Jomensåatte. Det händer saker och ting i Superettan. I det större perspektivet så skulle vi kunna prata om Örebros promenad tillbaka mot Allsvenskan, om GAIS är en verklig contender eller om Berhalter ska få sparken från Hammarby eller ej.

Eller så fokuserar vi på de roliga detaljerna; det som Superettan är mästare på. För det har ju hänt en ofattbar massa konstigt i den här tolfte omgången. Låt oss gå igenom de mest anmärkningsvärda.

* Det har utvecklats till något av ett stående skämt, men i helgen blev det verklighet igen; Kennedy skruvade en hörna direkt i mål. Visst, Strömbergs agerande lämnar minst sagt övrigt att önska, men leveransen från Kennedy är perfekt och det är såklart inte bara tur att just han är målmästare på hörnor. En klar idé om hur den ska slås och ett bra tillslag – svårare än så behöver det inte vara för att göra mål på hörna. I alla fall inte om man heter Kennedy Bakircioglü.

* Det är inte varje dag Superettan har en kvarts miljon visningar på Youtube, det är det ju inte. Men gör man mål som målvakt så förtjänar man all tänkbar tid i rampljuset. Otto Martler studsade bollen en gång, sköt iväg den – och plötsligt var ställningen 2-0. En lurig studs och förrädisk vind ställde till det för målvaktskollegan Sade i Varberg och lika glad som Martler blev, lika bedrövad lär Sade varit. Men i ett sådant här läge ska man såklart fokusera på det ljusa i historien: Martler, som numera för alltid är inskriven i historieböckernas exklusiva kapitel om målvakter som hittat sin väg in i målprotokollet. Till Chilavert-klass har han ju dock en bit kvar, men säsongen är ung fortfarande.

* ”De stod och boxades på varandra”. Så lyder förklaringen till att Samuel Wowoah och Emil Karlsson snällt fick vandra av planen med 70 minuter spelade i fredagens match. Vänskapligt. Oförstående. Rent utav chockade så till den grad att de till och med skrattade åt eländet. Ingen förutom assisterande domaren uppmärksammade denna fight då bollen var i spel en bit därifrån, och de inblandade själva påstår att det som max handlade om tröjdragningar enligt det som praktiskt taget är norm i straffområdena nuförtiden. Händelsen blir nu ett ärende för disciplinnämnden och baserat på tidigare erfarenheter därifrån skulle det inte förvåna mig ett dugg ifall straffet stärks. Domarens ord är som bekant lag och gäller. Även om han är helt ensam om sin uppfattning.

Wowoah undrade för övrigt hur boxningsmatchen slutade. Och det kan jag säga dig, Samuel, att om du gått upp mot Karlsson hade du åkt ner direkt. Vikingen tar inga fångar.

* Få mål blir så snygga som självmål. Eller hur Linus Malmqvist? En välplacerad nick upp i krysset bakom en ställd Halvorsen inledde Landskronas mardrömseftermiddag och var på något symptomatiskt för hela deras insats. Ingenting stämde för de rosaklädda (oerhört stökigt ställ för övrigt), allra minst för kaptenen. Men snyggt var det.

Landskrona är för övrigt den största negativa överraskningen hittills för min del. Med det spelarmaterialet överstiger mina förväntningar femton poäng och en beskedlig niondeplats i tabellen. Alexander Nilsson har inte blommat ut till den målspruta som jag trodde, Ralani blandar briljans med mediokerhet och överlag verkar det, baserat på vad jag har sett, saknas en bestämdhet och offervilja i den sista tredjedelen. När inte heller Dahl och Malmqvist, som ändå ska vara ryggraden i laget, presterar så blir det tungt och röster börjar nu höjas mot Jörgen Petterssons vara eller icke vara. Viskningar om en viss tränare som nyss fick gå från Brage hörs om man lyssnar ordentligt..

Vad säger vi om Conny Karlsson i Landskrona inom en snar framtid? Ptja, varför inte egentligen. Superettan levererar ju redan galenskaper på löpande band. Guld-Conny poserandes i en tight rosa matchtröja hade bara känts naturligt.

Andreas Kristensson
@ankristensson