Hammarby värvar alltså Jan Gunnar Solli. Tungt. 40 a-landskamper för Norge och nästan 60 matcher i Champions League och Europa League-sammanhang, om man gör en snabbkoll på vår eminenta systersajt elite football.

Har svårt att på rak arm komma på någon superettan-spelare (bortsett från Kennedy Bakircioglü) som sitter på något liknande meritmässigt.

Men också ännu en 30-plussare i Bajen (han fyller 33 om en månad) – är det bara klang och jubel här eller finns det anledning att oroa sig för Bajen-fansen?

Hörde mig för med Jan Hojem Kvam, journalist på Dagbladet som följer Tippeligan tätt. En karriär som inte höll vad den lovade, lyder omdömet.

Det som fick Bajen att värva Solli, allroundförmågan (kan spela ytterback, ytter- och innermittfältare) ska också vara det som gjorde att han inte nådde längre i karriären.

Han slog igenom i Odd Grenland och värvades av Rosenborg, ett Rosenborg vars aktier stod mycket högre i kurs än i dag. En viss Åge Hareide var tränare när han kom, två tränarbyten på tre år efter det och Solli hamnade i kläm.

– I Norge är han lite grann historien om den stora mittfältstalangen som inte blev något. När han slog igenom för 10 år sen så sågs han som en av de största kommande mittfältarna i norsk fotboll, och de flesta trodde att han skulle nå mycket längre än han gjorde, berättar Kvam.

– Han kom fram i Rosenborg som var med i Champions League-gruppspelen på den tiden, och de hade en massa rutinerade herrar på mittfältet och han fick aldrig riktigt spela in sig någonstans, utan han flyttades runt mellan ytterback, innermitt- och yttermitt och fick aldrig etablera sig någonstans. Det förstörde lite för honom i en viktig fas i karriären. Sedan gick kurvan nedåt och han har varit lite under radarn de sista åren. Senaste åren har han varit i ett dåligt Vålerenga som underpresterat rejält.

En stortalang som långt i från maxade ut karriären alltså. Inga större skadeproblem genom karriären… har det varit bristande attityd som gjort att han inte nådde längre? Tvärtom, enligt min norska kollega är det en superseriös kille som fortfarande vill mycket med sin karriär.

Sista säsongen hade han Kjetil Rekdal – ökänd tränare i med slavdrivar-stämpel i Norge – som boss i Vålerenga och det var aldrig några problem.

– Han är absolut disciplinerad och har alltid varit. En bra väldigt bra kille, social och snäll och bra med medierna. En glädjespridare, men ändå professionell. Det är en lojal typ, ger de honom ett ansvar i Hammarby så vill han säkert ta det och vara en ledare där.

– Det här känns lite som sista chansen för honom, att få vara med och föra upp Hammarby i allsvenskan… och jag tror att han är grymt motiverad nu när han har fått chansen att spela i en klubb med mycket fans och där han troligen är i rätt ände av tabellen.

Nu lär Solli få hoppa runt en del på olika platser i Bajen också. Han var egentligen innermittfältare i början av karriären men man kan väl tänka sig att det kan bli en del högerback också, inte minst som han först värvats som Michael Timiselas ersättare.

Allround, precis som Bajen vill ha det nu med färre spelare i truppen. Men en av de andra bitarna i kravprofilen, snabbhet, det har aldrig varit en av Sollis spetskvaliteter.

– Han hade hyfsad fart när han var yngre, kanske ingen sprinter men helt okej, mer bra löpkapacitet över stora ytor. Han är kanske inte lika rask nu, men han kompenserar det bra genom klokhet och placeringsförmåga. Spelar han ytterback så kommer han gå framåt mycket och vara med i offensiven.

***

Hur bra kan det här bli? Den som lever får se – Bajens Norge-spår känns hur som helst spännande, och de två som kommit in innan (Lars Fuhre och Fredrik Torsteinbö) känns av det man sett hittills som rejäla fyndvärvningar. Solli kommer förstås in med större förväntningar på sig.

Förväntningar ja. Bajen går in i superettan med en hel del förväntningar på sig. Igen. Så här ser Svenska Spel på det hela:

oddsen.jpg