En svensk tränare vars namn känns igen av de allra flesta, en norrman som nyligen signerat kontrakt i Tippeligan och en dansk som gjort succé i danska ligan. Lägg till det ett namn som cirkulerat i sammanhanget både nu och då. Vilka är de och finns det en tydlig ”etta” bland dessa?

Det har varit på tapeten ett tag nu, det att Hammarby sägs jaga ersättare till Nanne Bergstrand. Om det stämmer eller ej är inte bekräftat men jag konstaterar att det gamla goda ”ingen rök utan eld” känns som en relevant anledning till att titta på de ersättare som nämnts.

De betyg som jag sätter innefattar även en slags ”sannolikhetssiffra” på hur stor chans jag bedömer att det ska bli affär. Skalan är 1-5.

Kim Bergstrand, 48 år: Det här är ett namn som funnits med i snacket sedan i somras. Det är nu även bekräftat från hans nuvarande klubb, IK Sirius, att det funnits ett intresse från Hammarbys sida. Detta enligt unt.se.

Med bakgrund som spelare i både AIK och Hammarby, tränare i Brommapojkarna och så nu då Sirius. Det här är en tränare med stor vetskap om fotbollen i stockholmsområdet och som även har förståelse för vad det innebär att träna en storklubb.

I Superettan har han gjort det lysande under flera år (BP och Sirius) men i allsvenskan har framgångarna inte varit lika stora. Detta har i givetvis att göra med vilken trupp man har till sitt förfogande.

Den fotboll Sirius har spelat vittnar om en offensiv fotboll och en organisation som ofta liknar 4-3-3. Sirius har varit ett starkt lag i serien och dominerat många matcher, så valet av sätt att spela känns naturligt.

Det finns andra frågor som måste rätas ut. Om Sirius tar steget upp i allsvenskan, vilket mycket talar för, vill han då lämna klubben? Hur påverkar förutsättningarna han ges i Sirius och Uppsala gentemot i Hammarby? Klarar Kim Bergstrand trycket att leda en klubb av Hammarbys dignitet och tar han med sig parhästen Tomas Lagerlöf som han kamperat ihop med länge? Och vad säger IK Sirius?

It’s not for me to know, it’s for us all to find out. Inom en månad eller två.

Betyg: 3. Han kan svensk fotboll och är väl bekant med allsvenskan och spelare i de två högsta divisionerna. Hans jobb med att utveckla spelare (ex.Stefan Silva och Kingsley Sarfo) är bra och talar för honom.

Tor Ole Skullerud, 45 år:

Norrmannen nämndes i veckan av expressen.se som en av de kandidater Hammarby har förhört sig om. Skullerud har precis signerat som tränare för Strömgodset och därför känns det spåret ganska dött. Skullerud har funnits med i det norska A-landslagets ledarstab och även varit U21 coach för Norge. Den största bedriften är dock tiden i Molde som blev kort, lyckosam och som fick ett abrupt slut. Han anställdes 2014 och vann det året både Tippeligan och norska cupen. Det blev ett kort och intensivt förhållande med Molde då klubben i augusti 2015 sparkade tränaren.

Betyg: 1. med tanke på att han precis signerat ett kontrakt med Strömgodset som löper ut efter säsongen 2018 känns han helt enkelt avskriven. Det blir dock intressant att se hur karriären för denna man.

Jakob Mickelsen, 36 år: Dansken sägs ha träffat Hammarby och vara av intresse. Just nu är han verksam i danska Sönderjyske där resultaten varit väldigt bra. Dansken har redan vid sin unga ålder skaffat sig ett väldigt gott rykte i Danmark, bland annat för sin taktiska färdigheter. Han tog Sönderjyske till andra plats i Superligan bakom suveränen FC Köpenhamn, klubbens bästa placering någonsin. Lätt till detta ett lyckat resultat i Europa League. Michelsen har gjort lite av kometkarriär och benämns ibland som den danske Josè Mourinho, ibland som den danske Pep Guardiola. Inga dåliga smeknamn att leva upp till! Han förordar ett 4-4-2 med hög intensiv press, ibland med en forward som ”droppar ner” lite. Han sägs vara väldigt arbetsvillig, öppen för att ta till sig nya intryck och ideèr samtidigt som han ju fortfarande inte har jättemycket erfarenhet på högsta nivå.

Betyg: 3. Eng ”ung” tränare som redan har ett gott rykte om sig och som gjort fina resultat. Det här vore en chansning utifrån perspektivet att han har en begränsad rutin och inte jobbat under stor press. Hans goda rykte och resultatrad ger honom dock en känsla av något nytt och spännande, något utanför den svenska tränarkårens ankdamm. Kontraktet med Sönderjyske är på två år, med start 2015. Med andra ord inte så väldigt lång tid kvar att eventuellt ”köpa ut” för Hammarby.

Peter Gerhardsson, 57år:

Peter Gerhardsson är extremt känd inom Hammarbys kretsar och självklart ett namn som känns igen väl efter sina år i BK Häcken. Det är ytterst sällan att tränare stannar kvar i en klubb så länge som Gerhardsson har gjort i BK Häcken som han nu lämnar efter åtta säsonger. Resultaten har var varit någonstans mellan ”ok” och bra. BK Häcken har i många år på förhand nämnts som en ”joker som borde kunna utmana i toppen” men det har inte riktigt lyckats. Å andra sidan är det svårt att slå sig in i toppen och Gerhardssons lag har ju varit nära ett par gånger utan att hota på riktigt.

De som följt allsvenskan vet att Gerhardsson förespråkar teknisk och offensiv fotboll, något som han praktiserat väl i Häcken. Hans styrka med kännedom om allsvenskan och att han genom året hjälpt många spelare att utvecklas och säljas vidare är ett annat plus i kanten.

Den stora skillnaden på att träna Häcken och Hammarby är väl det mediala trycket och den så omtalade ”pressen utifrån”. Det vill säga de krav som finns. Om Gerhardsson levt i en trygg tillvaro utan press på Hisingen så är det inte vad som väntar i Hammarby. Kraven är skyhöga. Den fina historik som han har som spelare i klubben är absolut en fördel, men bara så länge resultaten som tränare kommer. Det är så det fungerar.

Betyg: 2. Han har sedan i somras aviserat att han lämnar Häcken och söker nya utmaningar. Ett bra sätt att göra sig sedd och visa sin tillgänglighet. Under höstens gång har han sagts träffa både GAIS och Varberg, två lag med koppling till hans geografsika hemvist de senaste åtta åren. Att ambitionen att fortsätta på elitnivå finns är tydlig, frågan är vad han själv är mest sugen på. Och på vilka förslag som ligger på bordet?

Sammanfattningen av ovanstående blir att det finns mycket kompetens hos de som nämnts här och det är väl dessutom troligt att det finns ännu fler kandidater? Det som är en tendens till röd tråd är ju de två utländska namnen som båda två haft stora framgångar resultatmässigt de senaste åren. Inte så konstigt att man tittar på det såklart. Jag hittar själv ingen kandidat som känns hetare än någon annan. Jag utgår ifrån att Hammarby har en tydlig ide om vilka kompetenser man söker och vem som ska ta över skutan om man nu avslutar samarbetet med Nanne Bergstrand. Fortsättning lär följa.

Det sägs nu och då och det kan passa även här:

”Tränare och spelare kommer och går – klubben och dess supportrar består”.