Sök
Tour de Allsvenskan

”Jag tror att de i klacken känner att jag är en av dem”

firstour
PRESENTERAS I SAMARBETE MED FIRST HOTELS

VÄXJÖ. Matteo Blomqvist-Zampi. Ringer det någon klocka? Det borde det göra. ”Det här är ingen vanlig fotbollsspelare”-klockan borde ”koko:a” både en och tre gånger. Hans gammelmorfar hette Stig Svensson, kallade även ”Mr Öster” och hans morfar heter Karl-Axel ”Acke” Blomqvist och var lagkapten när Öster 1968, som enda nykomling någonsin, vann allsvenskan och tog klubbens första SM-guld. Lite att leva upp till med andra ord.
– Jag har vunnit division 1 och superettan, det har morfar med gjort, men sen har han ju vunnit allsvenskan också. Jag vill ju vara lika bra som honom, det är inte omöjligt. Men ska jag göra det exakt lika bra så måste jag ju göra det i år, säger Matteo och skruvar lite på sig.
– Det blir kanske tufft men… Jag hoppas någon dag kunna spela hem ett SM-guld här, det hade varit det största för mig.

”Det största för mig hade varit att vinna med det laget jag är i nu”, inget ovanligt att säga direkt. Men nu är det så att när Matteo säger det så menar han varenda ord. Det ska visa sig mer och mer ju längre intervjun lider.

Matteo Blomqvist-Zampi, 22, föddes i Terracina utanför Italiens huvudstad Rom. Där bodde han till tre års ålder.
– Då tog mamma med mig och min syster hem till Sverige eftersom att hon och pappa skiljde sig. Så jag fick Blomqvist efter mamma och Zampi efter pappa.

Har du någon relation till Italien i dag?
– Jag har inte kontakt med min far, men jag har vänner och så där nere som jag försöker komma ner till en gång varje sommar och hälsa på, så jag har ändå ganska starka band där nere. När jag kommer ner till Rom och ut på kusten så känns det hemma när jag är där. Jag kan inte språket och så, jag kunde det när jag var liten men det har försvunnit sen jag kom hit, men det känns ändå som att när jag är där så är det hemma liksom.
– Jag känner mig mycket svensk, jag har bott här sedan jag var tre och det är svenska jag pratar. Men jag är italiensk medborgare så när jag kommer ner där känns det som att jag åker från ett hem och kommer till ett annat hem. Det känns inte alls främmande när jag åker till Italien.

Du träffar inte din pappa?
– Nej, vi har ingen kontakt överhuvudtaget egentligen.

Men du vet att han lever och mår bra och så?
– Ja, det händer någon gång ibland att han ringer. Jag vet hur han bor och vad han gör. Men senast jag såg honom var sju-åtta år sedan.

Vet han att du spelar fotboll?
– Ja, jag tror att han har koll på det faktiskt. Han nämnde det någon gång när han ringde för något år sedan. Sen har jag kusiner som via Facebook har sett bilder och klipp på när jag gör mål som folk lagt ut. Då har de förstått att jag spelar fotboll och i sin tur pratat med mig och säkert sagt till honom då att jag spelar.

Men det finns inga italienska fotbollsgener hos dig?
– Nej, jag tror inte det faktiskt. Farsan är kock och de färdigheterna har jag inte fått, säger Matteo och skrattar.
– Men jag har ju massa fotbollsgener på mammas sida. Så jag får tacka morsan där.

Och det har han sannerligen. Förutom nämnda Stig Svensson (gammelmorfar) och ”Acke” Blomqvist (morfar) så innehåller släkträdet VM 94-förbundskaptenen Tommy Svensson (mormors bror), Peter Svensson (mormors bror), Kalle Björklund (gift med mormors syster), Joachim Björklund (mammas kusin och Matteos gudfar).
– Jag har kollat på Öster på Värendsvallen sen jag var fem, sex bast. Så det har alltid varit Öster. Jag satt alltid med morfar, ”Peppe”, Tommy och Stig. Vi satt alltid på samma ställe på Värendsvallen. Här på Myresjöhus arena har jag inte suttit speciellt mycket på läktaren, säger han och skrattar.

2009 skrev nämligen en då 18-årig Matteo på sitt första a-lagskontrakt med Öster. Detta efter att ha gått till klubben som 16-åring då han lämnade moderklubben Växjö BK. Då hade Öster fått tjata ett tag.
– Fotboll var allt när jag var liten. Jag brukade tjata på morsan: ”När är nästa träning? När är nästa match?”. När vi spelade sjumanna och vi vann med typ 14-1 och jag gjorde en åtta baljor så… ja, jag förstor ju att jag inte var helt talanglös. Men man tänkte ju inte på det då, även om folk omkring sa ju att man var duktig och så, så jag förstod ju att jag var bra.
– Vi spelade någon match häromkring när jag var 13, Schenka (Jevgenij Kuznetsov) som tränat Öster i allsvenskan och superettan, tränade pojklaget då och han såg mig och ville ha över mig. Det hände två gånger till att de ville ha över mig, men jag ville spela kvar med kompisarna i Växjö BK, men när jag var 16 så tog jag steget. Jag visste hela tiden att Öster var klubben jag ville spela i, när jag såg på matcherna sa jag till mamma: “Tror du jag får spela där någon dag?”.

Har du en nära relation med din morfar?
– Vi har en bra relation, jag träffar mormor och morfar ett par gånger i veckan. Han gillar ju att prata, är man med honom på stan så går du inte mer än tre meter förrän han träffar någon ny att prata med, och då är det ju fotboll hela tiden så man får höra mycket fotboll när man går med honom, men det är sååå gött, det är det. För jag får den här känslan av att det är så mäktigt det han har åstadkommit.
– På den tiden fanns det ju inte TV så att man kunde kolla på Barca och så, utan då fanns bara Öster. Så alla åkte ju och kollade, så det är riktigt stort, det är det. Det man gjorde då är nog svårt att få uppleva igen, de hade ju en storhetstid då.

Är han stolt över barnbarnet?
– Ja, det är han ju, han älskar att komma och se när jag spelar, och han älskar ju Öster. Är jag på bänken eller läktaren så är han vinnarskalle och nästan lite arg, han vill ju se mig spela. Han kommer alltid och kollar.

Din största supporter?
– Nej, det är mamma. Hon gör allt för att jag ska lyckas, så hon är väldigt viktig.

Han gjorde sin första a-lagsmatch för Öster 2008 då han fick hoppa in i division 1 södra borta mot Rosengård, detta med ”Schenka” som tränare. Sen dröjde det ett helt år innan han fick chansen igen, även det borta mot Rosengård. Och som han tog den.
– Det stod 1-1 och jag får bollen ute på kanten, vänder upp med bollen utanför straffområdet och knorrar in den i bortre krysset. Klockan står väl på 89 eller 90 tror jag, så vi vann ju med 2-1, och det visade sig vara ganska viktiga poäng i slutet.

Det blev ytterligare sju inhopp och fyra starter den säsongen, som slutade med att Öster återigen tog steget upp i superettan.
– Vi hade inte lett serien på hela säsongen, men med 20 minuter kvar så tog vi ledningen och så fick vi lite hjälp av Kristianstad som spelade 2-2 mot Skövde medan vi spelade 1-1 mot Limhamn/Bunkeflo.
– Det var helt otroligt. Att få vinna en serie med Öster! Visst det var division 1, men att få vara med och spela upp Öster i ”finrummet” igen. På något sätt, att vi åkte ur superettan och vann division 1, på något sätt så blev det en stor grej för mig att få vinna en serie. Tänk om vi hade varit kvar i superettan, det kanske hade varit så att jag inte hade blivit upplockad från junior-laget, man vet ju aldrig. Det var ödet liksom, vi åkte ner, jag fick chansen och vi vann serien.
– Efter slutsignalen där, det var ju… jag bara rös. East Front och alla som hade åkt till Limhamn bara sprang in på planen och vi firade med fansen. Jag var helt lyrisk. Det var så mäktigt.

