SALOU. Magnus Pehrsson ska ta Malmö FF ut i Europa och av bara farten försvara ett SM-guld. Han ska göra det Allan Kuhn inte klarade och ta MFF till ”nästa nivå”. FotbollDirekts Mårthen Bergman satt ner med ”MP” för att prata om kritiken från supportrarna, felaktiga bilden från tiden i Djurgården, Malmö-mentaliteten, presspel, pondus och att vara ny på jobbet. Här är del 2 av intervjun.

Läs del 1 av interjvun med Magnus Pehrsson här.

Säg nåt om förbundskaptensjobbet i Estland.
– Det var häftigt att få vara med om de matcherna, för även om det då är ”lilla Estland” så varje gång det är landskamp så betyder det väldigt mycket, dels för Estland men också för motståndaren. Vi spelade mot riktigt många toppspelare i Europa och att då får göra det och hitta sätt att som underdog slå de bättre eller åtminstone vara konkurrenskraftig, för det skiljde ju ibland väldigt mycket mellan våra spelare och motståndarna.
– Sen själva jobbet att vända på varje detalj i sitt ledarskap, sättet att spela, sättet att träna när man har så begränsad tid. Jättehäftigt. Det har också gett mig tid till studiebesök, egen utbildning och ta hand om sig själv och sin familj.

Den fotbollen som ni vill spela nu, höga pressen och en fotboll som jag tänker ska leda till att ni ska föra matcher i allsvenskan. Det Åge Hareide lyckades extremt bra med, i alla fall under första året, var att ”såhär spelar vi allsvenskan, när vi är det bättre laget, och sen fem dagar senare spelar vi såhär när vi är i Europa och det sämre laget”. Att hoppa däremellan, hur tänker du där?
– Jag tänker så att, om vi nu säger att vi är ett lag som ska dominera matcher, vara spelförande och kunna ta bollen av motståndaren tidigare, inte alltid för vi kan inte spela med hög press i 90 minuter, men ändå klara av det och ändå veta hur vi tar oss fram till en högre press. Det är så vi kommer agera i allsvenskan. Jag tror ju att därifrån till att då fem dagar senare spela Champions League-kval eller gruppspel i höst, så är den omställningen möjlig. Men den andra omställningen är omöjlig, eller väldigt, väldigt svår.
– Om vi skulle säga att vi ska spela likadant i allsvenskan som i Europa, vilket skulle innebära att vi blev mer tajta, kompakta, mer omställningsspel, det är inte den identitet Malmö FF vill ha och det är inte det sättet som jag tror att man över tid vinner en serie på. Det är bara att kolla på lagen som vinner sina ligor år efter år. De spelar med en högre press. Det är så vi måste göra.
– Däremot kan man säga att nu har vi ett tänk för de första tolv matcherna, sen kommer det en paus där och i den sommarpausen så kommer vi lägga fler träningspass på hur vi ser ut när vi ligger lite lägre i försvarsspelet. Men jag tycker fortfarande att det viktigaste beteendet är hur vi tar tillbaka bollen när vi förlorar den, och det är såklart att det är svårare mot bra spelare men min erfarenhet från Estland är att vi fick till det ganska bra, på vissa delar av planen. Där vi faktiskt kunde störa även de bättre. Men vi måste först få till beteendet, sen är det lättare att säga ”okej, nu löper vi hem och står lägre” och då kunna växla mellan det.
– Jag tänker mer såhär: när vi möter lag som på pappret är sämre eller jämnbra, då kommer vi gå för det fullt ut. Det handlar mer om när vi känner att det är för stor skillnad, ett Real Madrid eller vad det nu är, där måste vi anpassa oss. Men om vi nu på pappret – vad nu ”på pappret” är – är lite sämre så kommer vi bibehålla väldigt mycket av det vi gör i allsvenskan, det är målet. För det handlar så mycket om sin egna självbild också, att inte lägga sig i ett läge där vi tycker att vi är sämre.

BB170204PA127

Hur mycket hjälp har du av det du var med om med Estland ifall ni i MFF skulle ställas mot ”på pappret” bättre motstånd?
– Ganska mycket hjälp. Malmö FF är ju ett bättre lag än vad Estland är. Jag hade väl två-tre spelare som hade kunnat spela matcher i Malmö FF i det landslaget. Ragnar Klavan och två-tre spelare till som skulle kunna vara en del av MFF:s trupp. Men sen finns det startelvan-spelare som är låg allsvensk/hög superettan-nivå. Men vi hittade ett försvarsspel där som ändå var väldigt bra. Vi hade också möjlighet till många omställningar, vi hade idéerna men inte kvalitén för att ta oss dit. Jag tror absolut att det finns mycket i det som vi i MFF kan ta med oss i eventuella matcher framöver.

Eftersom att flera av spelarna som är här har varit med om att gå till Champions League, är det lättare att göra det igen?
– Ja, det tror jag absolut. Eller tror, så är det! Om du aldrig har gjort någonting så måste du istället skapa bilder av att det händer. Och de som är skickliga på det, de lyckas. Det vill säga att man har en tro på det, för det är det man har när man skapar bilder av att lyckas. Men här behöver de inte hitta på de bilderna utan de har varit med om det och vet vad som krävs. De kan säkert föra över det i hela sin mentalitet och agerande på de andra. Det är en erfarenhet som inte bara spelarna har utan även klubben Malmö FF som helhet.

