Det har varit mycket Hammarby här i bloggen det senaste. Av förklarliga skäl. Arena- och tränarbytet har gett upphov till mycket diskussion men Superettan är som bekant oändligt mycket mer än så. I det här inlägget kommer jag därför från och med nu inte yppa ett enda ord om Hamm.. ni-vet-vad.

På Gamla Ullevi spelades för några timmar sedan dagens enda riktiga fotbollsmatch i Göteborg (plojmatchen på arenan ett stenkast därifrån mellan P$G och R£al räknas som bekant inte) och frågan inför var hur GAIS och Sundsvall skulle kunna toppa matchen i förra omgången de emellan som slutade 4-4 efter att GAIS stått för en vansinnig upphämtning. Svaret: 3-3 och en likaledes vansinnig upphämtning. Den här gången från norrlänningarnas sida.

Med drygt två minuter kvar av ordinarie tid ledde GAIS med 3-1. När vi gick in på tilläggstid var ställningen 3-3. Ari Skúlason skruvade in en frispark och Johan Eklund utnyttjade en kommunikationsmiss mellan försvaret och målvakt Vaiho. Svårare än så behöver det inte vara att hämta upp ett tvåmålsunderläge. Desto svårare verkar det vara att behålla ledningar och jag gissar att Thomas Askebrand inte är alltför nöjd med att se tre givna poäng glida ur händerna.

För övrigt noterar vi från matchen att..

.. Andreas Drugge och Joel Johansson smällde dit sina nionde mål för säsongen. För Drugges del har fem (!) kommit från straffpunkten; en smått absurd siffra.

.. Ari Skúlason fick avsluta med sin individuella flagga i topp. Två eminenta frisparksmål och en räddad poäng avslutade islänningens sejour i Sundsvall som nu får underhålla fansen i Odense istället. Sundsvall förlorar sin kapten, sin härförare, sin speluppläggare – och Superettan sin kanske bästa spelare. Trist.

Dagen i övrigt bjöd på en skräll av gigantiska mått när Jönköping Södra gick och besegrade seriesuveränen Örebro med 2-0. I och med förlusten tappar närkingarna förstaplatsen till Falkenberg som även de var på väg mot en förlust mot ett bottenlag, men räddade en poäng borta mot Östersund. Örebro har dock en match mindre spelad men de har inte råd att börja slarva såhär. Måhända ursäktas de lite av att det var deras första match efter uppehållet tillika utan Alhassan Kamara, men ändå. Med all respekt för Jönköping Södra så ska Örebro vara det bättre laget och spela hem poängen i en sådan här match.

Som Degerfors gjorde mot Brage. Pang, pang, pang sa det i den första halvleken och så var matchen i praktiken avgjord. 1-3 i baken i halvtid på bortaplan mot succébetonade Degerfors är svårt för vilket lag som helst i serien att hämta upp – inte minst slagpåsen Brage som man nu nästan börjar tycka lite synd om. Hopplöst sist, profilvärvningarna har endera lämnat, endera floppat, och nu börjar dessutom bottenkollegorna att vässa formen och plocka poäng. Allt medan Brage står kvar och stampar på samma fläck.

För oss i ÖIS-lägret är läget inte alls lika illa, men de goda råden blir allt dyrare. Numer belägrade under nedflyttningsstrecket blir ångesten allt större, pessimismen lite mer påtaglig för var match som passerar. Har vi verkligen kvalité nog för att ta oss ur den här knipan? Kan vår rekordunga trupp ta sig samman och gneta sig till poängen som behövs? Än så länge lyckas hjärtat tysta hjärnan och förnuftet så att svaret utåt sett alltjämt är ”självklart!”. Men bakom fasaden brottas jag med tvivel och mörka, suddiga bilder från division 1-världens oglamourösa tillvaro. Jag vill inte dit igen. Jag vägrar.

Lyckligtvis återstår ju fortfarande halva säsongen. Än finns ingen som helst anledning att låta de känslorna dominera och jag är fortfarande övertygad om att det här laget i sina bästa stunder gott och väl är bra nog för Superettan. Problemet ligger i att alla spelare ska få ut max samtidigt och ta de där sista, svåra löpstegen upp över kullen och komma ut på andra sidan till nedförsbacken. Får vi bara lite varma vindar i ryggen som gör att spelarna kan slappna av lite har jag svårt att se något annat än Superettan-spel för oss även 2014. Förhoppningsvis kan laget spinna vidare på den goda försvarsinsatsen senast, krydda det med en mer vågad offensiv och ta tre blytunga, trendbrytande poäng på måndag mot Hammarby.

FAN.

Så nära – men ändå så långt borta. Oh well.

Andreas Kristensson
@ankristensson