Första året i superettan kvalade sig Öster kvar, det andra slutade på en fjärdeplats och en hårsmån från att få kvala till allsvenskan och så förra året: serieseger. Detta efter en strålande vår med 14 segrar och ett kryss de första 15 matcherna.
– Alla lag som möter Barcelona i La Liga tänker ”Jaha, den här matchen får vi se förbi, för den förlorar vi ju”. Det kändes nästan som att motståndarna tänkte så om oss. Den känslan vi hade på våren, den var go var den. Det var ingen som kunde slå oss.

Under hösten började dock maskinen att krångla. Succétränaren Roar Hansen ryktades vara på väg till Helsingborg och oro spred sig i truppen.
– Visst, rykten kan skapas av ingenting men rykten är ju sådant man tror på, så kanske att det spred sig en liten oro inom laget och att det kan ha påverkat hösten. Det gick ju inte ens fem-sex omgångar innan tidningarna började skriva ”Det här fixar Öster, det här kan de inte tappa” när vi ledde serien med sju- åtta poäng. Alla tjatade, efter matchen mot J-Södra hemma när vi vann med 2-1 fick jag frågan för typ femte gången: ”Nu är ni väl ändå klara?” sa Jarelind.
– ”Nej, vi kör på och fokuserar på nästa match”, svarade jag. Det är ju något man måste säga, det gör ju alla. Men ändå kände man att vi kommer ju klara detta, men man ville ändå inte tänka så, det är lite skrämmande.

Tre omgångar från slutet blev det klart, Öster var klara för allsvenskan efter att Värnamo vänt mot Halmstad i slutminuterna.
– Värnamo fixade ju det åt oss. Ja, herregud, det var det sjukaste alltså. Jag satt nere på Condeco i stan och fikade. Jag hade följt matchen på mobilen och det står ju 2-0 så då sa jag till min polare att ”Nä, nu drar vi fan, det är 87:e minuten, det är kört det här”. Vi gick på Storgatan på väg hem till mig och så plingade det till:
– 2-1 i 87:e. ”äh vafan, de måste ju göra ett till”.
– Sen hann det inte plinga en gång förrän det bara ”pling pling” och så 3-2 till Värnamo. ”Är det här ett skämt eller?”
– Morsan ringde upp och bara ”Ja jag såg att det var kört där, Halmstad vann väl med 2-0” och jag bara ”Nä, jag tror fan Värnamo vände och vann med 3-2…”
– Så jag kollar igen och bara skriker och springer hem. Sen får jag höra att Fredrik Lundgren då, som bor under mig, han hade hört någon skrika på stan och det var ju jag då som kom springandes och skrek som fan.
– Det var en grym kväll här uppe på arenan. Det var helt sjukt var det. Hur stort som helst, en avbockning på listan över vad man ska göra i livet. Det här med att ta upp Öster från division 1 till superettan det kändes som att det var så jävla viktigt, det var en överlevnad nästan kändes det som. Nu var det ren njutning, när jag såg att Värnamo vann så.. vi spelar i allsvenskan nästa säsong, Östers IF… bara jag säger det nu så ryser jag i kinderna. Det är så mäktigt.

Beskriv dina känslor för Öster.
– Jag vet inte om jag kan sätta ord på det.. ja… det är svårt att säga. Det bästa för att se hur jag känner är att titta på mig när jag gör mål och när vi vinner. Hur jag visar mina känslor mot våra supportrar och hur mycket det betyder för mig. Varje gång jag är på planen… Öster betyder så obeskrivligt mycket. Det finns många som har sina favoritlag i Barcelona, United, Real, men för mig är Öster det laget. När vi förlorar så borrar jag ner mig och när vi vinner så sprudlar jag av glädje. Öster är mitt lag. Det är som min familj.

