Allsvenskan är mindre än två månader bort. För vissa spelare betyder det ännu en säsong i landets högsta serie. För andra är det nu bara två månader från deras stora pojkdröm – en debut i Allsvenskan. Under den närmsta tiden kommer vi att presentera en potentiell debutant för vardera klubb i Allsvenskan. I den fjortonde delen av artikelserien presenteras Hammarby IF:s William Eskelinen.

Namn: William Eskelinen
Född: 3 september 1996
Klubb: Hammarby IF
Moderklubb: Skogås-Trångsunds FF
Position: Målvakt

Är numera utlånad till IFK Aspudden Tellus i division 2 fram till sommaren. Tränar däremot dagligen med Hammarby genom ett ungdomsavtal klubbarna mellan. Precis som i fjol kommer han att matchas i division 2, där han får viktig speltid och erfarenhet från seniorfotboll. Förra säsongen blev det i största mån division 2-fotboll i Värmdö IF för 19-åringen samt någon enstaka match med Hammarbys U21-lag. Däremot fanns han med på bänken i Allsvenskan vid sex tillfällen i fjol. Fem matcher under sommaren samt avslutningsomgången av Allsvenskan. Innan dess har målvakten även hunnit med ytterligare tre bänkmatcher i landets högsta serie under sin tid i Brommapojkarna. Förlängde nyss sitt kontrakt med Hammarby med ett år. Har gjort två landskamper för P96-landslaget och var en hårsmån ifrån VM-truppen 2013 som tog ett sensationellt brons.

Mikael Olsson om William Eskelinen…
”Det är en väldigt intressant målvakt. William är ung och behöver så mycket speltid som möjligt, därför är vi nöjda med lösningen med lösningen med Värmdö och Aspudden. Han är nyfiken av sig och har alltid frågor om varför vi gör olika saker.”
Mikael Olsson, målvaktstränare för både Hammarby IF och svenska damlandslaget.

Bakgrund…
Lirade boll som liten med pappa Kaj, som har en gedigen fotbollskarriär bakom sig. William och hans kompisgäng från samma gata delade fotbollsintresset och sattes i Skogås-Trångsunds fotbollsskola som femåringar. När han var tolv år lämnade han division 6 klubben för spel i Brommapojkarna. De två senaste säsongerna har han spelat division 2-fotboll för Värmdö IF, varav den senaste säsongen på lån från sin klubb Hammarby.

Spelstil…
Styr sina försvarare då han är väldigt kommunikativ, hörs ute på plan. En modern målvakt som är bra med fötterna och som ofta hjälper sin backlinje utanför straffområdet. Dessutom är han modig och räds inte att gå in i tuffa situationer. 191 cm lång med god spänst.

William Eskelinen om kommande säsong…
”Jag ska bli en bättre målvakt. Framförallt på plan, men även utanför. Målsättningen är att ta en plats i Hammarby, mina chanser till det är rätt goda tror jag. Jag har bra kontakt med tränarna, jag är nära. Det gäller att hitta en jämn nivå och prestera hela tiden. Att alltid göra mitt bästa.”

William Eskelinen om att spela för Hammarby IF…
”Det är jättestort att spela för Hammarby. Klubben är väldigt anrik och har en fin historia. Det känns jätteskönt att det blev klart med en förlängning för mig med. Jag är stolt över att få vara en del av denna fina förening.”

Andra som kan göra sin allsvenska debut i år…

Marcus Degerlund, 1998. Ny i Hammarbys U19-lag. Den 194 cm långa vänsterfotade mittbacken kom från Västerås SK, där han fick lite speltid i division 1 förra säsongen. Gjort flertalet landskamper för P98-landslaget.

Cesar Weilid, 1997. En ledartyp och härförare på innermittfältet. En av stöttepelarna i U19-Allsvenskan för stockholmarna. Har landslagsmeriter i form av landslagsläger. Var även på provspel i Aston Villa för några år sedan.

Alenga Masimango, 1997. Härlig spelare som kan spela på samtliga offensiva positioner på mittfältet. Både på kanten för att bryta in och avlossa sin fina bössa och i en nummer tio roll tack vare sin kreativitet och spelförståelse.