Nyheter

PÅ FD: Nya hjälten älskar livet i Bajen: “Det är så jävla bra här”

ANNONS

ÅRSTA IP. Han fick en mardrömsstart i Hammarby med sju insläppta mål på sina tre första allsvenska matcher. Men nu är Ögmundur Kristinsson på väg att bli en ny hjälte för Bajen-fansen. Här berättar den isländske målvakten i en längre intervju om den första tiden och den tuffa starten i Hammarby:
– Klart det var jobbigt, sju insläppta på tre matcher. Man tänker ju “fy fan, nu måste man komma i gång, hålla en nolla”, säger Kristinsson till FotbollDirekt.se.

I slutet på maj stod det klart att Johannes Hopf lämnar Hammarby för turkiska Genclerbirligi. Efter fem säsonger med Hopf som klar förstemålvakt så blev Bajen tvungna att värva i en ersättare.

I början på juni presenterades han. 26-årige Ögmundur Kristinsson skulle ta över. Helt okänd i Sverige, och med en enda säsong bakom sig utanför hemlandet Island.

Kristinsson flyttade i fjol sommar till danska Randers efter fem år i Fram Reykjavik. Det blev bara två matcher i Superligan förra säsongen. I Randers var han backup till svenske Karl-Johan Johnsson som ses som en av de bästa målvakterna i ligan.

Nu skulle han återigen gå in som förstemålvakt i en klubb, och för första gången göra det utanför hemlandet. En tuff uppgift i en utsatt position. Och att säga att det började sisådär är ingen överdrift – snarare tvärtom. I de tre första matcherna blev det sju insläppta mål (tre mot Häcken, ett mot Norrköping och tre mot Sundsvall).

Men om det fanns en viss skepsis från Hammarbyanhängare kring den nye målvakten inledningsvis, så har det svängt nu. När FD träffar Kristinsson på Årsta IP har det gått två dagar sedan segermatchen mot Falkenberg borta. En match där han räddade Hammarby från fiasko med ett antal riktigt vassa räddningar. Den sista räddningen, i slutskedet på Gustaf Nilssons skott från nära håll, höll högsta klass.

Det är sista träningen inför torsdagens cupmatch mot Carlstad United, men matchen och insatsen mot Falkenberg finns i färskt minne.

– Det var fint. Viktigt att få tre poäng, det var det viktigaste. Om det var min bästa match i karriären? Jag vet inte, det kommer sådana matcher då och då. Man hoppas att det blir flera, säger han till FD och fortsätter:

– Jag vill bara utvecklas för varje match. Sedan är det viktigt att hålla nollan, det är två matcher i rad nu. Jag hoppas kunna göra en tredje nu härnäst.

Det blev en match där du får väldigt mycket att göra, och en del avancerade räddningar också?  

– Det är därför man står i mål, man ska ta det man kan och hjälpa laget till poäng. Det har jag gjort i de två senaste matcherna, man vill bara fortsätta så.

Vad kände du när du gör din räddning på närskottet (Nilssons) i slutet och ni kort därefter själva gjorde mål?

– Det var jävligt skönt, man kände ju att det var en jättestor räddning, och att få se (Fredrik) Torsteinbø sätta friläget sen… det var så jävla viktigt, särskilt när vi gör en så dålig match. Det var en jättedålig match från våran sida. Jag kan inte tala för Falkenberg och vad de tycker om sin match, men det var väldigt mycket kriga och långbollar. Så det var jätteviktigt, att få tre poäng även när man inte gör en bra match.

Det har ju gått tungt resultatmässigt på sistone och inte en bortaseger på hela säsongen innan Falkenberg… var det en lättnad för hela laget?

– Det är alltid lättare när man vinner matcher. Det är lättare att gå på träning dagen efter, hemresan blir lättare efter en bortaseger. Det är ju viktigt att vinna matcher, också för hela mentaliteten i laget. Det är något jag tror alla fotbollsspelare kan skriva under på.

Du fick själv en tuff inledning i Hammarby, med tre insläppta mål direkt i allsvenska debuten. Hur kändes det?

– Det är alltid dåligt att spela in tre mål i en match när du är målvakt. Men de matcherna mot Häcken och Sundsvall… det var en del mål som det inte gick att göra så mycket åt, det är tre frilägen mot Sundsvall till exempel. Men det är bakom oss nu.

– Om det var jobbigt? Klart det var jobbigt. I början, man tänkte “fy fan”. Man kommer in som ny och släpper in tre mål i första matchen, sen ett mot Norrköping och sen tre igen. Man tänker ju “fy fan, nu måste man komma i gång, hålla en nolla”. Så det var väldigt viktigt att för mig och hela laget, att först hålla nollan mot Elfsborg och så nu igen mot Falkenberg. Att bygga vidare på det.

Du kom i från Randers nu i sommar. Nu när du har hunnit komma in allting här med matcher och träningar, hur har omställningen varit därifrån och till Hammarby? Är det stor skillnad på klubbarna?

– Publiken här är lite större, kan man säga (skratt). Men Randers är ju en stor klubb det också. Det är bara lite olika fotboll. Superligan i Danmark är lite mer passningsfotboll, här är det lite mer att man spelar på omställningar och lite snabbare fotboll. Men det är bra spelare i bägge klubbarna, och jag gillar bägge klubbarna mycket.

Hur påverkar det dig som målvakt? 

– När jag spelade där så stod jag högre upp när vi hade bollen, var med i spelet lite som en “sweeper” och fanns med som ett passningsalternativ för försvararna. Det tror jag försvarare gillar, att ha en målvakt som man kan spela tillbaka bollen till. Här är det lite mindre så. Så det skíljer lite, men det är ju ingen jätteskillnad för en målvakt. Man ska stoppa bollarna, det är det viktigaste.

Man kan höra här på träningarna att du är ganska högljudd och styr dina försvarare genom att snacka mycket. Har det alltid varit din spelstil?

– Ja, jag har alltid gjort det, det är sådan jag är som spelare. När jag spelade på Island så var jag lagkapten, så jag är väl den typen när jag spelar fotboll. Utanför planen är jag en lugn kille tror jag (skratt). Men på planen så fokuserar man, och jag gillar att skrika mycket. Det gör det enklare för mig själv också. Det är lätt att hålla fokus när man skriker själv, man är fokuserad på matchen hela tiden. Så det är mycket för min egen skull också.

Hur funkar det att kommunicera med försvararna på ett fullsatt Tele2 Arena? 

– (Skratt). Det funkar inte så bra där. Det hörs ungefär två-tre meter bort om man skriker.

Om medspelarna är alldeles i närheten så…

– Ja, precis. Om de står någon meter i från så funkar det. Men det är inget jag klagar på, det är bättre att ha bra atmosfär på arenan och att vi har ett starkt stöd från fansen.

Det varierar lite för er, man kan spela inför 25 000 hemma och sedan kan man möta till exempel Falkenberg borta där det är en liten annan inramning… hur är det?

– Det är ju alltid två olika saker att spela hemma och att spela borta. Men våra “travelling fans” , de gör allt de kan för att vi ska få en bra atmosfär på bortaplan. Nu har jag spelat tre bortamatcher för Hammarby och det har varit som att spela på hemmaplan. Man hör bara Hammarbyfansen. Jag måste tacka dem, så mycket jag bara kan. Det är ju inte självklart i fotboll att man har fans med sig på bortaplan. Men det är jätteviktigt.

Det är cupmatch först här, men sedan på måndag också derby mot Djurgården. Hur känner du inför det?

– Man har kollat en del derbymatcher, när Hammarby och AIK och Djurgården spelat. Så man vet vad det handlar om, det är ju stort. Men för oss är det viktigt med tre poäng. Det är det vi ska kriga för, att ta tre nya poäng. Vi har även en cupmatch nu som är väldigt viktig, vi ska ta oss in i cupens gruppspel. Vi får inte glömma den matchen. Sedan kommer derbyt.

Hur har du följt matcherna, på nätet? 