Matteo pratar med hela kroppen och gestikulerar vilt medan hans breda småländska har ett tonläge och en intensitet som verkligen förmedlar varenda hjärtslag för hans Öster.
– Jag är en spelare som spelar med mycket energi, vilja och kämpar. Att jag spelar för Öster också, jag tror det triggar igång mig ännu mer. Jag tänker i varje situation ”Åh jag vill göra mål, få in bollen nu så jag får fira med fansen”. Det finns där i bakhuvudet hela tiden. Jag får nästan blackout när jag gör mål; ”Det hände igen!” och så tittar man upp på läktaren där alla bara jublar. Jag kommer ihåg själv när jag satt uppe på läktaren och någon gjorde mål och jag bara stod där och skrek.
– Och så nu är det jag som får titta upp mot läktaren, det är stort är det…

Fansen är väldigt tydliga med sin kärlek till dig.
– Jag är oerhört stolt över att de uppskattar mig så mycket, för i deras ögon tror jag att de förstår vad jag känner för Öster och klubbmärket. Jag tror att de vet att ”Skulle han inte vara där ute på planen så skulle han stå här med oss”. Så som jag firar mina mål, så tror jag East frontarna hade firat om de var på planen. De är jätteviktiga, de bär också klubbmärket på bröstet, de är också Östers IF. Det finns inget bättre än att springa mot klacken efter ett mål.

Blir du inte sugen på att se någon match från klacken?
– Jag var med borta mot Värnamo i division 1 när jag inte spelade så mycket, då var jag med i klacken och stod där. Men jag var nog lite feg, jag vågade inte riktigt sjunga och hänga med. Men det var kanske för att jag tillhörde Öster-truppen redan då, så jag ville hålla lite låg profil. Hade jag inte spelat fotboll och bara växt upp och kollat på Öster hela tiden så hade jag helt säkert stått i East Front-klacken och druckit öl, hejat… bengaler!

Har du många vänner som står i klacken?
– Nej, inte som jag känner väl. Jag har många vänner som älskar Lakers, de kollar varenda match, har årskort och sådär. Men mig kommer de inte och kollar på, haha.
– ”Säg till om du spelar från start, då kommer vi och kollar” säger de, sen gör jag det och då kommer de ändå inte.

Hur känner du kring att spela i ett annat svenskt lag än Öster?
– Alltså, vill Öster ha kvar mig så spelar jag här. Så är det. Men vill de inte ha kvar mig så kan jag ju inte skita i fotbollen. Det lockar mig inte alls att spela för en annan klubb i Sverige. Då ser jag hellre att det är utomlands.
– Och visst, pengar spelar stor roll i fotbollen, det gör det ju för alla spelare. Men som jag ser det så vill jag vara kvar här även om det handlar om större summor någon annanstans. Visar Öster att de vill ha mig och uppskattar mig så vill jag hellre spela i Öster, det är inget snack om det.

Matteo tystnar.
– Det gör ont att säga att jag skulle kunna gå till en annan klubb, för det vill jag ju inte göra, så det är en jobbig fråga. Jag skulle spela på samma sätt för andra klubbar. Men hjärtat och tillfredsställelsen i att göra mål och vinna en serie, den finns ju inte i någon annan klubb. Klart jag skulle njuta av att vinna SM-guld med till exempel Malmö, men det är inte samma grej.

Vinner du hellre ett SM-guld med Öster än fem med annan allsvensk förening?
– Ja. Utan tvekan, verkligen.

Landslagsspel eller SM-guld med Öster?
– SM-guld med Öster, förstås. Det går inte ens att jämföra.

Champions league?
– Champions league är ju jäkligt stort. Men jag kan ju göra det med Öster? Tre matcher till så är vi i Europa league-kval, det är en bra början, hehe.
– Men ska jag vinna Champions league måste jag ju spela i ett lag som Manchester United eller Barcelona, och det känns ärligt talat just nu ganska avlägset.

