Nyheter

PÅ FD: BBpodd-profil manar till lugn för Blåvitt – “Ingen köpkarusell”

ANNONS

IFK Göteborg har brottats med mindre roliga rubriker i vinter. Ekonomiska problem och avsaknad av större nyförvärv. Men likväl kvartsfinalklart i cupen och från fansen ser tålamod ut att finnas:
– Med tanke på att ekonomin ser ut som den gör är det bra att man inte ger sig in i någon köpkarusell, säger Joakim Hanäs, en av programledarna bakom den populära Blåvitt-podden BBpodd.

Efter en försäsong med svajiga resultat har IFK Göteborg börjat varva upp och spelar på lördag kvartsfinal mot IFK Norrköping i svenska cupen. Klubben har som vanligt förväntningar från fansen att sluta högt upp i tabellen och har de senaste fyra åren slutat på en topp 4-placering i allsvenskan. Givetvis drömmer man om SM-guld, men Joakim Hanäs, som tillsammans med Patrik Glimberg driver fanpodden BBpodd, inser trots det att det gäller att ha tålamod.

– Just nu skulle jag ändå säga att det finns hur mycket tålamod som helst. I alla fall bland de supportrar som har koll på de ekonomiska aspekterna. Hellre att vi ser bra ut om tre år än att vi satsar fullt ut nu, säger han till FotbollDirekt.

Hur bra är årets IFK Göteborg?
– Jag är försiktigt hoppfull. Med tanke på att ekonomin ser ut som den gör är det bra att man inte ger sig in i någon köpkarusell. Med det som bakgrund känner jag inte att det viktiga är att gå 100 för SM-guldet. Utan att i stället försöka ta en cuptitel och vara med i ett race om Europaplatserna. Det är mer en nivå som passar plånboken.

– Utifrån det tror jag att både jag och många andra supportrar kan hitta glädje i annat än en SM-guldjakt. Att en talang som Pontus Dahlberg kommer få chansen i målet kan vara en glädjepunkt i sig.

Så det är med andra ord inte realistiskt att hoppas på SM-guld?
– IFK Göteborg är alltid en guldkandidat. Vi har tidigare vunnit guld och titlar säsonger där vi varit uträknade på förhand. Har vi tur med skador och så vidare har vi absolut en trupp med såpass bra kvalitet att vi kan vinna.

Vilka ser du är guldkandidater om vi räknar bort er?
– På pappret och sett till de namn de har bör AIK ha en bra chans. Men det som brukar hända är att de i stället får hybris och störtdyker. MFF har pengar att förstärka till sommaren och har en liknande trupp. Så det är väl de som ska göra upp om det. Sedan vet vi att det i praktiken inte fungerar så.

Just den ekonomiska aspekten är svår att undvika. Jämför man exempelvis med Malmö FF och AIK har IFK Göteborg ett eget kapital som inte ens är i närheten av att konkurrera med toppkonkurrenterna. Joakim Hanäs ser dock en ljusning i en ekonomi som de senaste åren varit allt annat än bra.

– Den stora anledningen till att ekonomin ser ut som den gör handlar mer om hur klubbens skötts tidigare. Det stora felet var att man i stort sett köpte spelare med träningsanläggningen som pant.

– Efter det tycker jag ändå allt annat som har med ekonomi att göra är under kontroll. Sedan förstår jag ju att många är oroliga med tanke på vad som skrivs och att vissa grundar sina åsikter på det som exempelvis kan stå i en rubrik på Twitter.

2012 storsatsade  IFK Göteborg och tog in flera tunga namn. Satsningen slutade dock med fiasko och en sjundeplats i allsvenskan. Ett scenario som klubben lärt sig av och i framtiden vill undvika. Joakim Hanäs ser hellre att man satsar på egna talanger. Något som han så här långt inte tycker Jörgen Lennartsson gjort fullt ut.

– Vad gäller att ge talanger chansen fullt ut tycker jag han fortfarande har en del kvar att bevisa. När han kom gjorde han det med en bild av att han är bra med ungdomar. Men där tycker jag fortfarande det finns mer att jobba på.

– Han är en otrolig vinnarskalle och ibland kan ett vunnet motlägg i en match göra att han föredrar en mer rutinerad spelare framför en yngre. Men utöver det är han en mycket bra tränare.

En av spelarna som Joakim Hanäs är rädd ska hamna utanför i och med de värvningar som gjorts inför den här säsongen är Patrik Karlsson Lagermyr.