– Ja, på nätet. Man har sett matcher och en del highlights och sådant. Det har ju funnits isländska spelare i alla tre stora lagen här genom åren, och när det är derbymatcher så hamnar det på nyheterna på Island. Man har förstått hur viktigt det är för fansen, “vem är bäst i Stockholm” och allt det där. Så man vet vad det handlar om.

Ni ser ut att få en till fullsatt match därefter, hemma mot Kalmar… 

– Ja precis, jag hörde det. Det är så jävla bra här med Bajen, det är utsålt på nästan varje hemmamatch vi spelar. Det är perfekt, lite som att “så ska det vara” bara. Det är lite en “old saying”, men det är så viktigt för alla spelare att ha publiken bakom sig. Man får en extra kraft när man hör alla skrika, det får en att jobba ännu lite mer.

För Kristinsson så väntar förutom allsvenskan och Hammarby också tunga matcher med isländska landslaget i höst. Island leder sensationellt Grupp A i EM-kvalet, en tuff grupp med motståndare som bland andra Holland, Turkiet och Tjeckien.

I september kommer två nyckelmatcher, Holland borta och Kazakstan hemma. Med fem matcher kvar är möjligheterna stora att Lasse Lagerbäcks landslag skriver historia och går till EM-slutspelet.

Kristinsson gjorde debut i landslaget i fjol och fyra a-landskamper totalt. Men han har hittills i kvalet varit tvåa bakom Hannes Thor Halldorsson, till vardags i holländska NAC Breda.

Har du närmat dig honom nu tror du, i och med att du är förstemålvakt här?

– Det är det man hoppas på, man vill ju alltid stå i landslaget. Det är det största för alla fotbollsspelare att spela för sitt land. Det är det jag vill, jag vill spela för landslaget. Men det är upp till Lagerbäck och Heimir (Hallgrimsson, assisterande förbundskapten), det är de som bestämmer det. Jag hoppas på att få stå, men jag fokuserar bara på Hammarby och att göra allt för dem. Så kommer landslaget av sig självt efter det.

Hur stort skulle det vara för Island att ta sig till ett EM-slutspel?

– Det skulle vara det största. Det är alltid stort på Island när vi tar oss till mästerskap, men skulle vi gå till EM… det skulle vara det allra största, 100 procent. När handbollslandslaget kom tvåa i OS, det var jättestort. Men fotbollen är världens största sport, och om vi kommer till EM 2016 så skulle det vara det största som har hänt på Island, någonsin.

Hur mycket har Lars Lagerbäck betytt? Man har förstått att han är populär på Islans, vissa vill se honom som president? 

– (Skratt). Det är alltid så när det går bra, tränaren och alla spelare blir jättepopulära på Island. Han är en fantastisk tränare som har gjort ett fantastiskt jobb. Men även hans assistent Heimir och alla som är runt om laget är fantastiska, det har blivit ett snäpp upp från tidigare.

– Sedan har vi en generation spelare som är född runt 1988-1989 som är jättebra nu. Det är spelare som spelar i väldigt stora och bra klubbar runt om i Europa. Så vi är på väg till EM. det tror jag.

Tänk om ni får möta Sverige där… det vore coolt?

– Det vore jättecoolt. Man får hoppas det. I så fall så kommer vi slå er, det är självklart (skratt).

 

MISSA INTE! 

– Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
– Tror på Bajen-värvning: ”Fysik och snabbhet av internationell klass’’
– Bajen följer nigeriansk mittfältstalang: ”Stämmer”

