Det är dags att ge sig på att tippa tabellen igen, alltså sluttabellen i allsvenskan 2017. Så dumt egentligen men jag kan inte låta bli riktigt. Med reservation för ett par veckors transferfönster är väl de flesta trupperna hyfsat kompletta. 

Jag återkommer, eventuellt, med en korrigerad variant innan seriestarten, och den rusar allt närmare som tur är. Jag försöker motivera placeringen för varje lag. När detta läses ute i landet kommer många att tycka att jag har fel och något annat vore sensationellt men hindrar inte att det här är den känsla jag har just nu. Ett tips till alla som har andra tankar är att gå igenom hela tabellen, inte bara sitt eget lag.

1.Malmö FF: Utanför cupspelet och har i lugn och ro kunnat fokusera på den allsvenska starten. Även om väldigt många mff:are hellre hade varit inne i cupspelet kan det absolut finnas fördelar med att kunna fullfölja en planering utan ”störningsmoment”. Om laget får rätt balans på det centrala mittfältet blir det tufft att rubba de regerande mästarna.

2.AIK: Rikard Norlings gäng har inte sett så vassa ut på försäsongen men inte heller helt bortkomna ut. Med två nya forwards in i truppen (Henok Goitom och Sulejman Krpic) är truppen definitivt nära att vara ”komplett”. Allt annat än att AIK är med och utmanar vore konstigt. Får ett fint test mot BK Häcken i cupen idag.

3.BK Häcken: Mikael Stahres gäng ser vasst ut. Det finns en tydlig spets i truppen och bredden går inte att klaga på. Trots det lär många ”glömma bort” hisinge-gänget i förhandstipsen. Det är inte så klokt tror jag. Som ovan nämnts: fint test i cupen mot AIK idag.

4.IFK Norrköping: Har inte imponerat hittills annat än undantagsvis men känslan är att man nu varvar upp så sakteliga. Insatsen mot IFK Göteborg (seger 2-1) var ingen insats i toppnivå men tillräckligt för att skicka en påminnelse till alla om att man sakta håller på att vakna. Frågetecknet i målet rätas ut är David Mitov Nilsson är fit for fight igen.

5.IF Elfsborg: Har varit ganska lugna under transferfönstret och det med all rätt. Truppen är spännande och högstanivån riktigt bra. Måste få bättre ordning på sitt försvarsspel, kanske kontinuitet kan bidra till detta?

6.Östersunds FK: Det är en dåligt bevarad hemlighet att jag gillar det Östersund gör. ”Det andra svåra året” som man brukar prata om ser jag inte att ÖFK ska drabbas av. Har återigen värvat smart och känns extremt trygga i allt man gör. Graham Potter och hans mannar lärde sig nog ett och annat under debutåret ifjol och är kloka nog att ta med sig det detta år. Många har skrattat åt deras ”vi ska ut i Europa”. Just nu är man två matcher ifrån att uppfylla det. Champions League lär dock dröja.

7.IFK Göteborg: Blåvitt sjua, är jag go eller?? Nja, jag ser faktiskt inte något annat just nu. Jörgen Lennartsson har ett stabilt lag, men jag får ingen känsla för riktig toppstrid när jag ser IFK:s trupp eller när jag ser dem spela. Kan man hitta tillbaka till den bergsäkra defensiven kan det bana väg för en bättre placering men annars blir det ungefär här man hamnar tror jag.

8. Djurgårdens IF: Ny intressant tränare och in med Kim Källström. Kerim Mrabti frisk och Haris Radetinac på väg tillbaka. Klart är att Djurgården bör/borde kunna finnas med högre upp men det har man inte alls visat hittills. Gustav Engvall sägs ju vara nära (presenteras kommande vecka??) men frågan är om det räcker. Jag sätter dessutom frågetecken för backlinjen som känns svajig.

9. Jönköping Södra: Nykomlingen från ifjol överraskade de allra flesta, inklusive mig. Jag tror att det blir lite lurigare att upprepa fjolårets ”succè” men ser ingen större fara för streckstrid heller. Tränare Jimmy Thelin måste hitta en ersättare till fjolårets inlånade stjärna Pawel Cibicki som återvänt till Malmö FF.

10. Örebro SK: Alexander Axèn bygger och bygger. ÖSK har lyckats väldigt väl med sina rekryteringar för att sedan ”förlora” de bästa spelarna till andra klubbar. Otacksam uppgift som tränare och svårt att få till den där sista pushen för att utmana på riktigt. Om man kan hitta en högre lägstanivå än de senaste åren finns förutsättningar till uppryckning. I dagsläget är laget svårbedömda.

11. Hammarby: ”Same procedure as last year”. Det har hackat betänkligt hittills och lagbygget känns inte stabilt. Jakob Michelsen har ännu inte hittat riktigt rätt men han har ju lite tid på sig ännu. Jiloan Hamad har inlett lysande och kommer att bidra med mycket, frågan är vilka fler som kan lyfta sig? Jakob Michelsen måste direkt bevisa varför han har så gott rykte i Danmark. Hans flexibilitet rent taktiskt lär behövas omgående.

12. Kalmar FF: Tjatigt värre men det hänger så extremt mycket på Rasmus Elms deltagande och form. Med honom i slag och en Melker Hallberg som används finns definitivt grunderna för en högre placering. Frågan är om man är tillräckligt skickliga offensivt. Jag är tveksam.

13. GIF Sundsvall: Tungt ifjol och det blir nog en balansgång runt strecken i år igen. Saknar riktig spets i truppen även om man värvat ganska bra med tanke på resurserna. Klarar man nytt kontrakt måste det ses som godkänt. Kan Linus Hallenius återkomst väcka liv i både honom och laget? Det är inget i alla fall jag vågar satsa några stora pengar på.

14. IK Sirius: Jag gillar Sirius och hade gärna satt laget högre upp i tabellen. Men det känns aningen för tunt för det. Klart är att laget har kapacitet att ställa till stora besvär för många lag, jag är dock osäker på om man har en tillräckligt stark trupp. Tränarfirman Kim Bergstrand – Thomas Lagerlöf är samspelta och skickliga, lyckas man trolla kvar laget i den högsta serien är det verkligen bra gjort. Det kan ju gå även via kval…

15. Halmstad BK: Det är tråkigt att lägga nykomlingarna längst nere i träsket men inte heller här ser jag någon annan utväg. Truppen har inte mycket erfarenhet från allsvenskt spel och det hade man behövt. Janne Jönsson får lita till att Sead Haksabanovic kan fortsätta att briljera och att Fredrik Olsson ska flytta med sig sitt målsnitt från Superettan till Allsvenskan. Då kan det gå ändå.

16. AFC Eskilstuna: Igen, nykomling och bottenträsk. AFC Eskilstuna kommer att få kriga väldigt hårt i varenda allsvensk match och lär säkerligen ”växa in” i serien vad det lider. Många nya spelare och en på pappret brokig trupp, dock med flera intressant namn. Pelle Olsson måste hitta mixen av sin egen skicklighet att organisera försvarsspel och släppa sina individualister fria i offensiven. Ingen lätt uppgift men kan å andra sidan göras helt utan press. Nytt kontrakt vore en bragd.