Den allsvenska säsongen är över och trots att Blåvitt nådde den bästa placeringen sedan 2009 så känns det bittert. So close, but still so far away. Nåja, det där börjar kännas som gamla nyheter nu, och även om jag är en person som ältar mycket så ska vi nu försöka ta oss i kragen och blicka framåt.

Jag förutsätter att en hel del spelare kommer att lämna klubben inför kommande säsong.  Bland annat Stiller, Farnerud och Dyrestam utan att vi tjänar något på det, plus att minst en eller två spelare säkert kommer att sälja. Frågan är dock; vad behöver vi ersätta med? Vilka spelare ska IFK Göteborg sikta på att plocka in till sitt lag för att bli Sveriges bästa fotbollslag 2014. Jag resonerar enligt följande:

Martin Smedberg-Dalence: Ett mycket välkommet tillskott enligt mig. Även om vi har en bra högerytter i Vibe och två(!) bra högerbackar i Emil och Adam så gillar jag fortfarande den här värvningen. MSD:s tillslag på bollen går inte att nonchalera. Frågan är bara vem som ska förvalta inläggen i boxen? Haglund goes forward?

Spelande/kreativ mittfältare: Ja det är framförallt centralt vi behöver bredda oss. Brottarfotboll i all ära, men det är ju en fördel ju fler verktyg man har i sin låda. Jag har i ärlighetens namn svårt att komma på namn som skulle kunna gå rakt in och prestera, men om vi ser till potential i kombination med viss rutin så tycker jag att Kalmars Melker Hallberg är ett  väldigt spännande namn. Problemet där är ju bara det faktum att han är tre år kvar på kontraktet och därför skulle det bli fruktansvärt dyrt att köpa loss honom. Hoppet om hemvändare likt Sebastian Eriksson och Gustav Svensson lever dessutom, och det kommer behövas fler än en ny mittfältare om nu Jakob skulle få för sig att lämna.

En relativt ung och spelskicklig mittback: När vi har varit välsignade med att ha våra ordinarie mittbackar skadefria under säsongen så har det faktiskt sett riktigt bra ut. Jag tycker att Kjetil gör en klart bättre säsong än vad jag hade vågat tro, och Bjärs är ju så gott som i landslaget när han är som bäst. Det som dock oroar mig lite är vad som finns där bakom. Dyre lär lämna och Hjalmar såg sina bästa dagar för länge, länge sedan. Såg häromdagen att BaraBen uppgav att Östers Månz Karlsson var på ingång. Nu ska jag inte hävda att jag har järnkoll på honom, men det verkar vara han som har styrt lagets backlinje i flera år, och uppenbarligen gjort det bra under stora delar. Kontraktet går ut och det kan bl en billig lösning, vilket låter mycket sunt enligt mig. Vill vi dock ha någon som är ung och verkligen utvecklingsbar så dyker ett namn som Jacob Une-Larsson upp i mitt huvud. Jag har inte koll på hur hans kontraktssituation ser ut, men 19 år gammal spelade han nästan alla matcher för BP under säsongen och bidrog till att en ganska svag trupp klarade sig kvar i Allsvenskan. Fostrad i klubben och känner Ludde väl sedan tidigare.

Det där var någon slags snabb genomgång på vad jag anser vara viktigast inför 2014. Givetvis hänger mycket på vad vi får behålla och inte, så det är inte helt enkelt att spekulera redan nu. Oavsett så känns det som att det kommer att bli en mycket spännande Silly Season, och jag känner mig försiktigt positiv! Dessutom vinner vi Supercupen på söndag! Skit-titeln, men att knäppa mästarna på näsan är ju alltid kul!

/Martin Gustafsson
@MpaGustafsson