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
14:00 Malmö - Djurgården Svenska Cupen
17:00 Häcken - Piteå Svenska Cupen, damer
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
21:00 Borussia Dortmund - PSG EUROPA: Champions League
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Barnsley - Bolton League One
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
lördag 04 maj
11:30 Piteå - Nordic United Ettan norra
12:00 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Greuther Furth - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Schalke 2. Bundesliga
13:00 Rosengård - Tvååker Ettan södra
13:00 Jönköping - Torslanda Ettan södra
13:00 AIK - Norrköping Allsvenskan, damer
13:00 Hansa Rostock - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Umeå - FBK Karlstad Ettan norra
13:00 Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Oddevold - Gif Sundsvall Superettan
13:00 Sandvikens IF - Brage Superettan
13:00 Everton - Tottenham Women’s Super League
13:30 Arsenal - Bournemouth Premier League
13:45 Århus - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
14:00 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
14:00 Malmö FF - Eskilstuna Elitettan
14:00 Real Sociedad - Las Palmas La Liga
15:00 Öster - Gefle Superettan
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Trelleborg - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
15:00 Degerfors - Landskrona Superettan
15:00 Mjällby - Brommapojkarna Allsvenskan
15:00 Kalmar - Halmstad Allsvenskan
15:00 Utsikten - Skövde AIK Superettan
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Darmstadt Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
15:30 Stuttgart - Bayern München Bundesliga
16:00 Falkenberg - Eskilsminne Ettan södra
16:00 Norrby - Torn Ettan södra
16:00 Trollhättan - Olympic Ettan södra
16:00 Onsala - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Ängelholm - Ljungskile Ettan södra
16:00 Karlberg - Sollentuna Ettan norra
16:00 Orebro SK - Gamla Upsala Elitettan
16:00 Sheffield U - Nottingham Premier League
16:00 Burnley - Newcastle Premier League
16:00 Brentford - Fulham Premier League
16:15 Real Madrid - Cadiz La Liga
17:30 Sirius - Häcken Allsvenskan
18:00 Vasalund - Örebro Syrianska Ettan norra
18:00 Monza - Lazio Serie A
18:30 Girona - Barcelona La Liga
18:30 Köln - Freiburg Bundesliga
18:30 Manchester C - Wolverhampton Premier League
20:30 Kaiserslautern - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
20:45 Oxford United - Peterborough League One
21:00 Mallorca - Atletico Madrid La Liga
söndag 05 maj
12:15 PSV - Sparta Rotterdam Eredivisie
12:30 Cagliari - Lecce Serie A
13:00 Uppsala - Umeå Elitettan
13:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Wehen - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Hannover - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Elversberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
14:00 Helsingör - Horsens Danmark Division 1
14:00 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Västerås SK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Osasuna - Real Betis La Liga
14:00 Glasgow Rangers - Kilmarnock Skottland Premiership
15:00 Östersund - Örebro Superettan
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Empoli - Frosinone Serie A
15:00 Mallbacken - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Linköping Elitettan
15:00 Brighton - Aston Villa Premier League
15:00 Chelsea - West Ham Premier League
15:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Piteå - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - Arsenal Women’s Super League
15:30 Union Berlin - Bochum Bundesliga
16:00 Ariana - Lund Ettan södra
16:00 Assyriska FF - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Köge - Hilleröd Danmark Division 1
16:00 IFK Kalmar - Jitex Elitettan
16:00 Sunnanå - Sundsvall Elitettan
16:15 Espanyol - Gijon LaLiga2
16:15 Celta Vigo - Villarreal La Liga
16:30 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
17:30 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Liverpool - Tottenham Premier League
18:00 Milan - Genoa Serie A
18:00 Midtjylland - Bröndby Superligaen
18:30 Valencia - Alaves La Liga
19:30 Heidenheim - Mainz Bundesliga
19:45 Chelsea - Bristol C Women’s Super League
20:45 Roma - Juventus Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
21:00 Sevilla - Granada La Liga
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 6 6 0 0 17 18
2 Halmstads BK 6 4 0 2 0 12
3 AIK 6 3 2 1 0 11
4 Djurgårdens IF 6 3 1 2 3 10
5 Mjällby AIF 6 3 1 2 3 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 6 3 1 2 1 10
7 IFK Norrköping 6 3 1 2 -3 10
8 Hammarby IF 6 3 0 3 2 9
9 Gais 6 3 0 3 -3 9
10 IF Brommapojkarna 6 2 2 2 2 8
11 IFK Göteborg 6 2 1 3 -1 7
12 IK Sirius 6 2 1 3 -1 7
13 IF Elfsborg 6 2 1 3 -3 7
14 IFK Värnamo 6 1 1 4 -8 4
15 Västerås SK FK 6 1 0 5 -4 3
16 Kalmar FF 6 1 0 5 -5 3