I fredags släppte förbundskapten Magnus Wikman sin 18-manna trupp till det avgörande EM-kvalet. För att ta sig till U17-EM krävs det gruppseger för att vara säker. En andraplats kan även det ge ett avancemang. Sverige inleder kvalet i Kroatien den 16:e mars mot Portugal.
– Det blir en viktig inledning mot favoriten där vi absolut kan klara av en poäng. Vi har visat tidigare att vi är svåra att slå. Vi siktar så klart på att ta oss till EM, säger förbundskapten Magnus Wikman till FotbollDirekt.se.

Det är en spännande, erfaren och namnkunnig trupp som Magnus Wikman tagit ut med förhoppningen att nå EM-slutspelet i Azerbajdzjan senare i maj. I 18-manna truppen finns det två spelare med erfarenhet från Allsvenskan. Halmstads stora lille talang Sead Haksabanovic som fick tio matcher och fem starter i fjol. Åtvidabergs mittfältare Simon Marklund är den andre då han fick ett inhopp de sista tio minuterna av säsongen mot Gefle. Dessutom satt både Mattias Svanberg och Alexander Isak på bänken förra året för Malmö respektive AIK i Allsvenskan. Den sistnämnde gjorde även mål i helgen mot Tenhult i Svenska Cupen. En cup där IFKs målvakt Pontus Dahlberg har suttit med på bänken i både i år och i fjol.

Annars är det Malmö som dominerar i truppen med fem spelare plus Anel Ahmedhodzic. Mittbacken lämnade i vintras Malmö för Nottingham Forest. Ahmedhodzic är en av fem spelare i truppen som spelar sin fotboll utomlands. Henrik Bellman är ny i FC Köpenhamn, lagkaptenen Joseph Colley spelar i Chelsea och i Sunderland återfinns duon Oscar Krusnell och landslagets skyttekung Joel Asoro.
– Denna kull är på samma nivå som tidigare jag har haft hand om (95:orna och 97:orna). I 99-kullen finns det däremot många spelare som tagit sig väldigt långt och som håller en hög nivå så här tidigt. Att det är många spelare från Malmö i laget och en del från Stockholm som spelat tillsammans i distriktlaget kan ha underlättat då många redan känner varandra både på och utanför plan, säger Magnus Wikman.

99-kullen blir tredje årgången Wikman ansvarar över. För två år sedan gjorde 97-kullen ett svagt Elite Round då laget slutade sist i en väldigt tuff grupp bestående av Holland, Frankrike och Österrike. 2012 var 95:orna väldigt nära ett avancemang. Så som det ser ut idag med 16 deltagande lag i EM hade den kullen tagit sig till EM. Laget slutade tvåa bakom Frankrike med en viss Anthony Martial i spetsen. Utökningen av turneringen som började gälla förra året välkomnas av Wikman.
– Jag är endast positivt inställd till utökningen. Jag gillar hur det öppnar upp möjligheterna för flera länder att få erfarenhet från stora mästerskap som gagnar både spelare och ledare för framtiden. Det är viktigt att man får spela mot olika kulturer och länder med olika spelstilar.

Elite Round är sista steget på vägen till EM. 32 lag i 8 fyralagsgrupper gör upp om 15 platser till slutspelet. De åtta gruppettorna samt de sju bästa grupptvåorna är klara för mästerskapet i Azerbajdzjan. Sverige inleder mot Portugal, fortsätter mot värdarna Kroatien och avslutar mot Wales.
– Portugal får räknas som favoriter och sen är det rätt jämnt mellan oss, Kroatien och Wales. Det är inte så stor skillnad på lagen. Vi inleder mot Portugal och det blir en viktig match mot favoriten där vi absolut kan klara av en poäng. Vi har visat tidigare att vi är svåra att slå. Vi har en hel del spetskvaliteter i detta lag och känner att vi absolut kan utmana alla länder, säger Wikman.

Vad skulle du säga är lagets största styrkor?
– Vi är väldigt välorganiserade både i försvarsspelet och anfallsspelet, speciellt med tanke på vilken ålder spelarna är i. Killarna jobbar otroligt hårt tillsammans, det är nog lagets identitet. I kombination med att vi är välorganiserade och har en hel del spetsspelare. Vi har många som kan göra mål och avgöra matcher för oss. Vi vet om att jobbar vi hårt tillsammans så är allt möjligt.

Laget har ett digert facit att visa upp. Från starten hösten 2014 har 99:orna spelat 20 landskamper. Tolv vinster, sex oavgjorda och två förluster har det blivit. Det kanske mest imponerande är att laget aldrig gått från en match mållösa, Sverige har lyckats att göra mål i varenda match. Dessutom har Wikman lett laget till vinster i både nordisk Pojk i fjol och nu senast i februari blev det seger i La Manga. Det är med gott självförtroende och ett tydligt mål som P99-landslaget åker ner till Kroatien den 13:e mars.
– Målsättningen är att försöka vinna gruppen. Eller i alla fall bli tvåa med mycket poäng. Vi siktar så klart på att ta oss vidare till EM.

Truppen i sin helhet

Spelare,  antal landskamper, antal landslagsmål, klubbadress

Målvakter
Pontus Dahlberg, 12, 0, IFK Göteborg
Malte Påhlsson, 5, 0,  IS Halmia

Försvarare
Anel Ahmedhodzic, 18, 0, Nottingham Forest
Hugo Andersson, 18, 1, Malmö FF
Emre Erdogdu,  9, 1, IF Brommapojkarna
Oscar Krusnell, 20, 1, Sunderland AFC
Johan Stenmark, 17, 0, Kalmar FF

Mittfältare
Henrik Bellman, 18, 3, FCK Köpenhamn
Joseph Colley, 20, 2, FC Chelsea
Adrian Edqvist, 5, 1, Malmö FF
Mirad Garza, 15, 0,  BK Häcken
Simon Marklund, 2, 1, Åtvidabergs FF
Oscar Petersson, 10, 1, Malmö FF
Mattias Svanberg, 16, 2, Malmö FF

Forwards
Joel Asoro, 17, 12, Sunderland AFC
Teddy Bergqvist, 19, 10, Malmö FF
Sead Haksabanovic, 16, 2, Halmstads BK
Alexander Isak, 16, 4, AIK FF

Sveriges matcher
16 mars 12.30 Portugal
18 mars 15.30 Kroatien
21 mars 15.30 Wales

Kvalet spelas i Kroatien 16-21 mars. EM spelas i Azerbajdzjan 2-21 maj.