En bit över 50 % av Superettan är spelad. Vi vet, visst är det sorgligt? Om drygt två månader är det hela över. Men istället för att hänga läpp över det tänker vi njuta av det som återstår samt blicka tillbaka på allt roliga som skett hittills. Och med drygt halva säsongen spelad, vad passar väl bättre än att summera lite och ta ut säsongens lag hittills? Inget, tycker vi. Håll till godo.

MÅLVAKT

Oscar Jansson, Örebro

Hopf eller Jansson? Jansson eller Hopf? Bloggens val faller på – Jansson. Nio nollor och nio insläppta mål belyser Janssons klass. Avancemang lär krävas för att Örebro ska ha en chans att behålla honom nästa år; Superettan är han definitivt för bra för. Reaktionerna, luftspelet, lugnet – Jansson har det mesta. Borde ligga med i gruppen av målvakter bakom den för Hamrén givne Isaksson.

HÖGERINNERBACK

Björn Andersson, GAIS

GAIS hämtade inför säsongen den meriterade Andreas Augustsson, men bäst i backlinjen har ett annat nyförvärv varit. Nygamle Björn Andersson har gett försvaret stabilitet och briljerar match efter match med sin fysik och oklanderliga inställning. Devisen ”ingen jävel över bron” gäller och lika hänsynslös är han offensivt. Två mål hittills och vi vågar nog lova att det kommer något till. Inte undra på att han är publikfavorit.

MITTBACK

Magnus Wikström, Örebro

Örebros backklippa har hunnit bli 36 år men uppvisar inga tecken på någon kvalitetssänkning. Wikström är given i seriens bästa försvar och hade kunnat gå in i stort sett vilket allsvenskt lag som helst och presterat. Aldrig dålig – alltid stabil. Wikström är en av svensk fotbolls allra jämnaste fotbollsspelare under 2000-talet och verkar fast besluten att fortsätta på den inslagna vägen. Klass rakt igenom.

VÄNSTERINNERBACK

Marcus Danielsson, Sundsvall

Sundsvall har seriens kanske bästa målvaktsuppsättning (Berglund & Naurin) men även framför dem finns det klass – inte minst i form av Marcus Danielsson. Tillsammans med Stefan Ålander utgör han ett granithårt mittbackspar med fysik och ett starkt huvudspel som adelsmärke. Är därtill brytningssäker av sig och är heller ingen duvunge med bollen; kort sagt en någorlunda komplett mittback som 24 år gammal dessutom har sina bästa år framför sig. En viktig pusselbit i Sundsvalls Allsvenskan-jagande lagbygge.

HÖGERMITTFÄLTARE

Ahmed Yasin, Örebro

Örebro kryllar av vassa spelare. En av dem är Ahmed Yasin, som från sin yttermittfältsplats gör livet surt för seriens ytterbackar. Yasin har farten, tekniken och speluppfattningen – ja, praktiskt taget allt en modern ytter bör ha. I år har han dessutom hittat en jämnhet i sitt spel som gör honom extremt viktig för Örebro. Har fortfarande framtiden för sig och kommer bli intressant att följa. Nästa år i Allsvenskan?

INNERMITTFÄLTARE I

Kennedy Bakircioglü, Hammarby

I ett gravt underpresterande Hammarby finns det en spelare som hela tiden kan gå rakryggad. Även om Kennedy i alla matcher inte briljerar så syns det att han håller en annan klass än de flesta i den här serien. Passningsspelet, speluppfattningen, de fasta situationerna. Vinnarskallen. Hade Berhalter och nu Dennerby haft vett att använda honom på rätt sätt hade Kennedys excellens blivit än tydligare. Tillräckligt bra för en plats i det här laget har han hur som helst definitivt varit.

INNERMITTFÄLTARE II

Ari Skúlason, Sundsvall

Seriens kanske bästa spelare har tyvärr lämnat för danska äventyr och kommer inte att underhålla oss längre. Föreställningarna han bjudit på under våren och sommaren räcker i och för sig ganska långt. Skúlason har från sin centrala mittfältsposition konstant levererat högklassiga prestationer och aktioner. Från box till box har han varit navet i Sundsvalls spel och det ska bli högintressant att se hur de klarar sig utan honom. Hur han avslutade sin tid i klubben? Genom att smeka in två frisparksmål mot GAIS, såklart. Hur annars?

INNERMITTFÄLTARE III

Andreas Drugge, GAIS

Profilvärvning inför säsongen men med frågetecken hängande över sig efter några tunga år. Drugge har svarat kritikerna med att lyfta GAIS spel till höga höjder och dessutom smälla dit nio mål vilket är ett fantastiskt facit för en mittfältare. Från en något mer defensiv position än man normalt sett tänker om Drugge har han verkligen visat klassen och bevisat att framgången i Trelleborg inte var en engångsföreteelse.

VÄNSTERMITTFÄLTARE

Johan Bertilsson, Degerfors

Nio mål har också Johan Bertilsson gjort vilket är en av förklaringarna bakom Degerfors succéartade säsong. Den Kalmar-ratade bollbegåvningen har lyft upp en stor del av Degerfors offensiv på sina axlar och går med stora steg mot en riktigt fin tabellplacering. Bertilsson, han löper, dribblar, hittar passningsvägar som få andra, avslutar själv – praktiskt taget allt. Tar han chansen nästa år i ett Nanne Bergstrand-löst Kalmar? Kvalitén för spel i Allsvenskan har han definitivt.

ANFALLARE I

Gabriel Altemark-Vanneryr, Varberg

Elva mål säger allt, tycker ni inte? 41 % av Varbergs målproduktion kommer från Altemark-Vanneryrs kroppsdelar (karln kan avsluta med allting känns det som) och även om han dalat i prestation något den senare tiden så råder det inget tvivel om att GAV är seriens vassaste spelare i offensivt straffområde. En måltjuv av klassiskt snitt som är ovärderlig för hallänningarna.

ANFALLARE II

Victor Sköld, Falkenberg

Seriens poängkung har såklart en plats i den här elvan. Den smarte och löpstarke Sköld hade en lite tuff inledning på säsongen men har till slut verkligen blommat ut. När Stefan Rodevåg nu dessutom blivit skadad ligger än större ansvar på Sköld vilket inte verkar röra honom i ryggen. Agerar med en självklarhet ute på planen och är obeveklig när det vankas målchanser. Tio mål och fem assist är bevis på det.

BÄNK

Johannes Hopf (Hammarby), Thomas Guldborg Christensen (Hammarby), Niclas Eliasson (Falkenberg), Mohammed Saeid (Örebro), Joel Johansson (GAIS), Johan Eklund (Sundsvall).

Håller ni med oss eller bör vi avgå rakt av? Vem har varit bäst och vem saknar ni? Hit us!

Andreas Kristensson
@ankristensson

Magnus Österberg
@MagnusÖsterberg