Markus Rosenberg stannar i Malmö, säger de som vet. Och det är väl egentligen ingen som är förvånad. ”Mackan” har inte sett ut att brinna mindre i år än tidigare säsonger.

MFF kommer vinna SM-guld, det blir CL-kval nästa år igen och så som MFF-kaptenen har sett ut det här året så har det väl egentligen inte funnits någonting som tyder på att han inte är hungrig på mer – straffchippar till trots.

Vad betyder detta för Malmö FF då? Allt, tror jag. Min gode kollega Mattias Larsson på Kvällsposten har snittat ut snitten från den gångna säsongen och låter meddela att på de 14 allsvenska starter Rosenberg gjort i år så har MFF ett poängsnitt på 2,5. Och, här citerar jag: ”För de sju matcher som Rosenberg inte startat är snittet 1,71 och då ingår 2–0-segern hemma mot Jönköping där Rosenberg byttes in i paus vid ställningen 0–0. Räknat på kryss mot J Södra är snittet utan Rosenberg 1,42 poäng per match”.

Så på planen är det alltså inget snack om vad han betyder. Och vad han betyder utanför känns det väl som att vi vevat några 100 gånger? Han leder hela MFF, på alla plan. Han skapar trygghet, tro, ser till att alla hela tiden är på tårna med ett högt kravställande, är ansiktet utåt, briljant med media och ringar in vad MFF vill vara nära det gäller attityd och framtoning.

För oss som älskar allsvenskan i stort så adderar han förstås också något. Den eviga diskussionen om hans armbågar, som väl får symbolisera att han är urtypen för en spelare man älskar att ha i sitt lag men avskyr att ha i motståndarlaget. Till det hans irriterande (eller underbara, beroende på vilken sida man står på) och käftiga uppsyn. Självsäkerheten kombinerat med självdistans och humor. Lägg därtill att han alltjämnt är en av seriens bästa spelare, trots att åldern tickar på.

Även om det förstås mest är Malmö-supportrar som jublar över en Rosenberg-förlängning så tycker jag att hela allsvenskan borde göra det. Profiler som ”Mackan” behövs lika mycket nästa år som i år.