Det återstår bara en match (Malmö FF – Gif Sundsvall) innan den andra omgången av allsvenskan blir komplett. Såvida inte Gif Sundsvall skräller och tar en trepoängare kommer inget lag att ha full pott efter två spelade omgångar. Den tredje omgången bjuder bland annat på AIK – Hammarby. Nog kittlar det mötet lite extra. 

Det är en ohygglig lättnad att det är igång igen på riktigt, det allsvenska seriespelet, hur kul som helst. Den första omgången var tät och intensiv och bjöd på både en och annan skräll. Den andra omgången har varit väldigt intressant den med, om man ser till resultaten.

Sett till vad jag trodde på förhand är väl Halmstad BK:s inledning den mest positiva överraskningen. Seger hemma mot Östersund i premiären följdes upp av ett oavgjort (2-2) resultat borta mot Jönköpings Södra, detta trots spel med en man mindre från matchminut 33. Riktigt starkt jobbat av HBK även om man generellt brukar säga att nykomlingar ”ofta” tar överraskande poäng inledningsvis i serien på ren inspiration (och till viss del även underskattning från motståndarna). Om det kommer att hålla i sig ett tag till? Inte över tid, inte i mina ögon i alla fall.

***

En annan nykomling, IK Sirius, fick inte med sig några poäng i sin första allsvenska hemmamatch på 43 år. 0-2 mot ett ramstarkt IFK Göteborg är inget att säga om egentligen. En urusel gräsmatta och ganska irriterat ute på planen var mer snackisar än själva matchen. IK Sirius behöver nog tid på sig att få alla sina spelare i full form, försäsongen har varit minst sagt sönderryckt av skador.

Blåvitt har inte imponerat storligen och Jörgen Lennartsson har spelat ut ”vi mot världen”- kortet med tycke att det skrivs för mycket negativt om klubben. En sådan sak kan få spelartruppen att knyta nävarna i fickan lite hårdare och verkligen öka motivationen. Om kvaliteten finns för att hänga till i den yttersta toppen är jag dock tveksam till. Men: Blåvitt är Blåvitt och de lär utan tvivel vara beredda att jobba hårt för att tysta eventuella kritiker och med bra attityd kan man nå långt.

***

Djurgården har inte fått någon drömstart. En riktig snyting i premiären följdes i den här andra omgången av 0-0 borta mot BK Häcken. Det är en stark poäng att få med sig hem men troligen ganska bistra miner i Dif-lägret ändå: Gustav Engvalls knä tog rejält med stryk och vill det sig illa blir han borta länge ( i skrivande stund är inget meddelat om skadans omfattning). Djurgårdens offensiv har hittills varit trubbig värre, kanske blir det en ljusning när Haris Radetinac är tillbaka i fullt slag. Det blir, så att säga, inte mindre aktuellt om skadan på Engvall är allvarlig.

Micke Stahres BK Häcken har fått många röster om att kunna utmana i toppen på allvar denna säsong. Än så länge har de inte motsvarat förväntningarna och har sett överraskande tama ut, framför allt offensivt. Stackars Jasmin Sudic (som krockade med nämnde Engvall) drog på sig sin fjärde (!!!) korsbandsskada och säsongen är körd. Det går inte annat än att lida med honom. Stahre har energi i sitt ledarskap så räkna med att Hisinge-gänget snart får fart i benen.

***

Upphaussade ( av många inklusive mig) Östersund fick ordning på saker och ting när man på hemmaplan lyckades manövrera ut skickliga IFK Norrköping med 1-0. ”Släkten är värst”-rubriken är en sliten klyscha och så nära sanningen, Peking-fostrade Ken Sema låg bakom segermålet som Hosam Aiesh gjorde. Jag vidhåller att det här laget kan ”göra kaos” med många lag framöver.

IFK Norrköping är vassa när saker och ting stämmer, men i den här matchen gjorde man inget vidare intryck. Utan att förta något från ÖFK så måste Peking-lirarna var ganska missnöjda med vad man presterade i den här matchen. Stundtals kändes det nästan viljelöst, obegripligt i detta skede av säsongen. Känslan är att Sirius får sota för det i kommande omgång? Det känns i alla fall väldigt troligt.

***

Hammarby haltar rejält men lyckades i alla fall med ett nödrop att ordna oavgjort i hemmapremiären mot Kalmar FF. Ett förspel där den sedvanliga marschen fick stor uppmärksamhet följt av en tam insats av laget på planen. Mittbacksvärvade Björn Paulsen målskytt sent på tilläggstid, återigen spelandes i en position långt från mittförsvaret. I och för sig blev lyckat i denna match men nog finns det funderingar över hur det har blivit såhär?

Danske tränaren Jakob Michelsen kliar nog sitt hår rätt intensivt eftersom han inte lyckas hitta balansen i sitt lag, det är krampaktigt och i långa stunder ganska primitiv fotboll som levereras från Bajen. Nästa omgång: AIK på bortaplan. Räkna inte med ett skönspelande Hammarby då heller.

***

AIK åkte till Borås med en lång,lång svit av matcher utan att åka hem med tre poäng från Ellos-land. Nu gjorde man dock det efter mål av Henok Goitom och Jesper Nyholm. En tung seger för AIK som nu kan blicka fram mot mötet med Bajen. Lite arbetsro för Rikard Norling och hans spelare skadar knappast.

Henok Goitom bär ett ganska tungt ansvar för att AIK:s offensiv ska kunna ta fart. Med ett numera öppnat målkonto kanske det drar igång på allvar? nästa fråga är om han får med sig Sulejman Krpic? Känslan är att den duon kan bli stökiga att hantera för många försvar.

***

Påsken vankas och det är då vi ser den tredje omgången av allsvenskan anno 2017, var kommer påsksmällarna att dåna som högst? Jag avser då inte den eventuella pyroteknik som finns till hands utan det rent resultatmässiga.

***

Några snabba:

  • Hur bra är egentligen Sead Haksabanovic, kan han verkligen bara kliva in i allsvenskan och vara så vass på en gång? Stort grattis till HBK i sådant fall!
  • Vad händer mentalt med Djurgården om Engvall blir borta länge, det var ju han som skulle bli den stora målskytten?
  • Underlaget på Studenternas i Uppsala var enligt alla uppgifter under all kritik. Det är inte alls godkänt när staden och laget har väntat 43 år på allsvensk fotboll. Skärp er Uppsala kommun!
  • Mycket fina publiksiffror hittills, omgång tre bjuder på några matcher som rent publikmässigt borde kunna bli bra. Hoppas folket firar påsk på våra allsvenska arenor!

Hur tror du att det går i allsvenskans påskomgång?
Var med och tävla gratis i Sporttjänstens påskduell!

FÖR RYKANDE FÄRSKA EXPERTTIPS – BESÖK SPORTTJÄNSTEN!