– En spelare som Björndal blir ju en direkt ersättare till Jakob Ankersen. Både jag och många andra hade kanske tyckte det varit finare om man exempelvis gett “Paka” chansen där i stället. Sedan är det svårt att veta, som supporter har man ju inte 100 procent koll. Jag hade velat att man varit mer tydlig

Så här långt har David Boo Wiklander kommit in fram Hammarby, Abdul Razak från AFC Eskilstuna och just nämnde Henrik Björdal på lån från Brighton. Dessutom lånades Mikkel “Mix” Diskerud in från New York City så sent som igår.

STJÄRNAN HELT KLAR FÖR BLÅVITT – “KÄNNS VÄLDIGT BRA”

Hur ser du på de värvningar som gjorts?
– Diskerud är en sådan typ av spelare som gör att det kittlar, han ser ut att ha alla rätt. Både han och Björdal är två potentiellt bra värvningar. Det är väldigt synd att det inte finns en köpoption. Hade det funnits hade man kunnat säga att det är två bra förstärkningar.

– Sedan misstänker jag dock att det finns någon typ av överenskommelse. Mats Gren är ju inte dum och har säkert säkert ett ess i rockärmen.

– Vad gäller Abdul Razak är han ett litet frågetecken, men man ser i vissa situationer att han har en nivå som förmodligen är högre än hos någon annan i allsvenskan. David Boo Wiklander är en superstabil kille och vi var inne på i podden att det är viktigt att vi nu har tre bra mittbackar. Vilket saknades förra året. Han är dessutom en riktigt bra kille.

Känner du att det finns positioner där IFK Göteborg hade behövt förstärka – Mats Gren har ju tidigare nämnt att han vill ha in någon till i anfallet?

– Kan man inte få in ett välprövat namn med målgaranti, typ om Kujovic skulle komma gratis, tycker jag inte det behövs. Alternativen där framme ser bra ut. En sån spelare som Elias Már Omarsson har en extrem potential och får han det att stämma skulle han kunna vara en dark horse till en skytteligaseger.

– Sedan tycker jag att vänsterbackspositionen behöver förstärkas. Blir Scott Jamiesson skadad finns inget naturligt alternativ. Där har det varit snack om att spela Edvin Dahlqvist (17-åring från akademin). Jag tror personligen att vi får spela en av högerbackarna på den positionen om behov finns.

För IFK Göteborg väntar redan på lördag en kvartsfinal mot IFK Norrköping i svenska cupen, sedan är det full laddning till den allsvenska premiären mot Malmö FF inför ett fullsatt Nya Ullevi.

– Känslan är att det kommer vara årets match. Ettan mot tvåan i maratontabellen, extra uppskruvat med tanke på det som skedde förra säsongen, fulla läktare och Sveriges två största lag som möts. Så det blir självklart en jättematch.

BB-podd med Joakim Hanäs och Patrik Glimberg publiceras på GT varje vecka – lyssna på podden här. 

NIKLAS SVENSSON

MISSA INTE – MER OM IFK GÖTEBORG: 
– Allt om IFK Göteborg  – gå till vår Blåvittsida
– Frank Andersson talar ut om de negativa skriverierna
– Blåvitts nya mittfältsvärvning känner ingen press

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL
– TWITTER

– FACEBOOK
– INSTAGRAM

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 05 maj
12:15 PSV - Sparta Rotterdam Eredivisie
12:30 Cagliari - Lecce Serie A
13:00 Uppsala - Umeå Elitettan
13:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Elversberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Hannover - Paderborn 2. Bundesliga
14:00 Freiburg - Essen Bundesliga damer
14:00 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
14:00 Västerås SK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Osasuna - Real Betis La Liga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Helsingör - Horsens Danmark Division 1
14:00 Glasgow Rangers - Kilmarnock Skottland Premiership
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Empoli - Frosinone Serie A
15:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Chelsea - West Ham Premier League
15:00 Piteå - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Östersund - Örebro Superettan
15:00 Brighton - Aston Villa Premier League
15:00 Mallbacken - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Linköping Elitettan
15:15 Manchester C - Arsenal Women’s Super League
15:30 Union Berlin - Bochum Bundesliga
16:00 Ariana - Lund Ettan södra
16:00 IFK Kalmar - Jitex Elitettan
16:00 Köge - Hilleröd Danmark Division 1
16:00 Assyriska FF - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Sunnanå - Sundsvall Elitettan
16:15 Celta Vigo - Villarreal La Liga
16:15 Espanyol - Gijon LaLiga2
16:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
16:30 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
17:30 Liverpool - Tottenham Premier League
17:30 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Milan - Genoa Serie A
18:00 Midtjylland - Bröndby Superligaen
18:30 Valencia - Alaves La Liga
18:30 Werder Bremen - Duisburg Bundesliga damer
19:30 Heidenheim - Mainz Bundesliga
19:45 Chelsea - Bristol C Women’s Super League
20:45 Roma - Juventus Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
21:00 Sevilla - Granada La Liga
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
tisdag 07 maj
19:00 Örgryte - Helsingborg Superettan
21:00 PSG - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Bolton - Barnsley League One
onsdag 08 maj
18:45 Club Brügge - Fiorentina UEFA Europa Conference League
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Häcken Allsvenskan, damer
21:00 Peterborough - Oxford United League One
21:00 Real Madrid - Bayern München EUROPA: Champions League
torsdag 09 maj
12:00 Umeå - Stocksund Ettan norra
13:00 Tvååker - Norrby Ettan södra
13:00 Torslanda - Falkenberg Ettan södra
13:00 Olympic - Ängelholm Ettan södra
13:00 Eskilsminne - Onsala Ettan södra
14:00 Torn - Jönköping Ettan södra
14:00 Friska Viljor - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Piteå - Vasalund Ettan norra
15:00 Trelleborg - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Brommapojkarna - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Kristianstad Allsvenskan, damer
16:00 Oskarshamns AIK - Lund Ettan södra
16:00 Bayern München - Wolfsburg Tyska cupen
17:00 Silkeborg - Århus Danska cupen
21:00 Milton Keynes Dons - Crawley Town League Two
21:00 Bayer Leverkusen - Roma UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Marseille UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Aston Villa UEFA Europa Conference League
fredag 10 maj
18:00 Rosengård - Djurgården Allsvenskan, damer
18:30 Leipzig - Hoffenheim Bundesliga damer
18:30 Paderborn - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Magdeburg - Greuther Furth 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Köge Danmark Division 1
19:00 Horsens - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Helsingör Danmark Division 1
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 Öster - Oddevold Superettan
20:00 Manchester City U18 - Leeds U18 England FA Ungdomscup
20:30 Augsburg - Stuttgart Bundesliga
20:45 Frosinone - Inter Serie A
21:00 Doncaster - Crewe League Two
21:00 Alaves - Girona La Liga
lördag 11 maj
13:00 Trelleborgs FF - Utsikten Superettan
13:00 Köge - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Fulham - Manchester C Premier League
13:30 Celtic - Glasgow Rangers Skottland Premiership
14:00 Mallorca - Las Palmas La Liga
14:00 Bollstanäs - Malmö FF Elitettan
15:00 Varbergs BoIS - Örgryte Superettan
15:00 AIK - Sirius Allsvenskan
15:00 Gif Sundsvall - Landskrona Superettan
15:00 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
15:00 Jitex - Örebro SK Elitettan
15:00 Eskilstuna - Linköping Elitettan
15:00 Halmstad - Mjällby Allsvenskan
15:30 Leipzig - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Freiburg - Heidenheim Bundesliga
15:30 Köln - Union Berlin Bundesliga
16:00 Everton - Sheffield U Premier League
16:00 West Ham - Luton Premier League
16:00 Tottenham - Burnley Premier League
16:00 Bournemouth - Brentford Premier League
16:00 Wolverhampton - Crystal Palace Premier League
16:00 Newcastle - Brighton Premier League
16:00 Rosengård - Ljungskile Ettan södra
16:00 Gamla Upsala - Alingsås Elitettan
16:00 Stockholm Internazionale - Karlstad Ettan norra
16:15 Villarreal - Sevilla La Liga
17:00 Nordic United - Täby Ettan norra
17:30 Gais - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Napoli - Bologna Serie A
18:30 Granada - Real Madrid La Liga
18:30 Mainz - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Nottingham - Chelsea Premier League
20:45 Milan - Cagliari Serie A
21:00 Athletic Bilbao - Osasuna La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 7 6 0 1 15 18
2 AIK 7 4 2 1 4 14
3 Djurgårdens IF 7 4 1 2 5 13
4 BK Häcken 7 4 1 2 4 13
5 Gais 7 4 0 3 -2 12
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 7 4 0 3 -3 12
7 Mjällby AIF 7 3 2 2 3 11
8 IF Elfsborg 7 3 1 3 -1 10
9 IFK Norrköping 7 3 1 3 -7 10
10 IF Brommapojkarna 7 2 3 2 2 9
11 Hammarby IF 7 3 0 4 1 9
12 IFK Göteborg 7 2 1 4 -2 7
13 IK Sirius 7 2 1 4 -4 7
14 IFK Värnamo 7 2 1 4 -7 7
15 Kalmar FF 7 2 0 5 -2 6
16 Västerås SK FK 7 1 0 6 -6 3