Victor Sköld har redan lämnat Falkenbergs FF för allsvenska konkurrenten Åtvidaberg och även Niclas Eliasson, den lysande sjuttonåringen, lämnar årets stora överraskning och byter västkusten mot Solna och AIK. Båda dessa två hade annars, naturligtvis, varit med på den lista som följer här, en lista på tio spelare som jag anser vara hetast från 2013 års Superetta, den inbördes ordningen är av mindre vikt.

1. Johan Bertilsson, Degerfors IF (inlånad från Kalmar FF) har gjort en fantastiskt bra säsong och varit en starkt bidragande orsak till att det luktade allsvenskt kval ganska länge på Stora Valla. Hans gällande avtal med Kalmar FF löper ut sommaren 2014.

2. Gabriel Altemark.Vanneryr, Varbergs BoIS.13, 9, 12 och i år 16. Det är de fyra årens senaste målskörd för den stora forwarden. Är inte ung längre men har många år kvar. Är värd mycket mer än att tvingas kvala sig kvar i Superetta. Utgående avtal som jag förstår det.

3. Peter Abrahamsson, Örgryte IS. En målvakt som åker ur en serie kan man oftast ifrågasätta, det gäller inte Abrahamsson som gjort en väldigt bra säsong. Han vinner målvaktsligan och håller bland nollan tio gånger under året. En målvakt som absolut kan/ska spela högre upp än division 1.

4. Junes Barney, Ängelholms FF. 12 mål och dessutom sju assists. Barney har gjort en väldigt bra säsong och lär finnas på många klubbars radie. Slitstark spelare som har potentialen att lyckas högre upp.

5. Thomas Boyake, Östersunds FK. En kvick, rivig och offensivt väldigt fin spelaretyp att använda som ytterback eller yttermittfältare, i ÖFKs dynamiska spel har han väl närmast agerat ”wing-back”. Stor potential och håller definitivt allsvensk kvalitet.

6. Jamie Hopcut, Östersunds FK. En allround mittfältare som jobbar bra ”box-till-box”. Bra steg, bra fysik och teknik totalt sett en spelare som gör skillnad. Bara 21 år ung och massor av potential. Borde vara högvilt för många klubbar.

7. Jacob Lindström, Örgryte IS. Bara 20 år ung och utsedd till lagkapten i anrika ÖIS. Var väldigt bra tidigt på säsongen men föll in i lagets svaga form. Har hög potential och är i mina ögon en spelare som absolut ska spela i Superettan, minst.

8. Amadayia Rennie, Degerfors IF. En poängspelare av mått och rang som kombinerar kraft, fart och teknik på ett utmärkt sätt. Har ihop med Bertilsson legat bakom mycket av Brukets offensiv, sex mål och åtta assist blev den egna poängskörden.

9. Rasmus Lindkvist, Östersunds FK. Vänsterfotad raket som kan spela både vänsterback och vänster yttermittfältare. Bra vänsterfot och en snabbhet många bara drömmer om. Årets prestationer bör ha fångats upp av diverse scouter.

10. Fredrik Olsson, Landskrona BoIS. Fick bara starta femton matcher men gjorde trots det nio mål. En väldigt rörlig och kvick forward med djupledsspel som signum. Gör sina mål varje år.

Som alltid i dessa listor blir det väldigt trångt, det finns många spelare till som har kvaliteterna att spela i antingen ett bättre lag i den här serien eller i Allsvenskan men dessa tio är de jag fastnat för.

 

@MagnusOsterberg