Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING – Magnus Pehrsson: ”Finns inte plats för ett för mjukt ledarskap”

ANNONS

SALOU. Magnus Pehrsson ska ta Malmö FF ut i Europa och av bara farten försvara ett SM-guld. Han ska göra det Allan Kuhn inte klarade och ta MFF till ”nästa nivå”. FotbollDirekts Mårthen Bergman satt ner med ”MP” för att prata om kritiken från supportrarna, felaktiga bilden från tiden i Djurgården, Malmö-mentaliteten, presspel, pondus och att vara ny på jobbet. Här är del 1 av intervjun.

Min bild av Magnus Pehrsson är en skicklig tränare som blandar vänlighet med pondus, men som det kanske inte direkt Åge Hareide-skimrar om. En slipad taktiker som fått sig en liten ”diktatorstämpel” efter tiden i Djurgården. Jag har inte träffat honom sedan den tiden och försöker lätta upp stämningen genom att säga något i stil med ”så nu ska vi gå igenom ALLT som skett sedan dess”. Ingen respons alls. Här gäller det att sitta rak i ryggen och skärpa till sig. Inte min bästa gren men jag lägger manken till.

Första frågan blir något svammel om huruvida attityden och mentaliteten i Malmö FF är något annorlunda jämfört med det han varit med om i Djurgården och IFK Göteborg. Den skulle se helt idiotisk ut i text så ni får nöja er med svaret, som är desto mer välformulerat.
– Jag uppfattar att den finns väldigt tydligt. Jag tycker att det har varit väldigt roligt och lite befriande att komma till en sådan miljö, där det finns en sådan attityd. Den kan bäras upp av att man historiskt har vunnit mest av alla klubbar. Det finns en kvalité bakom det, det är inte bara ord utan det är naturligt. Men sen tycker jag också att det finns en balans mellan den kaxigheten och självsäkerheten i och med att det också finns en väldigt behaglig stämning mellan varandra. Det blir naturligt att gå mellan ”nu ska vi vinna” till att vi också kan ha trevligt ihop.
– Det är väldigt skönt att den finns, för på ställen där jag varit och det inte funnits naturligt så har jag försökt jobba med det. Sådan kultur tar väldigt lång tid att sätta, så det känns skönt att komma hit och det bara är så.

Hur mycket bidrar en sådan som Rosenberg till att den kulturen finns i MFF?
– Hittills har vi inte varit i tävlingsmatcher så där har inte han i matchaktioner och i samband med matcher tagit den platsen ännu, så jag har inte sett det på det sättet. Däremot är han en exemplarisk kapten på det sättet att han ser till att saker händer, styrs upp, ställer krav, ställer frågor, involverar och han ser till att det finns en nivå på saker. Det finns en kraft i spelargruppen som han driver. Både mot VD, sportchef och mig finns det en dialog som förs, inte bara snack utan det blir väldigt rakt och tydligt.

BB170206PA123

Allt som stått vad som hände med Kuhn, vilka spelare som ville ha kvar honom och så vidare. Oavsett vad som är sant och inte, så det det signalerar är ju att det är en ganska stark spelargrupp med många starka personligheter. Många spelare som varit med ett tag, som varit på en högre nivå än allsvenskan, som vet hur de vill ha det och hur de vill spela. Hur avspeglar det sig i era dialoger och hur du har ditt ledarskap?
– Mitt ledarsätt… det är väldigt viktig att vara genomtänkt och tydlig. Det tycker jag är en styrka jag har. Men det är klart jag förberett mig väldigt noggrant. Egentligen allt vi gör finns det en väldigt stor förberedelse i, det är inte bara på måfå. Det finns mycket diskussion med ledarna men också med enskilda spelare kring olika saker för att försöka skapa förståelse. Det tror jag är väldigt viktigt, för utan det så kan man inte leda det här gänget.
– Den andra delen i det är att jag inte kan komma in med en färdig mall ”såhär vill Magnus Pehrsson spela fotboll”, utan den är utifrån de spelare som Malmö FF förfogar över. Sen kan ju inte jag få alla 25 spelarna att få göra exakt det de vill på plan, men min ingång till jobbet var att jag hade individuella samtal med alla där de fick prata om sina bakgrunder och hur de spelar fotboll bäst, utan att sätta in det i mitt sätt att spela fotboll, utan bara för att förstå hur de vill uttrycka sig på planen. Sen är det mitt jobb att få de här individerna att sammansmälta med mina, och Malmö FF:s, tankar. Egentligen ska jag göra så lite som möjligt, men de saker jag gör får en förbättring för laget.

Alla stora profiler här, alla framgångar laget haft senaste åren, det var längesen en allsvensk klubb var så ”stor” som MFF är nu. Finns det något annorlunda för dig att gå in och träna det här laget kontra om du hade tagit, säg Halmstad. Att du får tänka annorlunda där?
– Ja, säger jag. Hela nyckeln som tränare och i jobb där man ska leda andra, är att man måste förstå kulturen och du behöver förstå var laget är just nu, och utifrån det göra planer. Och i Malmö FF:s fall är det så att man är regerande mästare, man byter tränare för att man vill förändra ledarskapet och driva en utveckling som går framåt, med ett spelsätt som är tydligt kring att man ska vara dominerande. Det vi jobbar med är att skapa ett spel som driver den utvecklingen.
– Men om jag tar Pelle Olsson och Anders Johansson som ett annan exempel, där de kommer till AFC som är nykomlingar. Det är ett lika stimulerande uppdrag, men ett helt annat uppdrag. För att ta ett konkret exempel: jag hade aldrig kunnat ställa mig framför Malmö FF och jobbat två veckor med lågt försvarsspel. Det är helt ointressant för den här gruppen, de vill ha någonting som kittlar dem. Och i det här fallet är det att hitta ett litet nytt sätt i anfallsspelet, hur positionerar vi oss och vilka passningar är det vi söker? Det blev stimulerande och det har jag fått bra feedback på.

