• Publicerat 14 april, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Sommaren 2014 lämnade Moustafa Zeidan division 2-föreningen Högaborgs BK för Premier League-klubben Aston Villas ungdomsakademi. I år är 17-åringen tillbaka i svensk fotboll då han skrev på för Helsingborgs IF.
– Att spela A-lagsfotboll är bättre för min utveckling än att spela ungdomsfotboll utomlands, säger Moustafa Zeidan till FotbollDirekt.

Det är ett spännande namn Helsingborg har lyckats värva inför säsongen. Moustafa Zeidan är bofast i P98-landslaget där han räknas som en av dem absolut största talangerna. Totalt blev det knappt 1,5 år i England och Aston Villa. Att lämna för att återvända till Sverige ser han inte som något negativt och han ångrar inte sitt utlandsäventyr.
– Tiden i England var mycket bra. Det var väldigt lärorikt och jag mognade både som person och som spelare. Jag flyttade dit helt själv utan min familj och vänner, det var en ny stad och kultur jag kom till. Jag tog lärdom av allt och trivdes bra där, säger Moustafa Zeidan.

Den sociala biten var det inget problem med. Zeidan berättar att han dagligen brukade umgås med de andra två svenskarna i laget. Målvakten Viktor Johansson och Khaled Abdo som båda fortfarande är kvar i klubben. Det var sportsliga anledningar han valde att flytta hem igen.
– Jag kände att jag behövde ta nästa steg karriären. Att spela A-lagsfotboll är bättre för min utveckling än att spela ungdomsfotboll utomlands. Förstavalet var Helsingborg. Det är nära hem, där jag kommer från och att laget spelar i högsta ligan är bara en stor bonus. Allt var bara perfekt, säger Zeidan.

Vad är det för skillnader mellan fotboll i Sverige kontra England?
– Det är stor, stor skillnad. Speciellt om man kom från en division 2 klubb till en Premier League-klubb som jag gjorde. Träningarna i England är bättre. Det är högre tempo och smäller på mycket mer i närkamperna.

Trots att den offensiva spelaren (kan spela som ytter, offensiv mittfältare samt anfallare) endast spelade med Villas U18-lag fick han testa på några A-lagsträningar med.
– Det var väldigt stort. Att träna med en Premier League-klubb var målet sen man flyttade till England, det var en dröm som gick i uppfyllelse. I U18-laget kan man ta tre till fyra tillslag, i a-laget är det max ett tillslag som gäller.

Från ett A-lag till ett annat. I mars tecknade han ett A-lagskontrakt med Helsingborgs IF och för tillfället tränar han med A-laget. Något tränare Henrik Larsson är glad för.
– Det är en intressant ung spelare som kommer att tillhöra A-truppen. Först och främst kommer han att spela i akademin och där visa att han är tillräckligt bra för att konkurrera om en A-lagsplats, säger Henrik Larsson till FD och fortsätter att beskriva Zeidan som spelare:

– Det är en teknisk, vänsterfotad spelare som har bra blick för spelet. Han har även en bra passningsfot och avslutningsfot. Det är en spännande talang. Jag tror att Helsingborg kan ha stor nytta av honom.

Helsingborg har börjat svagt och behöver egentligen all hjälp de kan få. Zeidans tjänster får klubben dock vänta på ett tag till. Ynglingen har nämligen inte fått sin licens utfärdad av FIFA ännu.
– Jag har fortfarande inte hört något från FIFA än, säger han förtvivlat.

När du väl får din licens, vad har du för förhoppningar på denna säsong då?
– Att få spela i allsvenskan. Det gäller att komma in i laget och spela så mycket som möjligt. Jag tar dag för dag, men jag måste prestera annars kan jag inte förvänta mig att få något tillbaka.

Hur är det att ha Henke som tränare?
– Vad ska man säga? Det är hur stort som helst. Han har alltid varit en idol. Dessutom är han från Högaborg och Närlunda där jag också är uppväxt. Det är helt sjukt hur mycket fotboll han kan efter den karriären han haft. Det är bara att ta lärdomar från honom.

En spelare som Zeidan återförenas med nu i Helsingborg är hans gamle radarpartner från sin tid i Högaborgs BK, Jordan Larsson.
– Det ska bli jäkligt najs att spela med honom igen. Vi hittar varandra väldigt bra ute på planen. Jag tror att vi tillsammans kan göra det riktigt bra. Jordan (Larsson) är en fantastisk spelare, en av dem bästa jag någonsin spelat med. Jag är glad över att få spela med honom igen.

En annan spelare han gärna spelar emot denna säsong är kusinen Imad Khalili i Hammarby.
– Det hade varit en dröm att få spela på samma plan som kusinen. Det hade varit en väldigt speciell känsla både för mig och släkten. Sedan hade det varit extra roligt om man vann matchen såklart och tunnlade honom med.

Moustafa Zeidan
Född: 7 juni 1998
Position: Offensiv mittfältare/ytter/anfallare – ” Jag spelar helst i en nummer tio-roll strax bakom anfallarna. Kanten gillar jag med för då får jag utmana. Jag trivs bra överallt.”
Klubb: Helsingborgs IF
Moderklubb: Högaborgs BK