Har du något ”Öster” i ditt andra hemland, Italien?
– Lazio, även om det inte är på samma sätt. Jag såg det här ”Top Ten” med Leifby och han var med på Rom-derbyt. Det är jäkla mäktigt, det är ju religion där nere. När jag var liten så hade jag fått för mig att Lazio är det laget jag håller på, sen vann de Scudetton med Svennis. Sen några år senare så sa jag till mamma ”Lazio, var i Italien ligger det egentligen?”, jag hade ju inte så stor koll då. Då tittade hon på mig och bara ”Menne.. du är ju född i Lazio?”.
– Jag blev ju helt överlycklig, jag hade ju ingen aning om det, jag hade ju bara plockat något.

Så en utflykt till Lazio, och sen hem och avsluta i Öster?
– Precis, jag kommer avsluta karriären här, helt 100 procent säkert, om de vill ha mig.

Och sen sluts cirkeln och du sitter på läktaren och stöttar igen?
– Ja, det kommer jag, lätt. Vinner man SM-guld får man gratis årskort varje år… min morfar har ju det så jag siktar på det jag med.

Förra säsongen gjorde Matteo åtta mål på 624 minuter, en subersub?
– Ja, var det någon som hade bättre målsnitt än mig? Förra året var de flesta målen i de matcherna jag startade, men jag har haft tidigare år som jag kommit in och gjort mål på få minuter. Ganska viktiga mål också. De skriker ibland ”Super Pippo Zampi”. Jag tyckte om Inzaghi starkt, han var ju ingen jättelirare tekniskt men han var ju alltid i straffområdet och petade alltid in bollarna. Och det bästa: gjorde han 5-0 mot Sampdoria så jublade han ju som om han avgjort VM-finalen. Honom har jag kollat väldigt mycket på.

Vad är målet i år?
– Förhoppningsvis en fortsättning från förra året med bra lir, mycket energi och kämpavilja. Vi siktar på att försöka etablera oss i allsvenskan, kanske inte försöka vinna första året, även om vi gjorde det 68. För egen del så hoppas jag att jag är kvar här och gör en jävla massa mål.
– På lång sikt är det att vinna SM-guld med Öster och spela en massa matcher för Öster. Jag känner att jag vill fixa detta med Öster, det är mitt stora mål och det som driver mig. Jag vill fan vinna SM-guld, det står högst på listan.

Innan vi skiljs åt så konstaterar jag, aningen märkligt, att ”du ser ut som att du har tatueringar” men Matteo förklarar att det inte är godkänt av tjejen än.
– Men jag är sugen, jag vet inte vad dock.

Östers klubbemblem över hela ryggtavlan?
Matteo funderar ett tag och så kommer den där glöden i ögonen igen.
– Fattar du om jag hade gjort det utan att berätta för någon. Sen när jag gör mål så springer jag fram mot klacken, vänder ryggen till och sliter av mig tröjan…

