Med ett så tätt matchande som det är i allsvenskan känns det som att man alltid ligger ett steg efter och bara har åsikter om det som redan skett. Det är ju visserligen kul men minst lika roligt är det att sia om vad som komma skall. Omgång fem är inget undantag från de redan spelade och bjuder på ett rakt av intressant program. Vi tar dem en och en, i tur och ordning.

Falkenbergs FF – IFK Norrköping (Fredag 22/4 19.00)

Emir Kujovic är skadad och managern Janne Andersson ska bli förbundskapten, är det oroligt i Peking? Inte det minsta, man mosade AIK senast och nu tar man sig an seriens sämsta lag. Falkenberg har sett mer än lovligt bleka ut och även om man har en förmåga att göra bra matcher på sin hemmaplan är detta dömt att misslyckas. Norrköping är bra, riktigt riktigt bra och allt annat än vinst här vore en skräll. Naturgräs och potentiellt blåsigt väder ska inte hindra regerande mästarna från att överta serieledningen ikväll.

Hammarby – Jönköping Södra (Lördag 23/4 15.00)

Bajen seglar på moln efter en förlängd derbysvit och nu väntar en #tbt till åren i Superettan. J-Södra har överträffat vad de allra flesta trodde på förhand och ståtar med nio inspelade poäng. Målvakten Anton Cajtoft är långtidsskadad, ersättare Damir Mehic höll nollan senast mot Gefle. Han lär få jobba lite hårdare den här matchen? Kanske gör Bajens senaste nyförvärv, David Boo-Wiklander debut som vänsterback i ett Hammarby som är på jakt efter tre nya friska poäng.

Gefle – Östersund (Lördag 23/4 16.00)

Sen förlust senast för Gefle mot ena nykomlingen, Jönköping Södra. Nu möter man den andra nykomlingen, ÖFK, på hemmaplan. Med bra statistik på sin fräscha hemmaarena och revanschbegär jagar man givetvis seger här. Kanske dags att Johan Bertilsson avgör? ÖFK har startat helt ok och segern senast stärker dem. Potter håller sitt ord oc laget lär knappast ändra sin inställning till ur man ska spela här, med all rätt. Det här kommer att bli en väldigt jämn tillställning.

Malmö – Djurgården (Söndag 24/4 15.00)

Malmö ”dammade av” en mer tillknäppt fotboll senast och det bar frukt mot Elfsborg på bortaplan. De tre poängen där var ohyggligt viktiga för ett lag som har konstant press på sig att vinna. På hemmaplan mot Dif lär det bli aningen annorlunda spelmässigt och hittar man balansen är förutsättningarna goda för en ny seger. Kuhn tvingas till ändringar då både Árnason och Christiansen är avstängda. Djurgårdens start har varit bra, förlusten senast svider givetvis men den måste man kunna skaka av sig. Med tanke på hur spelet såg ut i derbyt hoppas man nog säkert att Kevin Walker är tillbaka i spel. Hans passningsspel samt fasta situationer och att Sam Johnson kan springa ifrån hemmalagets mittbackar är det hopp Djurgården kan hoppas på här.

BK Häcken – GIF Sundsvall (Söndag 24/4 15.00)

Sjukhuset på Hisingen är överfullt vilket givetvis inte gynnat laget såhär långt. Även om det återstår massor av matcher är känslan att Peter Gerhardssons gäng behöver en seger här för att hamna på rätt kurs igen. Giffarna från Sundsvall har varit riktigt bra inledningsvis och lyser av självförtroende. Det här är ingen lätt match men ingenting är omöjligt när man är inne i en positiv trend. Pa Dibba kan mycket väl hitta vägen fram till målet igen.

Örebro SK – IFK Göteborg (Söndag 24/4 17.30)

ÖSK föll tungt senast och behöver studsa tillbaka omgående efter en inledning som har varit ”upp-och-ner”. Hemmalaget har kapacitet att slå alla lag och lär vara högmotiverade när motståndet heter IFK Göteborg. Blåvitt verkar ha drabbats av någon slags ”mittbacks-förbannelse” då skadorna avlöser varandra i rask takt. Thomas Rogne gjorde dock comeback i U21 under veckan men frågan är om han redan är i form för allsvensk match på konstgräs? Lennartsson behöver dessutom fundera på vem som ska bilda duo med Tobias Hysèn på topp eftersom Gustav Engvall inte alls har fått det att lossna ännu.

AIK – IF Elfsborg (Måndag 25/4 19.00)

Det här är kanske omgångens ”hetaste” match. AIK blev överkörda i Norrköping och Elfsborgs förlust mot Malmö innebär att man med sina tre inspelade poäng redan har halkat efter toppen. Andreas Alm har en bred trupp som han själv säger ”osar potential”, det är nog ett bra tillfälle att plocka fram den nu. Magnus Haglund var innan säsongen orolig för att det skulle ta tid att få ordning på lagets försvarsspel och den farhågan visade sig vara korrekt. När det gäller lagets anfallsspel har det inte heller imponerat, jag har i alla fall mycket större krav på laget än vad de visat upp hittills. Jag vet att det är ”early days” i serien men frågan är vad som händer om det blir en förlorare i den är matchen? (den kan ju sluta oavgjort också)

Kalmar FF – Helsingborgs IF (Måndag 25/4 19.00)

Kalmar lyckades få med sig en poäng senast (IFK Göteborg på bortaplan) och det var mycket starkt gjort. Med eller utan alla Elm:are måste laget fortsätta på inslagen väg om det inte ska bli en jobbig vår. Helsingborg har höga förväntningar inom laget och även till viss del från sin styrelse och supportrar. Henrik Larsson har agerat utåt (”ställa sin plats till förfogande”) redan och det kortet är redan spelat. Det blev en klar seger senast och även här har man kapacitet att plocka poäng. Hallenius avgör?

***

Som synes är det spännande ingredienser i samtliga matcher som är utspridda från idag fredag till och med måndag. På tisdag börjar omgång nummer sex….