Foto: Bildbyrån

Sommaren är knappast här men sommaruppehållet struntar blankt i det. Vi får vänta nästan en månad på nästa allsvenska match. En evighet som det känns just nu. Jag ska försöka mig på en summering utifrån de förväntningarna jag hade inför säsongen. Vi inleder med de åtta lag som parkerar på den nedre halvan av tabellen.

Vilka lag som har floppat eller inte låter jag var osagt men från min synvinkel så finns det ett par lag på den undre halvan som får mig att höga på ögonbrynen, andra är klart mer väntade. Här en påminnelse om den sluttabell jag spekulerade fram innan seriestart.

 1. Malmö FF
 2. AIK
 3. BK Häcken
 4. IFK Norrköping
 5. IF Elfsborg
 6. Östersunds FK
 7. IFK Göteborg
 8. Djurgårdens IF
 9. Jönköping
 10. Örebro SK
 11. Hammarby IF
 12. Kalmar FF
 13. GIF Sundsvall
 14. IK Sirius (kval)
 15. Halmstad BK (nedflyttning)
 16. AFC Eskilstuna (nedflyttning)

Här en länk med de motiveringar jag gav den 12 mars i år: http://www.fotbolldirekt.se/magnusosterberg/2017/03/12/blogg-aik-ar-givna-utmanare/

Det ser ut såhär i dagsläget. (lag markerade i fet stil ligger på den plats jag har tippat att de hamnar i sluttabellen, siffran inom parentes är den tippade slutplaceringen.

 1. BK Häcken (3)
 2. Örebro SK
 3. IFK Göteborg (7)
 4. Jönköpings Södra (9)
 5. GIF Sundsvall
 6. Kalmar FF (12)
 7. Halmstad BK
 8. AFC Eskilstuna

En gissningslek i mars skulle idag ge mig fyra rätt av åtta, det vore godkänt, men nu är det ju en del kvar att spela innan vi blåser av för den här säsongen. Vi tittar på det i den ordning lagen ligger på nu.

9. BK Häcken har jag ju tippat högt (3:a) i tabellen men det ser ut att bli en jobbig uppgift för MIcke Stahre att lösa det. Målskyttet och den tidigare så frejdiga offensiven har ersatts av betongförsvar. Med bara nio insläppta mål på 12 omgångar är man näst tätast defensivt såhär långt, imponerande! Lagets balans är förändrad, i alla fall i dagsläget. De offensiva stjärnorna och deras spetskvaliteter har inte kommit igång och det får man ”gnugga” på under uppehållet. Stabiliteten finns och det är dags att lägga in nästa växel vid omstarten. Klar potential att klättra många placeringar!

10. Örebro SK har den goda smaken att ligga precis där jag tippade dem och min utsago om att de var svårtippade består fortfarande. Kan säkert åka upp eller ned ett par placeringar men jag tror inte på några större förändringar under hösten. Något säger mig att ÖSK kommer att göra en aningen bättre andra halva av säsongen.

11. IFK Göteborg plockade jag bort från årets toppstrid och det märktes i min mailkorg, minst sagt. Faktum är att det  verkar råda en osäkerhet i klubben om vilken riktning man ska ta och det måste stabiliseras omgående. Naturligtvis borde potentialen vara större men jag ser ärligt inte att Blåvitt ska göra en ”drömhöst”. Jag tror ändå att man hamnar på den övre halvan om det inte blir utförsäljning av stöttespelare i sommar.

12. Jönköpings Södra visar väl lite halvt som halvt att ”det andra svåra året” gäller för nykomlingar i serien. Fjolåret sågs, och var, en stor framgång men i år har det inte riktigt lossnat. Lider av att inte ha hittat ersättare till Pawel Cibicki som gjorde succé förra säsongen och man får slita hårt för sina mål.

13. GIF Sundsvall är ett kapitel för sig. Dominerar bollinnehavet stort omgång efter omgång men vinner nästan inga matcher. Tränaren Joel Cedergrens tålamod och spelidé är hedervärd men fortsätter det såhär kan det sluta riktigt illa. Måste bli rakare och mer beslutsamma i sitt spel. åtta mål på tolv matcher är givetvis alldeles för dåligt.

14. Kalmar FF har haft en stökig vår och det verkar råda tvivel på tränaren Peter Swärdhs kapacitet och vägväl. Skador på massvis av spelare har ställt till det rejält och är en klart bidragande orsak till kräftgången. Ekonomin är trasslig och en nedflyttning vore en katastrof, här måste man ta krafttag för att inte åka ut. En frisk Rasmus Elm är antagligen skillnaden på nytt kontrakt eller fullt kaos. Ändring på tränarfronten i sommar?

15. Halmstad BK har inte heller haft någon större lycka de första tolv matcherna. Det stora löftet Sead Haksabanovic startade väldigt bra men har mattats av något den senare tiden. En försäljning av just honom kan dock vara räddningen: miljoner in i klubbkassan och möjligheter att både spetsa och bredda truppen vore att föredra för en troligtvis tuff fortsättning av denna säsong.

16. AFC Eskilstuna var nederlagstippade av de allra flesta (utom de själva) och det har infriats på alla punkter. Först fick assisterande (!) tränare sluta och till slut även huvudtränaren Pelle Olsson. Ett svårt uppdrag som nu ska övertas av någon annan, i skrivande stund oklart vem. Laget har inte ännu tagit sin första allsvenska seger och det talar sitt tydliga spårk. Det finns absolut bra kvaliteter hos delar av truppen och det borde inte alls vara omöjligt att vinna lite matcher framöver, bara de själva tror på det. Lär underskattas brutalt under hösten men har faktiskt bara fyra poäng upp till kvalplats.