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 17 november
13:30 Manchester City - West Ham Damer Women’s Super League
15:00 Luxemburg - Portugal EM-kval
15:00 Serbien - Ukraina EM-kval
15:00 Chelsea Damer - Manchester United Women’s Super League
15:00 Litauen - Nya Zeeland Landskamp
16:00 Liverpool - Everton Damer Women’s Super League
16:00 Tottenham Damer - Arsenal Damer Women’s Super League
18:00 Bulgarien - Tjeckien EM-kval
18:00 Kosovo - England EM-kval
20:45 Andorra - Turkiet EM-kval
20:45 Moldavien - Island EM-kval
måndag 18 november
02:00 Honduras - Trinidad & Tobago CONCACAF Nations League - League A
20:45 Irland - Danmark EM-kval
20:45 Sverige - Färöarna EM-kval
20:45 Spanien - Rumänien EM-kval
20:45 Gibraltar - Schweiz EM-kval
20:45 Grekland - Finland EM-kval
20:45 Liechtenstein - Bosnien-Herzegovina EM-kval
20:45 Italien - Armenien EM-kval
20:45 Malta - Norge EM-kval
tisdag 19 november
20:45 Polen - Slovenien EM-kval
20:45 Tyskland - Nordirland EM-kval
20:45 Skottland - Kazakstan EM-kval
20:45 Nordmakedonien - Israel EM-kval
20:45 Wales - Ungern EM-kval
20:45 Lettland - Österrike EM-kval
20:45 San Marino - Ryssland EM-kval
20:45 Slovakien - Azerbajdzjan EM-kval
20:45 Nederländerna - Estland EM-kval
20:45 Belgien - Cypern EM-kval
torsdag 21 november
20:30 Antwerpen - Gent Belgien Jupiler League
fredag 22 november
19:00 FC Nordsjälland - Randers FC Superligaen
19:15 Frankfurt - Hoffenheim Bundesliga Damer
20:00 Chateauroux - Lorient Frankrike Ligue 2
20:30 Club Brügge - KV Oostende Belgien Jupiler League
20:30 Borussia Dortmund - Paderborn Bundesliga
20:45 Paris SG - Lille Ligue 1
20:45 Fulham - Queens PR Championship
21:00 Levante - Mallorca La Liga
lördag 23 november
13:00 Leganes - Barcelona La Liga
13:00 Hamburg - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
13:30 Charlton - Cardiff Championship
13:30 West Ham - Tottenham Premier League
15:00 Atalanta - Juventus Serie A
15:30 Bayer Leverkusen - SC Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Schalke Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Bayern München Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Union Berlin - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Everton - Norwich Premier League
16:00 Arsenal - Southampton Premier League
16:00 Crystal Palace - Liverpool Premier League
16:00 Brighton - Leicester Premier League
16:00 Real Betis - Valencia La Liga
16:00 Bournemouth - Wolverhampton Premier League
16:00 Watford - Burnley Premier League
17:30 Lyon - Nice Ligue 1
18:00 Milan - Napoli Serie A
18:30 Manchester City - Chelsea Premier League
18:30 Granada - Atletico Madrid La Liga
18:30 RB Leipzig - FC Köln Bundesliga
19:45 Ajax - Heracles Eredivisie
20:00 Metz - Reims Ligue 1
20:00 Brest - Nantes Ligue 1
20:00 Angers - Nimes Ligue 1
20:00 Dijon - Rennes Ligue 1
20:00 Amiens - Strasbourg Ligue 1
20:45 Torino - Inter Serie A
21:00 Real Madrid - Real Sociedad La Liga
söndag 24 november
12:00 SönderjyskE - Lyngby Superligaen
12:00 Espanyol - Getafe La Liga
12:15 Groningen - Feyenoord Eredivisie
12:30 Bologna - Parma Serie A
13:00 Manchester United - Brighton Damer Women’s Super League
13:00 Middlesbrough - Hull Championship
13:30 Everton Damer - Tottenham Damer Women’s Super League
13:30 Bristol City Women - Manchester City Women’s Super League
14:00 Ålborg - AC Horsens Superligaen
14:00 Osasuna - Athletic Bilbao La Liga
15:00 Sassuolo - Lazio Serie A
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Arsenal Damer - Liverpool Women’s Super League
15:00 Roma - Brescia Serie A
15:00 Bordeaux - Monaco Ligue 1
15:30 Augsburg - Hertha Berlin Bundesliga
15:45 Birmingham Damer - Chelsea Damer Women’s Super League
16:00 West Ham Damer - Reading D Women’s Super League
16:00 Eibar - Alaves La Liga
17:00 St Etienne - Montpellier Ligue 1
17:30 Sheffield United - Manchester U Premier League
18:00 AGF Århus - Bröndby Superligaen
18:00 Sampdoria - Udinese Serie A
18:00 Hoffenheim - Mainz Bundesliga
18:30 Villarreal - Celta Vigo La Liga
20:45 Lecce - Cagliari Serie A
21:00 Valladolid - Sevilla La Liga
21:00 Toulouse - Marseille Ligue 1
måndag 25 november
19:00 Odense - FC Midtjylland Superligaen
20:45 SPAL - Genoa Serie A
21:00 Aston Villa - Newcastle Premier League
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten