Jag förstår att Helsingborg verkligen lider alla helvetens kval just nu. Ekonomin är vad den är, supportrarna får finna sig i att Olympia är en byggarbetsplats och laget ser riktigt sargat ut. Efter förlusten mot Hammarby känns kvalplatsen mer eller mindre given.

Jag förstår att det är oerhört känsligt att prata om Henrik Larssons vara eller icke vara som tränare för Helsingborgs IF. Han är stadens store son och det med all rätt. Uppdraget att omvandla laget till ett topplag igen är dock klart mer avancerat än att ha ”rätt namn” som tränare. Bakbundna händer ekonomiskt och en trupp som i sanningens namn inte skrämde många på förhand. Det var inget dukat bord han kom till.

***

När en styrelse budgeterar om placeringar hit och dit i tabellen undrar jag förresten hur de räknar? Känslan är att det är många OM, MEN och KANSKE i de ekvationerna. Så dumt.

***

Efter förlusten igår mot Hammarby (0-1) på ett från läktarna nedsläckt Olympia så var Henrik Larsson tydlig: ”vi måste börja scouta eventuella kvalmotståndare”.

Bra! Äntligen har i alla fall han insett allvaret och att ”det är bara att köra på” inte fungerar. Det gör det inte Henrik, så mycket kan jag säga.

Laget stod visserligen upp bra mot exempelvis Malmö FF i skånederbyt och i matchen igår är man inte långt ifrån poäng. Men ändå.

Spelarna är ängsliga, spelet är inte alls bra och klart som tusan är att allt självförtroende är som bortblåst. Det vilar en stor ängslan över allt som sker och det är inte alls konstigt.

***

Det är spelarna som spelar och det är spelarna som ska prestera, så kommer det alltid att vara. I Helsingborgs och Henrik Larssons fall är det dock mer tränaren i fokus än i många andra klubbar. Fråga mig inte hur, det bara känns så. Därför ser jag det på ett lite annorlunda sätt än när det gäller andra klubbar. Faktiskt.

***

Helsingborgs IF är en klubb som ska spela i allsvenskan i mina ögon, utan tvekan. Helsingborg som stad förtjänar ett lag i allsvenskan, absolut! Därför bör det under resten av säsongen inte finnas en enda tom stol på Olympia, med eller utan belysning på läktarna. Gå dit, stå upp och visa allt stöd ni kan uppbringa. Om det är någon gång ett lag behöver stöd så är det i motgång och i tunga tider. Nu alltså.

***

För Henrik Larssons del (jag utgår från att han blir kvar) måste det hända något. De fem matcher som återstår: Elfsborg (b), Örebro (b), Djurgården (h), Falkenberg (b) och Jönköpings Södra (h) ska ses som en ny säsong. Man måste givetvis fortsätta att jobba med grundspelet (så klart) men också testa nytt. Kanske våga hitta nya vägar när man ska ”stänga matcher” skapa nya idéer vid forceringar i matcherna. Kanske även titta på nya varianter på de offensiva fasta situationerna? Helsingborg scoutar sina motståndare, men givetvis gör de aktuella kvallaget från Superettan detsamma med Helsingborg.

***

Det finns massor att göra och mycket görs säkert. Men ändå.

***

Det är givetvis oerhört enkelt för mig att säga vad som ska göras när man sitter hemma i soffan, jag är medveten om det. Det är väl ändå klart och tydligt att Henrik Larssons närmaste veckor som tränare måste innehålla förändringar som märks på planen också. Annars är det hans själv som måste bli den ändringen trots att han är den han är.