• Publicerat 22 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

P99-landslaget vann den direkt avgörande matchen mot Wales och tog sig till EM-slutspelet som spelas i maj. 1-0 mot Wales blev slutresultatet efter att Alexander Isak gjort ännu ett mål.
– Jag är så tacksam och glad över att killarna nu får uppleva fler bra matcher, säger förbundskapten Magnus Wikman till FotbollDirekt.

Förutsättningarna inför matchen var solklara. Endast vinst skulle ta Sverige till EM. Oavgjort eller förlust och äventyret hade tagit slut. Efter en halvlek stod det fortfarande 0-0.
– Vi var spända idag. Det var mycket energi, men väldigt mycket nerver på många av killarna. Wales är bättre än oss i första halvlek, vi gör en knapp godkänd halvlek. Vi har vetskapen om att är vi med in i andra så brukar det oftast gå bra. När det var 15-20 minuter kvar på bänken sa jag till mina kollegor på bänken att vi tar det här, säger Magnus Wikman lyriskt.

Tiden gick och 0-0 stod sig ett bra tag, men med elva minuter kvar av matchen kom målet som skickade Sverige till U17-EM. Än en gång visade Wikman sin fingertoppkänsla med sina byten. Malmöyttern Adrian Edqvist äntrade planen i 66:e minuten. Tre minuter senare spelade han fram Alexander Isak. AIK-anfallaren utnyttjade sin fart och tog sig in i straffområdet. Med massa utrymme och tid precis vid straffpunkten kunde det bara sluta på ett sätt. Isak avslutade kyligt med ett avslut längs marken strax intill ena stolpen. 1-0 Sverige och en planinvasion av glada svenska avbytare som bildade en TV-pucks hög.
– Vi var spända idag. Vi hade mycket energi, men flera av killarna var väldigt nervösa. I tankarna är jag redan i slutspelet nu. Jag är så tacksam och glad över att killarna nu får uppleva fler bra matcher. Jag vill även tacka ledarna som lämnar sina jobb för att fokusera helt på P99-landslaget. Även klubbarna som utbildar spelarna vill jag tacka.

Efter målet hade Wales bara elva minuter på sig att få till en kvittering. Sverige fick stå emot en del tryck i form av fasta situationer. Bra spel av sista utposten Pontus Dahlberg i kombination med uppoffrande spel gjorde så att Sverige kunde stå emot. Avancemanget betyder att Sverige för blott andra gången lyckats kvalificera sig till ett U17-EM. Första och enda gången kom för bara tre år sedan då 96-kullen tog sig till en semifinalplats. Värt att nämna är att Sverige lyckades ta sig till slutspelet utan två av sina nyckelspelare. Malmös supertalang Mattias Svanberg och landslagets bästa målskytt Joel Asoro i Sunderland.
– Det är inga UEFA-datum under turneringen så klubbarna har inget krav på att släppa spelarna. Men jag hoppas att vi får med oss alla spelare vi önskar att ha med till EM. Det skulle vara en fantastisk upplevelse för spelarna och det hade gagnat dem.

5-21 maj spelas U17-EM i Azerbajdzjan. 16 länder deltar och lottas in i fyra fyrlagsgrupper. Lottningen sker 8:e mars.
– Vi slår helt ur underläge nu. Det kommer att vara många lag som är bättre än oss i EM, men vi är svåra att slå. Vi kommer börja varje match med en 50/50 chans då vi alltid börjar med 0-0. Lottningen kommer att bli helt avgörande, men jag hoppas att vi kniper några poäng och tar oss vidare från gruppspelet.

Sveriges laguppställning
Pontus Dahlberg – Johan Stenmark, Anel Ahmedhodciz, Hugo Andersson, Oscar Krusnell – Henrik Bellman, Oscar Petersson, (Simon Marklund 52´), Joseph Colley (K), Alexander Isak – Teddy Bergqvist (Adrian Edqvist 66´), Sead Haksabanovic (Filip Örnblom 78´).
Ersättare
Malte Påhlsson, Emre Erdogdu, Filip Örnblom, Mirad Garza, Gabriel Aphrem, Adrian Edqvist, Simon Marklund.

Sverige – Wales 1-0
69´ 1-0 Alexander Isak