BB170207PA016

Anser du att det här är det största uppdrag du haft?
– Ja men det tycker jag. Absolut. Det största utifrån att det är det första uppdrag jag har där jag känner att jag har möjligheter att vinna titlar.

Flummig fråga coming up: Djurgården är ju också en ”storklubb” även om de inte var i det läget just då. Men jag tänker att Malmö är ”något annat” än det du tränat innan…
– Japp.

…och, om José Mourinho hade kommit till Malmö FF i det här läget, så hade han kunnat gå in och bara ”Ni lyssnar på mig, för jag har varit i fucking Chelsea och vunnit Champions League, så jag kan mitt shit”. Medan du har ju inte varit i Chelsea och vunnit Champions League. Gör det att uppdraget blir ”stort” kontra vad du gjort tidigare och att det i sin tur leder till att du får vara mer ödmjuk och inkännande eller kan du köra ditt race på samma sätt som om du hade tagit över en mindre klubb?
– Ehm… jag tror att först och främst måste man bottna i vem man är, för man kan inte vara något annat än den man är. Jag tror att jag utvecklats mycket de senaste åren för att jag just haft ett annat typ av uppdrag i Estland, där jag fått saker på plats ännu bättre. Men sen tror jag att får man chansen i en klubb som Malmö FF utifrån den situation vi är i så måste man ta plats, det finns inte plats för ett ledarskap som är för mjukt.
– Även om vissa kanske inte har den bilden från där jag har jobbat tidigare så är jag en person som pratar med mina spelare, kommunicerar, lyssnar men sen vet jag vad jag vill. Men jag vet att i Djurgården hade jag en så bred roll att jag var tvungen att ta så oerhört många beslut, inte bara kring fotbollslaget, så bilden för många blev att jag skulle bestämma mer eller mindre allt. Och det var säkert rätt att den bilden kunde vara så, för jag tog väldigt mycket beslut. Men det gjorde i vissa fall, framför allt sista halvåret, att jag kom lite långt ifrån spelarna, för det blev lite för mycket organisation just den vintern innan jag slutade, och det är alltid det sista man minns. Om du frågar de spelarna jag jobbade med 2011-12 så var det inte på det sättet.
– Nu är uppdraget att träna laget och vinna nästa match. Då har jag fördelen att jag kan investera all tid i att vara nära spelarna, lyssna men samtidigt driva den linje dit vi ska. Ett tydligt, starkt ledarskap men samtidigt vara sig själv, det är det jag gått in med i Malmö FF.

BB170206PA144

Jag tror att du har rätt där, att många utifrån tänker sådär om dig kring sista tiden i Djurgården. Var det så du ville ha det då, eller kände du också att det blev för stort ansvarsområde och för stor distans till spelarna?
– Egentligen är det ointressant nu liksom, men ja det blev för stort utifrån den situation som Djurgården var i då med hela omvändningen av ekonomi, organisation, flytt till ny stadion. Jag tror rollen i sig var helt okej att jobba i och hade det varit en normal ekonomi, en normal situation, så tror jag att det hade kunnat fungera bra. Men utifrån alla de yttre omständigheter som var i det läget så var den för stor. Onekligen så var ju truppen vi hade det året, som sen Per-Mathias (Högmo) tog över, tillräckligt bra. Han kunde komma in och bara vara tränare och jobba med spelarna, vilket jag under några månader inte hade kunnat göra. Det var en felprioritering som vi gjorde i klubben, inte bara jag utan hela klubben.

Du har varit i Göteborg som spelare, Djurgården som spelare och tränare. Klassiska stora klubbar sett till meriter och antalet supportrar. Är det något som utmärker MFF som de två inte har?
– Jag har lyckats vara med i den gruppen som vann med Djurgården, även om jag var skadad 2002 och sen slutade, så var jag ändå med om hur vi skapade vinnarkulturen och väldigt bidragande i det som kapten också. Så jag har den erfarenheten. När jag kom till Göteborg så hade de vunnit fem år i rad, och igen så var jag skadad det året men jag fick vara med om att komma till något där man hade vunnit fem år i rad. Så jag kan se likheter i de två miljöerna som jag var med i som spelare, jämfört med det jag upplever här.
– Jag tror att skillnaden som finns i Malmö FF just nu är att det finns en väldigt stark ekonomi, vilket det på den tiden inte fanns på den nivån som är nu. Det är en period nu då det både gått bra och ekonomin har blivit så bra, vilket gör att det är på en nivå till här, även i spelarmaterial, det är inget snack om att det finns väldigt bra spelare här och en perfekt mix.
– Det finns absolut likheter, men det är lite till här på alla plan.

DEL 2 AV INTERVJUN MED MAGNUS PEHRSSON PUBLICERAS I MORGON FREDAG.

MISSA INTE!
– Allt om Malmö FF – Gå till FotbollDirekts MFF-sida

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0