt avstånd från detta men samtidigt är han djupt ångerfull och en bra människa som förtjänar en andra chans, säger Kindberg i dag till FD.

Det var för några veckor sedan det uppdagades hur en ung kvinna hade fått utstå sexistiska kommentarer under ett sponsorsevenemang med Östersunds FK som arrangör. En av klubbens anställda ska grovt ha kommenterat en ung kvinna på ett nedsättande vis med sexuell innebörd.

Klubben tvingades gå ut med en offentlig ursäkt, samtidigt som den anställde kontaktade kvinnan för detsamma.

Kvinnan själv berättade om sin ilska över det inträffade för Östersundsposten:

LÄS: ÄR HAN NÄSTA STORA ÖSTERSUNDSAFFÄR?

”Att man säger något sådant här bara för att man är en högt uppsatt person i en klubb som går bra. Vad hade hänt om det hade varit någon yngre kollega? Hon hade kanske inte vågat säga ifrån. Det är något som jag tar på väldigt stort allvar, sade kvinnan till tidningen och fortsatte om att han kort senare ställde sig upp på en scen:

”Alla applåderade och han stod och pratade som representant för en klubb som ska stå upp för ett jämställt samhälle, att de ska jobba mot HBTQ-hat och feministhat. Där står han precis efter att han sagt något om min kropp som inte ska kommenteras oavsett om jag har en stor eller liten rumpa”.

Ordförande Daniel Kindberg har under den här tiden inte kommenterat det inträffade.
När han nu för FotbollDirekt gör det så hävdar han att det inte finns en osund kultur i klubben som florerar. Och inte minst anser han att man har tagit det här på så mycket allvar man kan. Kindberg som själv är anklagad för brott, men då gällande ekonomiska oegentligheter. Han säger att han själv inte har några problem att prata om det som skett:

– Viktigt sådana här gånger när sådant här inträffar är att ha tydliga ledstänger. Både för kvinnan men också vår anställde. Det är så klart v e r k l i g e n inte okej det han uttryckt. Men det viktiga är ändå att betona att alla kan göra fel och det är vad man gör efter att man gjort fel som är ännu viktigare. Har han lärt sig något av det han gjorde fel? Jag är övertygad om det. Det är en otroligt vänlig och sympatisk människa det handlar om men som har gjort väldigt fel, konstaterar Östersunds ordförande.

– Jag har pratat med honom personligen och jösses så han inser att han har gjort fel. Han har bett om ursäkt. Ja, det är ytterst trovärdigt. Han är otroligt ledsen för det han gjorde. Men samtidigt som sagt så har jag stor respekt för den drabbade kvinnan. En sådan kultur finns inte i vår klubb. Den här typen av beteende tar vi väldigt allvarligt på.
– Nej, jag vill inte skylla i från mig. Det som hänt har hänt och det ska vi ta ansvar för. Det har hänt och det hände hos oss. Nu jobbar vi för att få bort allt sådant här. Men det betyder ändå inte att vi överger någon som har gjort, eller gör fel. Det gör vi aldrig i den här klubben.

Du har inte kommenterat det här tidigare?

– Nej, jag har faktiskt inte gjort det. Men jag har å andra sidan inte fått något samtal om det. Jag vet inte varför man inte ställt dessa frågor till mig tidigare? Men jag har inga problem att stå upp för saker även när det är tråkiga grejer det handlar om, avslutar Daniel Kindberg.