• Publicerat 10 februari, 2016
  • Skrivet av Johan Velagic
  • 0 Kommentarer

Ikväll får Elfsborg finbesök då storklubben Real Madrid kommer till Borås Arena. Det är dags för slutspel och sextondelsfinal i UEFA Youth League. Juniorernas alldeles egna Champions League.
– Vi har vårt konstgräs och det är kallt. Vi har bra chanser att gå vidare, säger Elfsborgs lagkapten Rasmus Rosenqvist till FotbollDirekt.

Genom Elfsborgs U17 SM-guld i fjol fick laget en plats i UEFA Youth League. Inför årets upplaga utökades turneringen från 32 till 64 deltagande lag. Tidigare var turneringen till för Champions League-klubbarnas ungdomsakademier, som fick samma gruppindelning som seniorerna. Nytt för i år är något som kallas för Domestic Champions Path. Utöver det vanliga gruppspelet deltog nu även 32 andra klubbar från de 32 högst rankade ligorna i Europa. Lagen kvalificerade sig genom att vinna sina inhemska U17-serier förra året.

Dessa 32 lag blev åtta genom två slutspelsrundor. I sextondelsfinalerna ställs nu dessa åtta lag mot de åtta tvåorna från gruppspelet. I potten ligger en kvartsfinalplats, där de åtta gruppsegrarna väntar.
– Till en början trodde vi bara att Malmö skulle vara med i och med att deras a-lag kvalade in till Champions League. Så det var en skitkul överraskning för oss. Det är roligt med så olika motstånd och se hur Sverige står sig mot andra europeiska lag, säger Rasmus Rosenqvist, som är lagkapten för Elfsborgs U17-lag som på onsdagskvällen möter Real Madrids dito.

I första rundan ställdes Elfsborg mot isländska laget Stjarnan. En 2-0 seger på hemmaplan följdes upp med en 0-1 förlust på Island. I andra rundan väntade serbiska Rad. Boråsarna inledde med en stark 1-0 vinst på bortaplan, lyckades hålla 0-0 hemma och kvalificerade sig för sextondelsfinal. Real Madrid tog sig till slutspelet efter att ha slutat tvåa i sin grupp, bakom PSG men före Malmö.
– Vi fick reda på att vi skulle möta Real Madrid för ett bra tag sedan nu och jag har nog tänkt på det varje dag sedan dess. Visst är det en speciell match och man är kanske lite extra taggad, men själva förberedelserna är samma som inför vilken annan match som helst, säger Rosenqvist.

Elfsborgs uppladdning har bestått av två träningsmatcher. Först mot Gais och sedan mot Halmia, båda matcherna vanns komfortabelt med 4-0 respektive 7-0. Nu väntar dock storlaget Real Madrid. Ett Madrid som i höstas förlorade mot Malmö i gruppspelet. Kapten Rosenqvist vet att en tuff uppgift väntar, men väljer att se möjligheterna inför kvällens drabbning.
– Vi har vårt konstgräs, det är kallt och vi vet att vi spelar bra på den arenan så vi har ett bra självförtroende. Sen är vi ju underdogs också och det kan vara rätt skönt att bara spela utan press. Vi har bra chanser att gå vidare.

Avspark 18.00 på Borås Arena, gratis inträde.

Elfsborgs väg till sextondelsfinalen
Elfsborg-Stjarnan 2-0
Stjarnan-Elfsborg 1-0
Rad-Elfsborg 0-1
Elfsborg-Rad 0-0

Real Madrids väg till sextondelsfinal
Real Madrid-Shakhtar Donetsk 4-0
Malmö FF-Real Madrid 1-0
Paris SG-Real Madrid 4-1
Real Madrid-Paris SG 2-0
Shakhtar Donetsk-Real Madrid 2-6
Real Madrid-Malmö FF 3-0

Paris SG 6 4 1 1 +10 13
Real Madrid 6 4 0 2 +9 12
Malmö FF 6 1 2 3 -7 5
Shakhtar Donetsk 6 1 1 4 -12 4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *