GÖTEBORG. Vad har ni gjort i veckan? Själv har jag åkt till Göteborg för att spela in FD 60 Minuter med BK Häckens tränare Mikael Stahre. Problemet var att Mikael Stahre under torsdagen, då podden var planerad, blev inte BK Häckens tränare Mikael Stahre. Så vad göra? Jo, skriva om huruvida det är rätt eller fel av AIK att eventuellt åka till Dubai på träningsläger igen.

Det enkla här hade varit att skriva att det är för jävligt av AIK att dra till Dubai på träningsläger. Dubai är ur en medmänsklig synvinkel ett vidrigt place och den här bloggen, där jag har obegränsat med tecken, räcker inte till för att beskriva alla skeva grejer så ni får helt enkelt googla. Jag var på plats och bevakade AIK:s första träningsläger där 2015 och både under tiden där – samt när jag åkte därifrån – hade jag en konstig känsla i inombords.

Sen finns det säkert de som gillar emiratets flödande av lyx i form av sjustjärniga hotell, restauranger av toppklass från all världens hörn och ja, blablabla. Själv tycker jag att det känns plastigt i kubik.

Det lite svårare tänkte jag foka på från och med nu. För om man lyfter blicken lite (knappt någonting faktiskt) kan man också konstatera följande:

* Svenska landslaget drar till Abu Dhabi så fort de får chansen.

* Fifa ger VM till Qatar (och Ryssland med för den delen), gästarbetare trillar av pinn på löpande band och allt mörkas å det grövsta.

* Går det att väga in Donald Trumps styre av USA i huruvida det är fair av Malmö FF att åka på träningsläger i Florida? Eller ska vi kanske väva in Sydafrikas historia och hacka lite på Djurgårdens träningslägerplan också?

Det finns otroligt många knasiga grejer där ute som vi inte gör någonting åt eller bryr oss ett dyft om tills någon tänder ficklampan mot något och då – vips! – ska tyckar-Sverige bli så jävla aktivt helt plötsligt.

Grotesco (som ni alla sett, hoppas jag?) gestaltade vad vi gör på ett utmärkt sätt i ”Flyktingkrisen – en musikal”.

Vi låtsasbryr oss.

Att då AIK, eller MFF, eller Göteborg, eller Molde eller Milan, eller Real Madrid ska få skit för att de åker på träningsläger till Dubai? Hmpf!

Det intressanta är väl när AIK, genom sportchef Björn Wesström, motiverar varför de väljer Dubai.
Vi har haft tre fantastiska läger där. Vi vet om att vi troligen får den bästa sportsliga förberedelsen där av den erfarenhet som vi fått, säger han.

Vilka sportsliga förberedeler syftar han på?

Käket? Finns bra käk på andra ställen.
Hotellen? Finns bra hotell på andra ställen.
Motståndet i träningsmatcherna? Finns bra motstånd på andra ställen.
Vädret? Finns bra väder på andra ställen.

Planerna?
Ja, planerna på Nad Al Sheba Sports Complex som AIK nyttjat är fantastiska. Så fantastiska att även Real Madrid, Milan och så vidare åker dit för att träna.

Men att det skulle vara den bästa sportsliga förberedelsen för ett lag som i hälften av matcherna lirar på konstgräs, och i den andra hälften lirar på en gräsplan så rötten att det växer svamp och frodas sniglar på den? Tillåt mig tvivla.

Vill AIK förbereda sig på bästa sportslig sätt för att bli så bra som möjligt på hemmaplan borde de åka nånstans där det bjuds en riktigt kass gräsmatta. Kan rekommendera Aroscupen.

Energin hos spelarna då? Gött med sol, värme och spektakulära ökenutflykter ju?
Det är klart att spelarna tycker att det är roligare att vara i Dubai än i typ Salou (där jag var och bevakade MFF, Östersund, Sirius och HBK inför 2017).

MFF och Östersund (och Sirius med för den delen) lyckades dock prestera hyfsat i år även utan Dubai-förutsättningar första veckan i februari.

Så, vad landar vi då i? Är den ”bästa sportsliga förutsättningen” helt enkelt att AIK till stora (eller hela) delar blir sponsrade för att komma till Dubai?
Möjligt att jag har fel men nog känns det så. Och visst, sparar man en knapp mille, eller vad det nu kan handla om, på att åka till Dubai så har man kanske råd med att krydda någon framtida sign on-bonus vilket i sin tur gör truppen starkare och, ja ni gissar rätt, de sportsliga förberedelserna som Dubai medför blir bättre! I längden alltså. Långt, långt fram.

Och eftersom att det är fredag (HAPPY FRIDAY!) så vill jag ändå avsluta detta med att ”ta den enkla vägen”.

Det är bättre att låtsasbry sig än att inte låtsasbry sig och AIK kan inför sina sympatisörer, och resten av fotbolls-Sverige, åtminstone markera var de står i frågan. Bara för att SvFF och Fifa är puckon behöver AIK inte klampa i samma, smutsiga, fotspår och därtill tro att man genom att peka på andra kan avsäga sig allt ansvar kring vilka värderingar man signalerar att klubben har.