Foto: Bildbyrån

Isaac Kiese Thelin är nu officiellt klar för Malmö FF. Noterat att många höjt på ögonbrynen över den värvningen, och också när det började ryktas om andra klubbar, inte minst på grund av hans målfacit.

I år noll mål och en assist på elva matcher. I fjol fyra mål och fem assists på 25 matcher. Inte heller tidigare år har det blivit så värst många mål, tio som mest de senaste åren (Karlslund i div 2 säsongen 2010).

Därför känns det lite kul att Malmö FF (även Blåvitt var intresserade) väljer att satsa på Thelin och där man uppenbarligen ser saker i hans agerande på planen som går bortom siffrorna. En välväxt och spelsmart target-spelare som kan göra spelare runt omkring sig bra och bana väg för andra (sedan finns det förstås en massa andra aspekter; ung, utvecklingsbar, snart Bosman och förmodligen ganska billig, som motiverar).

Hur viktigt är det att en anfallare eller klart offensiv spelare gör mål?

Nanne Bergstrand svarade ”alla” på vem som blir Hammarbys stora målskytt i år.

Fråga Syrianska hur de värderar sina spelare och de kommer förmodligen svara att Dinko Felic (aldrig mer än åtta mål på en säsong i SFC) är deras, om inte viktigaste, så i alla fall topp-3-nyckelspelare.

Johan Elmander har till exempel setts som en oerhört nyttig spelare för landslaget och i flera klubbar. Aldrig mer än 13 mål för en klubb någon säsong (då har han förstås också spelat i några av de största ligorna, som England och Frankrike).

PSG:s Ezequiel Lavezzi är ett namn jag kommer att tänka på internationellt (förvisso en hel del assists genom åren istället).

Men det kan inte vara allt för många, som ses som viktiga spelare utan att det syns i målprotokollet. Ska hur som helst bli kul att se vad Thelin kan göra i en omgivning som MFF:s.