• Publicerat 31 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

I allsvenskan kryllar det av unga lovande talanger som både vunnit EM-guld och spelat för Hamréns a-landslag. I superettan finns det en hel del fynd som hamnar lite i skymundan. Här är de 10 bästa talangerna födda 1994-1996 i superettan som även har åldern inne för det nya U21-landslaget. FD:s Johan Velagic rankar.

Spelarna i denna lista är födda 1994-1996 eftersom de då fortfarande har åldern inne för att spela i U21-landslaget. Imorgon kommer en lista där de 10 bästa juniorerna (födda 1997 och senare) rankas.

10. Johan Ramhorn, mitt-/ytterback, 96, GAIS
Efter succén med P96-landslaget i U17-VM 2013 har det inte direkt gått spikrakt uppåt för 19-åringen. Totalt blev det fyra matcher i Allsvenskan för Kalmar FF innan han lånades ut över hela säsongen. I GAIS hoppas han nu ta en plats i backlinjen. Centralt eller på en kant, han behärskar samtliga försvarspositioner.

9. Oscar Johansson, central mittfältare, 95, IFK Värnamo
Trivs allra bäst i en central roll, helst i en offensiv sådan strax bakom anfallarna där han får ha mycket boll vid sina känsliga fötter. Kan även spela ute på en kant om det behövs, men det är inne på mitten hans egenskaper kommer till mes nytta. Under de två senaste säsongerna i Superettan har 20-åringen startat i merparten av matcherna.

8. Johan Andersson, högerback, 95, IK Sirius
Förra året tog han en helt ordinarie startplats ute till höger i backlinjen. Den offensiva högerbacken stod för en del poäng för Sirius som föll i det allsvenska kvalet mot Falkenberg. Är offensiv, snabb och löpvillig. En till bra säsong kan ta 20-åringen till högre nivåer.

7. Jesper Johansson, målvakt, 94, GAIS
Enda U21-landslagsmannen i Superettan. Förra året fick han sju matcher i landets näst högsta serie då rutinerade Mattias Asper höll han på bänken. I år ska han konkurrerar med Tommy Vaiho om en startplats i GAIS. I U21-landslaget agerar han back-up till Anton Cajtoft.

6. Ludvig Fritzson, offensiv mittfältare, 95, Degerfors IF
Utpräglad spelkreatör på mitten som förser anfallarna med fina passningar. 20-åringen är väldigt trygg med bollen och har en fin blick för spelet. Inför förra säsongen värvades han in från division två och lyckades direkt ta en plats i Degerfors och Superettan. En skön spelartyp som tar ytterligare kliv i år?

5. Petar Petrovic, ytter-/offensiv mittfältare, 95, Ängelholms FF
Blev nyligen klar för Ängelholm efter att ha spelat i Superettan med IFK Värnamo förra säsongen. 20-åringen hann även med en kort sejour till serbiska Radnicki Nis där han har varit och spelat för innan. Den tekniska mittfältaren star antecknad för elva matcher i serbiska högstaligan. Fostrad i Malmö FF och har ungdomslandskamper för både Sverige och Serbien.

4. Sebastian Ramhorn, mitt-/ytterback, 96, Åtvidabergs FF
Är den av Ramhorn-tvillingarna som fått mest speltid i Allsvenskan då han står antecknad för 24 matcher. Hälften av dem har kommit för Åtvidaberg som försvararen nu är utlånad till under hela 2016. Precis som brodern Johan så kan Sebastian spela vart som helst i backlinjen. 19-åringen kommer att spela en viktig roll i ett redan ungt Åtvidaberg.

3. Johan Hammar, mittback, 94, Örgryte IS
Hösten 2014 satt han med på bänken för Malmö i Champions League mot bland annat Juventus och Atletico Madrid. 2015 spelade den 197 centimeter långa mittbacken sin fotboll i norska andradivisionen med Fredrikstad dit han var utlånad från Malmö. Inför i år flyttade han till Göteborg då han skrev på för nykomlingarna Örgryte IS. 22-åringen har även ett förflutet i Everton där han var ungdomsproffs.

2. Alexander Blomqvist, mittback, 94, Trelleborgs FF
Ännu en mittback som är fostrad i Malmö FF. I de yngre landslagen bildade han mittbackspar med Johan Hammar. Varit skadedrabbad, men spelade varenda minut i Superettan i fjol för IFK Värnamo dit han var utlånad. I år lämnade han Malmö permanent då han tecknade ett kontrakt med nykomlingarna Trelleborg.

1. Elias Andersson, central mittfältare, 96, Varbergs BoIS
Var Sveriges stora härförare under U17-VM när det blev ett sensationellt brons. Han spåddes en lysande framtid och hade redan avverkat fyra allsvenska matcher innan själva U17-VM. Därefter har det endast blivit ytterligare nio matcher till för 20-åringen som star på 13 matcher i högsta ligan. Förra året lånades den centrala mittfältaren ut till Varberg i Superettan där han gjorde tre mål och åtta poäng. I år flyttade han över till Västkuststaden permanent.

5 bubblare…
Rebin Asaad, central mittfältare, 94, Halmstads BK. Victor Wernersson, högerback, 95, Syrianska FC. Shkelqim Krasniqi, anfallare, 96, GAIS. Rinor Nushi, yttermittfältare, 96, Athletic FC. Marijan Cosic, yttermittfältare, 96, Åtvidabergs FF.