+ Fyra omgångar återstår att spela innan vi vet hur Superettan 2013 slutar och inte helt oväntat är det dramatik i både topp och botten. När detta inlägg föds ligger ena ögat på matchen Degerfors – Värnamo, två lag i totalt olika situationer. Degerfors som jagar en kvalplats till Allsvenskan, en makalös överraskning i mina ögon och ett Värnamo som efter uppehållet i sommar såg ut att ta sig iväg från de nedre strecken men som, ytterligare ett år, blir kvar farligt nära och krigar.

*****

+ Skyttekung ser ut att bli Falkenbergs FFs Victor Sköld som just nu leder på 17 mål, tre förre Johan Bertilsson (Dif) och Gabriel Altemark Vannemyr (VBois). Att Sköld spelar i Allsvenskan nästa år är väl knappast sett som en chansing, jag skulle inte tveka på de två övriga heller om jag satt i sportchefsrollen i en klubb i AS, mycket kompetenta spelare som i rätt miljö kan levererar på den nivån direkt. (Bertilssons sejour i Kalmar FF dock ingen större succe)

*****

+ Det är väl knappast tal om skyttekungar, men målvakterna i årets serie har onekligen fått rubriker av annan sort än vanligt. Senast värnamos keeper Åkesson som räddade livsviktig poäng på stopptid. Den typen av mål är både magiska och tragiska på samma gång. Som utomstående bara hysteriskt roliga.

*****

+ Kikar lite på assistligan, den toppas av en av seriens yngsta spelare, Falkenbergs Niklas Eliasson (född 1995) leder på tio assisit så här långt och även han lär spela fotboll på en högre nivå än Superettan nästa säsong, frågan är bara var? Skyttekung Sköld ligger väl med med sju assister såhär långt.

*****

+ Målvaktsligan har en ny ledare, Ljungskiles Andreas Andersson leder på 86%, dock har han bara spelat sju matcher, här är den riktige ledaren i mina ögon den som statistiskt ligger tvåa, FFF:s Olle Martler som gör annat än mål(1) han har fina 83% i räddningsprocent och hela fjorton (14) hållna nollor.

*****

När den här omgången är färdigspelad ska jag ge mig in och ”förutse” hur det slutar. Det borde ju vara lätt men inte i Superettan, här är ingenting enkelt.

*****

+ När serien är inne i det här skedet handlar väldigt mycket om nerver. GIF Sundsvall har visat tendenser, Örebro SK likaså och precis i detta nu gör Värnamo 1-2. Superettan som sagt.

*****

+ Vi välkomnar och gratulerar IK Sirius till Superettan 2014, ett segertåg har dansat genom Division ett Norra. Känslan är att man redan idag förfogar över godkänt spelarmaterial som krävs för nivån, att tränarparet Bergstrand/Lagerlöf håller måttet råder det inga tvivel om. Syrianska FC spelar även dom i den här serien, den som Gud glömt för länge sen, nästa säsong. Där känns det som att det kommer att hända en hel del inför seriestarten och jag väntar med att spekulera mer i det.

*****

+ Jag kan inte hålla mig nu heller, det blir lite Bajen trots allt: De senaste dagarna har jag fullkomligen bombarderats med frågor, rykten, påståenden och allt möjligt om vad som händer, kommer att hända i Hammarby inför 2014. Samtliga svar i alla forum och former har varit: Jag vet inte eller, jag har ingen aning.

Att jag har twittrat och bloggat flitigt samt även ritat ner krönikor med Bajen som huvudtema ger inga svar. Det är däremot mina egna åsikter. Det färskaste i ryktes väg säger att Mikkel Jensen, den f.d spelaren och lagkaptenen är ett av två huvudspår som ny sportchef. Vad säger det?

Dessvärre säger det inte så mycket. Det jag hoppas är att man ser helheten och inte väljer dubbla ”oskrivna kort” alltså tränare och sportchef där det blir otydligt vem som är chef. Det måste finnas en tydlig chef för det sportsliga som kan styra och bestämma, som kan ta både bekväma och obekväma beslut. Någon som kan marknaden, någon längre startsträcka för en ny chef  handlar det verkligen inte om.

Om Mikkel Jensen har jag inte ett ont ord att säga om över huvud taget. Hans tid som spelare och kapten säger mycket om honom, men att vara sportchef är något annat.

Frågan är om han har kompetens, kurage och karaktär att kliva in och styra upp det sportsliga på ett snabbt och resolut sätt?

Hur ser hans kontaktnät ut?

Vad vet han om ungdomsfotbollen? (om Hammarby väljer det ”spåret”?) Den klubb han varit verksam i som tränare de senaste åren (Karlbergs SK) har ingen ungdomsverksamhet att tala om i jämförelse med Hammarby, av de två seniorlagen (Div 2 och reservlaget) är det bara seniorerna som fullföljer seriespelet.

Utser sportchefen den nye tränaren och i ljuset av det, vad siktar man då på för typ av tränare?

Jag utgår ifrån att Hammarbys styrelse och sportråd har dessa frågor igång och svaren på dessa under lupp, då finns ingen anledning till oro.

*****

Kvitterat till 2-2 i Degerfors

*****

Vaga rykten om, och inget namn, om att tränaren inför nästa år finns i Södertälje? Min extremt väntade gissning om det spåret är att lita på: Özcan Melkemichel följer med Suleyman Sleyman till Årsta och Nya Söderstadion? Kanske.

*****

Skön Hawaii-match på Stora Valla. Kan sluta hur som helst.

*****

+Tio minuter av ordinarie tid kvar på Stora Valla, fortsatt 2-2, fortsatt öppna landskap och dramatik. Nu ska jag titta på upplösningen.

Twitter

@MagnusOsterberg