I din erfarenhet från Europa-spel med Ålborg, har du någonting i det som gör dig ”tryggare” i detta?
– Det var längesen och det var fyra matcher, men det var fyra matcher mot rätt bra lag (Deportivo La Coruna och Manchester City), och det är klart att den erfarenheten… alltså, om man inte använder sig av att man varit med om saker såväl positiva som negativa, så är det svårt att bli bättre. I och med att vi gör ett helt unikt resultat mot Deportivo (3-0 hemma, 3-1 borta) och det var mina två första matcher i Danmark, och så är vi sånär att slå ut City på hemmaplan, men förlorar på straffar. Det är klart att det och sen ett antal landskamper på ”samma scen” ger erfarenheter som gör att när vi står där i sommar så kommer det kännas väldigt naturligt med de internationella matcherna.

Hur ser du på att du inte vunnit någon titel som tränare?
– Det är klart jag reflekterat kring det. Fotboll handlar ändå om att vinna, jag har lyckats ta tre lag till cupfinaler, men inte vunnit. Så när jag fått jubla efter ett år som tränare var med Sirius när vi gick upp, det är enda gången. Sen handlar det förstås om hur bra lag man har och så vidare, det kan man alltid värdera. Men det är klart att det finns en extra drivkraft hos mig till att vinna någonting. Jag vill inte säga att det är det som driver mig, och sen när jag gjort det så är jag nöjd, för min personlighet är att jag är sökande efter att alltid göra saker bättre. Innan har det varit ett rastlöst beteende, för att söka. Nu är jag inte rastlös längre som person, jag tror det handlar om att jag landat, har familj, småbarn och får bättre pauser. Men jag är fortfarande så att jag hela tiden söker optimala lösningar i allt jag gör. Jag tror jag har personligheten som gör att den dagen jag vinner så vill jag vinna ännu mer. Men det är klart att det finns någonting extra där, att jag vill ha mitt SM-guld.

Rikard Norling sa efter MFF:s förluster mot Helsingör och Östersund följande till Fotbollskanalen: ”En start är en start för en tränare. Jag hoppas för Magnus (Pehrsson, tränare) skull att det går bra för det kan skruvas åt tumskruvar där nere big time”. Kommentar?
– Jag är glad att han skänker en god tanke till mig. För det är så jag ändå utgår ifrån att han gör det. Jag har pratat med Rikard om hans tid i Malmö, så jag vet vad han har varit med om och vad hans erfarenhet har varit. Det är bra att ha med sig. Han vet vad han pratar om. Det är väl det ungefär.
– Han vet vad han pratar om och jag är glad att han bryr sig om mig och vi ska se till att vi är jäkligt bra när den här säsongen börjar, det är väl svaret.

Känner du att det började blåsa redan efter två försäsongsmatcher?
– Nej. Det viktiga för mig är att jag känner att det finns ett otroligt ”go” i gänget, bland spelarna. Som jag känner finns det en väldigt stark tro på det vi gör, att spelarna gillar det. Jag förstår att man även vill vinna varje träningsmatch men det viktiga för mig är vad jag får för feedback från spelarna och de samtal jag har med dem.

BB170207PA059

Reaktionerna bland MFF-supportrarna när du presenterades var inte direkt idel positiva. Hur uppfattade du det?
– Jag blev briefad om det från kommunikationsavdelningen men… jag var helt förberedd på det. Jag hade inte förberett mig på att alla MFF-supportrar skulle känna ”yes, det här är kanon!” för jag har inte det CV:t, det är ju det som det bottnar i. Den främsta argumentationen var ju självklar: ”det är ingen som varit mästare, varför ska vi byta då?”. Så det var förväntat.
– Sen är det upp till mig att göra ett bra jobb, framför allt med spelarna förstås, men också vilken bild man ger av sig själv, vem man är och vad man tror på. Och där tycker jag ändå att det ganska snabbt vändes till att ”det här känns spännande”, och det är jag jättenöjd med utifrån vad jag kunde göra. Men allt handlar sen om att när vi ska spela tävlingsmatcher så ska vi vinna dem. Jag fattar också det, vi ska vinna SM-guld, och då ska vi vinna fler än 20 matcher. Det är fakta vi ska hålla oss till.

Bryr du dig överhuvudtaget om att du fick det ”välkomnandet”?
– Nej, och det var förväntat också. Det är mer en härlig utmaning. Jag triggas inte av det på det sättet. Jag har ett gott självförtroende och har varit med om väldigt många saker, även om jag är 40 år så är det mitt 14:e år som fotbollstränare och jag har varit med om massa ytterligheter i fotbollsvärlden som jag blivit starkare av. Jag känner mig mer färdig än någonsin för att testa ett sånt här uppdrag. Och jag tror att det kan bli hur jäkla bra som helst och att vi står där med titeln även på längre sikt. Jag gillar den utmaningen och jag går ”all in” i det. När det blir succé så spelar det ingen roll var man startade. Och det ser jag fram emot.

MISSA INTE!
– Allt om Malmö FF – Gå till FotbollDirekts MFF-sida

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM