Idag är inte en dag då jag känner för att vara långrandig och djupanalysera. Så enkelt är det. Det gick åt h*lvete, rent ut sagt, igår och nu är guldet borta.

Insatsen igår var långt ifrån godkänd. Jag hade kunnat acceptera att vi fått kämpa rejält för poängen, men bara om Öster faktiskt hade spelat som det desperata bottenlag de verkligen är. Istället såg jag inte speciellt mycket desperation och extra glöd i deras spel. Trots det hade vi stora problem att få till något eget spel och att skapa några som helst målchanser. Löpningar utan boll, passningsspelet på offensiv tredjedel och tempoväxlingarna lyste med sin frånvaro, och ärligt talat var det ju en riktig 0-0-match. Kan det vara så att det låste sig enbart på grund av att Tobbe saknades? Jag hoppas verkligen inte det.

En poäng på de senaste tre matcherna är givetvis inte godkänt. Att Kalmar och Djurgården borta är tuffa matcher är ingen hemlighet, men ska man ta ett SM-guld så finns det inte på en karta att man har råd att kamma noll i de matcherna. Problemet nu är att jag är rädd att det blir svårt att vända den här trenden nu på slutet. AIK kan passera oss redan i kväll och Helsingborg är i ungefär samma usla form som vi, så där är det hugget som stucket. Missad Europaplats är helt enkelt en risk som vi nu måste ta på allvar.

Malmö, eller Guillermo Molins, slog BP med nöd och näppe igår och säkrade, törs jag nästan lova, SM-guldet. Det känns som att jag är på väg att spy när jag säger det, men det är bara att lyfta på hatten och gratulera. MFF är tyvärr värdiga mästare, och om jag ska vara helt ärlig så ser jag hellre att de vinner än att AIK gör det.

Vi avslutar med att summera vad som är kvar att göra under 2013:

– Avsluta Allsvenskan med sex poäng och säkra en Europaplats.

– Vinna Supercupen och bli det laget som tar flest titlar i år.

– Se Tobbe bli frisk och skjuta Sverige til VM. Dessutom, om Portugal blir motståndare, se Adam Johansson plocka bort Ronaldo som 2009.

Så enkelt är det. Det fixar vi! På återseende!

//Martin Gustafsson
@MpaGustafsson