Det har både sagts, och skrivits om, förut: Det här är mer än en fotbollsmatch för IFK Göteborg. Det handlar om ekonomi, det handlar om framtiden och samtidigt om historien, Den match IFK Göteborg ska spela ikväll kan ge klubben lite lugn och ro. Och pengar att investera i truppen.

”Det är med allsvenska mått mätt stora summor det handlar om i ett Europa League-gruppspel. 23 miljoner kronor i garantisumma väntar i ett gruppspel, på det bonusar för varje spelad match, poäng i gruppspelet (3,4 miljoner kronor för en seger)  och ytterligare pengar väntar vid avancemang till slutspelet. På detta ska läggas tre hemmamatcher med publikintäkter.” Fotbolldirekt 2016-08-24, ett citat från artikel med IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson.

23 miljoner är mycket pengar för vem som helst i svensk fotboll, det är ett faktum till och med om man är Malmö FF.

***

Det är givet att IFK Göteborgs sportchef Mats Gren inte får 20 miljoner extra på sitt ”köp-vad-du-vill”-kort. Så fungerar det inte. I den bästa av världar ja. Men den blåvita verkligheten är en annan. Det skulle givetvis bli åtskilligt ljusare med + 20 miljoner på kontot. Surprise!

***

Alla som såg det första mötet med Qarabag vet, det här kommer att bli brutalt hårt och svårt. Men vi pratar Europa League så ingen får bli förvånad. Det som måste hända är att IFK Göteborg sätter såväl sitt kollektiva som sitt individuella försvarsspel nära 100%. Det är ingen lek direkt Därtill lär det krävas en ohygglig mängd av snabba steg för att hitta rätt utgångsposition defensivt. Om det går vägen återstår det offensiva. Eller kontringarna rättare sagt. Lyckas det vankas det paraplydrinkar på planet hem. Typ.

***

Jag har pratat med anställda i IFK Göteborg och med supportrar till klubben. Alla är rörande överens: ”det här är så mycket mer än bara en fotbollsmatch. Obegripligt viktigt från alla synvinklar.

***

Vad är det Jörgen Lennartssons lagbygge saknar för att verkligen utmana om SM-guldet? (ja, jag räknar bort Blåvitt denna säsong)

Det är svårt för det finns så mycket kvalitet men jag ska göra ett stapplande försök om vad Mats Gren, kanske, borde fokusera på.

Målvakterna: Jag är ibland rätt hård i min bedömning av målvakter(mest för att jag inte riktigt har kunskapen) men John Alvbåge är  en bra målvakt totalt sett. Så är det. Han ”hänger tvätt” ibland men här ska Gren inte slösa några stålar. Pontus Dahlberg är en perfekt back-up. När/om Lennartsson bedömer att den allsvenska guldstriden är över ska han ge Dahlberg chansen att lira allsvenskt. Det ska ses som en investering, Alvbåge är ingen tonåring direkt….

I backlinjen ser det skapligt ut, den nye vänsterbacken Scott Jamieson är en bra värvning även om det så klart svider för den egna produkten Billy Nordström.  Hjalmar Jonsson må vara en ikon (och sådana ska man bevara) men det är nog över nu. Om Emil Salomonsson för möjligheten att flytta utomlands ska det ske och ersättare värvas annars är det inget att orda om. Bjärsmyr/Rogne är nog seriens bästa mittbackspar. Om någon lämnar innebär det en stor (och mycket dyr) lucka att fylla.

Mittfältet är helt ok. Topparna är tydliga, ersättarna ytterst tveksamma utom Martin Smedberg-Dalence som håller toppklass. Kanske kan Lennartsson behöva en offensiv mittfältare, en kreatör till? Kanske!? Mads Albaek är en riktigt bra spelare man ska hålla hårt i men ett komplement vore riktigt bra. Här tror jag att Blåvitt ska spendera om avancemanget till gruppspelet blir ett faktum! Sebastian Eriksson den sortens ”gris” som passar perfekt och även om Tom Pettersson vore väldigt bra för andra klubbar skulle jag försöka behålla honom som ”back-up”.

När det gäller forwards finns det frågetecken. Tobias Hysén blir inte yngre, Mikael Boman är ingen målspruta och nye Elias Mar Omarsson är än så länge ett ganska oskrivet kort. Gustav Engwall har sina skadeproblem och hans värde dalar nog lika snabbt som solen gör så här års. Tyvärr. Om Mats Gren för tillskott i kassakistan måste han nog jaga en striker. Alltså en riktigt ”Nummer ett” som striker. En Marcus Berg. Någon som kan sparka in bollar till både höger och vänster.

Hur mycket Gren för att ”shoppa” för vid avancemang vet jag inte. Att han behöver shoppa vet jag. Vad säger ni. En ersättare till Hjalmar på bänken, en kreativ mittfältare att avlasta Albaek och en forward. Blir ni nöjda då Änglarna?

***

Vad är oddsen? Kan IFK Göteborg få känna på den europeiska doften än en gång spridas över Göteborg.?Det är faktiskt inte omöjligt.