enquist Foto: Bildbyrån

Spel med en och samma bolleverantör – en gemensam ligaboll – för allsvenskan och superettan. Det har varit på gång en längre tid, men enligt uppgifter till FotbollDirekt så blockerar bolleverantören Umbro ett gemensamt avtal. Elitklubbarnas intresseorganisation har frågan om ligaboll på sitt bord:
– Jag varken kan eller vill kommentera vem eller vilka vi slutligt samtalar med, men jag vill understryka att vi har fått ett stort stöd från alla parter för principen om en gemensam ligaboll, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se.

Ena matchen en Adidas-boll, nästa match en boll från Nike. Så kan det se ut för spelarna i allsvenskan och superettan i dag. Varje klubb sluter egna avtal med en bolleverantör, och det var förra säsongen fem olika bollmärken i spel.

En situation klubbarna vill komma bort i från. Målet är att få till ett avtal för en gemensam ligaboll, ett och samma märke i alla matcher. Precis som är fallet i de stora europeiska ligorna.

Klubbarna i allsvenskan och superettan har diskuterat frågan en längre tid. Den har lyfts på mötena i elitklubbarnas intresseorganisation Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef). Förhoppningen var att ro i land det hela redan till årets säsong. Så blir det inte.

FD har kunnat avslöja att klubbarna enats om att spela med bolleverantören Selects bollar till nästa säsong. Men det hela har fastnat på att en annan bolleverantör, Umbro, inte vill släppa sina lokala avtal.

Sef:s generalsekretare Mats Enquist vill inte kommentera FD:s uppgifter men bekräftar att det är klubbarnas vilja att få till stånd spel med gemensam ligaboll.

– Det är korrekt att vi har klubbarnas uppdrag att få till ett avtal om en gemensam ligaboll från 2017, det är ingen hemlighet. säger Enquist till FotbollDirekt.se.

Vad kan du säga om de uppgifter vi har kring Select och Umbro?

– Alla större leverantörer har bjudits in till att offerera. Jag varken kan eller vill kommentera vem eller vilka vi slutligt samtalar med, men jag vill understryka att vi har fått ett stort stöd från alla parter för principen om en gemensam ligaboll.

Hur pass mycket återstår för att komma i mål?

– Vi räknar med att kunna lösa de sista detaljerna i närtid så att vi kan införa detta till 2017. Allas ambition är uttalat för fotbollens bästa, och detta är ett steg som utvecklar fotbollens förutsättningar. Det gynnar i det långa loppet alla, både leverantörer och klubbar.

MISSA INTE!

Allt om Allsvenskan – Gå till FotbollDirekts Allsvenskan-sida
Allt om Superettan – Gå till FotbollDirekts Superettan-sida

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *