Nyheter

PÅ FD: Magnus Pehrsson talar ut – ”Jag fick lämna MFF för tidigt”

ANNONS

Efter att ha vunnit SM-guld med Malmö FF under debutsäsongen i fjol fick Magnus Pehrsson i maj månad lämna mästarklubben, detta efter tre raka förluster. I en intervju med FotbollDirekt berättar ”MP” bland annat om intresset utomlands och sin syn på MFF:s nya framgångar.
– Självklart tror jag att det hade sett bra ut även om jag fått vara kvar. Jag fick lämna MFF för tidigt, säger Pehrsson. 

När Magnus Pehrsson presenterades som Malmö FF:s nya huvudtränare i november 2016 höjde många på ögonbrynen. Allan Kuhn, som förde MFF till SM-guld under sin första säsong i klubben. fick ändå inte vara kvar – och ersattes nu av ”MP”, som efter att ha avgått från Djurgården 2013 verkat som förbundskapten för Estland.

Pehrsson skulle dock motbevisa tvivlarna. Mer eller mindre från start till mål ledde MFF allsvenskan i fjol. I år var så klart tanken att upprepa succén – och dessutom ta klubben till ett gruppspel i Europa.

MFF spelar nu gruppspel i Europa League och svarade så sent som i torsdags för en nästintill felfri insats hemma mot Besiktas (seger 2-0). Men Magnus Pehrsson har inte fått ta del av glädjen. Nej, för den 14 maj var det slut på det roliga. Tre raka förluster mot IFK Göteborg, Djurgården (cupfinalen) och Trelleborg blev droppen för MFF-ledningen, som dagen efter TFF-matchen valde att sparka 42-åringen.

SPARKAD. Den 14 maj fick Magnus Pehrsson kicken från MFF – och höll samma dag en presskonferens.  Foto: Bildbyrån.

Sportchefen Daniel Andersson ledde laget i de återstående matcherna under vårsäsongen med blandat resultat innan den tyska tränaren Uwe Rösler presenterades under VM-uppehållet.

Sedan allsvenskan kickade igång igen i början av juli har MFF förvandlats från ett lag i kris till rena vinstmaskinen. I våras låg skåningarna långt ner i tabellen, nu ligger de fyra med häng på Europaplatserna.

På tal om Europa lyckades Malmö med det som de inte lyckades med i fjol, att ta sig till gruppspelet. Visserligen blev det inte Champions League, men likväl Europa League – där MFF har goda chanser att ta sig vidare till sextondelsfinal efter segern mot den turkiska jätten Besiktas. Dubbla vinster mot Sarpsborg härnäst och en pinne mot antingen Genk eller turkarna lär räcka för avancemang.

MFF går med andra ord som tåget igen och Pehrssons misslyckande från i våras är kanske nu ett minne blott, men till FotbollDirekt säger 42-åringen att han mycket väl kunnat skörda samma framgångar med MFF om han fått vara kvar.

– Vi hade en sämre period där på slutet, det är inget att hymla om. Byter man tränare får man ofta en effekt. Den stora grejen tror jag var uppehållet då man kunde få tillbaka skadefyllda spelare i form igen. Vi var ju inne i ett helt hysteriskt schema en period under våren där vi knappt hann träna mellan matcherna. Självklart tror jag på mig själv och att det hade sett bra ut även om jag fått vara kvar, säger ”MP”.

Är du glad över att det går så bra för MFF nu eller känner du lite ”fan också”?

– Jag har fortfarande MFF i mitt hjärta, men jag fick lämna för tidigt. Det är mitt sätt att se på det, men jag har goda vänner kvar i klubben och jag är väldigt tacksam över tiden där.

Med tanke på att det inte gick så bra i våras, är du förvånad över att MFF studsat tillbaka på det här sättet nu?

– Nej, det är snarare en förväntad framgång för MFF. Vi byggde om truppen kraftigt i vintras och alla visste, eller jag visste i alla fall, att byter man tio spelare blir det en puckel att ta sig över och sådant kan ta lite tid. Malmö är dock en så pass stark klubb att när de väl kommer över den puckeln, vilket de nu gjort, så är de tillbaka till samma slagkraftiga lag som innan.

– Som sagt, omställningen med viktiga spelare ut och nya spelare in kan ta tid, men truppen i sig var ju oerhört stark från början och dessutom förstärkte MFF med några ytterligare spetsspelare i somras, precis som vi gjorde förra sommaren. Jag hade förväntat mig något sådant här av MFF, vi hade ett liknande facit i fjol, så det är inga konstigheter.

MÄSTARE. Trots den jobbiga sortin vann ändå Magnus Pehrsson SM-guld under sitt första år i Malmö. Foto: Bildbyrån.

På tal om en nyckelspelare som försvann från MFF i vintras var Anders Christiansen, som utsågs till allsvenskans bästa spelare i fjol. Pehrsson fick klara sig utan dansken under våren, men Rösler fick tillbaka honom i juni månad – detta då mittfältsstjärnan misslyckades i Gent och köptes tillbaka av MFF. Att skåningarna nu åter har Christiansen i laget tror Magnus Pehrsson är en del i att de nu är bättre än under våren.

– Klart, han var ju seriens bästa spelare 2017 och om han inte nu är den bästa så är han i alla fall en av allsvenskans fem bästa spelare i år. Det säger väl allt… Hans egenskaper saknades i MFF under våren så det är givetvis väldigt värdefullt för Malmö att han är tillbaka igen.

Det har gått fem månader sedan Magnus Pehrsson fick sparken från MFF och ännu har han inget nytt uppdrag klart. I början av september kom dock uppgifter från Kroatien att 42-åringen var aktuell för att ta över Hajduk Split, en av Balkans största klubbar.

– Det stod det, ja. Men jag vill inte kommentera enskilda klubbar. Det har funnits alternativ sedan jag slutade och fick gå från Malmö. Det har både funnits klubbar där jag varit ett av alternativen och sedan har jag tackat nej till två jobb ute i Europa. Det rör på sig, men hittills har jag inte hittat alla parametrar som jag hoppats på. Jag är dock inte orolig. Jag vill hitta det rätta uppdraget, det är det viktiga. Det är dock inte alltid det lättaste när man har en familj som man värnar om. Då kan man inte hoppa på första bästa, utan ibland får man säga nej. Men jag känner mig trygg med att jag kommer få ett bra jobb!

OPTIMISTISK. Magnus Pehrsson ser ljust på framtiden. Foto: Bildbyrån.

Har det varit skönt att vara lite ledig nu eller hade du egentligen velat jobba direkt?

– I de flesta fall när man tvingas gå finns det ofta en period där man behöver slicka såren, men som jag uttryckte det när jag lämnade MFF så var jag beredd på att jobba vidare och jag hade kraften för det. Så det var ju inte så att jag var slutkörd och behövde återhämtning. Det gick väldigt fort de sista veckorna där i MFF när vi tyvärr fick sämre resultat. Men visst, man har haft tid att reflektera, koppla bort fotbollen och ta hand om familjen. Sommaren är ju en bra tid för det, men samtidigt inte – för det är ofta då som väldigt mycket rör på sig och olika processer drar igång. De sista två månaderna har jag själv varit aktiv och förberedd för att hoppa på nästa uppdrag.

Du har ju tidigare jobbat som expert på Viasat, men det är tränare du vill fortsatta vara nu?

– Det beror helt på uppdrag, jag tittar ganska brett. Tränarrollen är nummer ett och mitt huvudfokus är utlandet. Jag vill dock inte stänga några dörrar. Svensk fotboll är intressant, men prio är utomlands. Jag har ju erfarenhet inom andra roller också, som sportchef och tv som du själv nämnde. Som sagt, jag stänger inte ute någonting utan det handlar om att helheten fungerar.

Har du någon deadline när du vill ha nytt jobb klart?

– Nej, inte så. För mig är det viktiga att hitta rätt uppdrag, då kommer jag känna mig redo att jobba igen. I somras fanns en period då jag inte riktigt var klar över vad jag ville, men som jag sa tidigare har jag haft några intressanta alternativ. Jag får se vad som händer, det kan bli så att jag hoppar på ett tränaruppdrag om en vecka – men det kan också dröja till nästa sommar.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3