• Publicerat 11 mars, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

I torsdags släppte Tomas Turesson sin trupp till det avslutande kvalet Elite Round. För att nå U19-EM senare i är det endast gruppseger som gäller. Det är ett nålsöga som Sverige ska försöka ta sig igenom när laget inleder kvalet mot värdnationen Portugal den 24:e mars.
– Vi åker ner till Portugal med ambitionen att ta oss till EM. Det är svårt, men jag har goda förhoppningar, säger förbundskapten Tomas Turesson till FotbollDirekt.

Från det inledande EM-kvalet i höstas är det fyra nya namn som får chansen. Det betyder att det är fyra spelare som ersatts. Lagkaptenen Eric Smith är en av spelarna. Tidigare i veckan lades Norrköpingförvärvet in på sjukhus på grund av en sjukdom som ännu inte är identifierad.
– Det är så klart mest tråkigt för Eric, men även tråkigt för oss. Det allra viktigaste är däremot att hitta vad som är fel med honom. Han är en av våra mest tongivande spelare och har gjort det bra ifrån sig i landslaget. Man ska inte stå och falla med enstaka spelare, så vi löser detta, säger Tomas Turesson.

Har du klart för dig redan nu om vem som tar över kaptensbindeln?
– Det är ingen sensation om Ali Suljic tar över, det lutar mot att det blir så. Han har varit kapten för oss innan och klarat av det med bravur.

Utöver Smith så lämnas hans kollega inne på mitten, Malmös Erik Andersson, utanför truppen då konkurrenssituationen på det centrala mittfältet är ”mördande” som Turesson uttryckte det. Nya på mittfältet från EM-kval 1 är AIK:s Christos Gravius och Swanseas Adnan Maric.
– Rapporterna från tränarna i Swansea har varit jättepositiva och berömmer hans utveckling i det offensiva spelet. Att de skriver ett så långt kontrakt med honom är en signal att de satsar hårt på honom. Han är högaktuell för spel för oss, säger Turesson.

Kalmars Anton Maikkula går skadad, Mjällbys Adi Terzic är ny på backsidan. AIKs målvakt Oscar Linnér med allsvensk rutin var back-up i höstas. Han ersätts nu av Halmstads Isak Pettersson som har en landskamp på sitt konto.
– Det är en liten skräll. Isak har alltid varit med i bakvattnet och nu får han chansen. Han gjorde det väldigt bra i Tysklandsturneringen och har tagit ytterligare kliv i Halmstad. Han är väl värd sin plats, vem som får stå är däremot inte klart i dagsläget.

Tysklandsturneringen Turesson pratar om var en fyrnationsturnering i november där Sverige mötte högklassigt motstånd. Laget fick stryk mot Tyskland, men klarade kryss mot både Frankrike och Serbien. Det och ett läger på Bosön har varit uppladdningen inför Elite Round som inleds 24:e mars med match mot värdarna Portugal.
– Portugal är storfavoriter och det är inbördes möten som gäller. Nyckeln är att få ett bra resultat i första matchen. Vi har ju inte säsong här i Sverige medan samtliga motståndare är mitt uppe i sina säsonger. Däremot är Svenska Cupen en väldigt positiv förändring som gör att spelarna får speltid i tävlingsmatcher.

Sverige hamnade i en grupp bestående av Portugal, Slovenien och Ryssland. Totalt finns sju fyralagsgrupper i Elite Round. Endast gruppsegrarna tar sig till U19-EM som spelas i Tyskland i juli.
– Vi åker ner till Portugal med ambitionen att ta oss till EM. Det är väldigt svårt att ta sig till ett U19-EM. 97:orna har redan tagit sig rätt långt i Allsvenskan så jag har goda förhoppningar. Vi har även flera matchvinnare i truppen. Stora målskyttar som Gustaf Nilsson och Jordan Larsson uppe på topp. En sådan som Sachpekidis spelar alltid bra i landslaget där han har en stor roll.

Sammanfattningsvis var det en relativt väntad 18-manna trupp som togs ut. De flesta spelarna är jämt utspridda i olika allsvenska klubbar. Elfsborg är bäst med tre spelare. Fem spelare spelar sin fotboll i utlandet och i och med Terzic intåg i truppen är även division 1 representerat. En intressant parentes är att Göteborgsklubben Gunnilse IS som i fjol vann division 3 har fostrat två av spelarna i truppen. Adnan Maric som precis kritade på ett nytt kontrakt med Swansea. Andra spelaren är den svenska mästaren Tesfaldet Tekie. Det var rätt hyfsat innermittfält Gunnilse kunde ställa på benen i de yngre ungdomsserierna.

Truppen i sin helhet

Spelare, antal U19-landskamper, antal U19-landslagsmål, klubbadress

Målvakter
David Olsson, 6, 0, IF Elfsborg
Isak Pettersson, 1, 0, Halmstads BK

Försvarare
Filip Dagerstål, 12, 0, IFK Norrköping
Ibrahim Dresevic, 5, 0, IF Elfsborg
Alexander Leksell, 9, 1, IFK Göteborg
Ali Suljic, 9, 1, Chelsea FC
Adi Terzic, 7, 0, Mjällby AIF

Mittfältare
Gustav Berggren, 6, 0, BK Häcken
Christos Gravius, 2, 0, AIK
Ramon Pascal Lundqvist, 6, 1, PSV Eindhoven
Adnan Maric, 3, 1, Swansea City FC
Christian Rubio Sivodedov, 8, 0, FC Schalke 04
Filip Sachpekidis, 7, 1, Kalmar FF
Tesfaldet Tekie, 6, 0, IFK Norrköping

Forwards
Jordan Larsson, 12, 1, Helsingborgs IF
Marko Nikolic, 11, 2, AIK FF
Gustaf Nilsson, 7, 4, Falkenbergs FF
Zia Sakarovski, 9, 2, AZ Alkmaar

Sveriges matcher
24 mars 17.00 Portugal
26 mars 15.00 Slovenien
29 mars 19.00 Ryssland

Kvalet spelas i Portugal 24-29 mars. EM spelas i Tyskland 11-24 juli.