Det är dags för Hammarby att visa upp sig i cupen igen, efter en (nästan) lika snurrig arena-historia som innan kvartsfinalen är det semifinal på hemmaplanen Tele2 Arena som gäller. BK Häcken låter inte lika ”svårt” som många andra klubbar, men en sak är säker och det är att det här blir en ytterst svår nöt att knäcka för Bajen. En förlust idag och mycket går till spillo.

Det kan verka en aning konstig när man sammanfattar Hammarbys cup-äventyr och inte anser att laget har spelat så väldigt bra hittills, men det är så det känns. För nog kan och vill väl det här laget mer?

Attityden, karaktären och moralen har absolut funnits där. Att först lyckas vända matchen mot Ljungskile, att  sedan vända derbyt mot Djurgården och att sedan klara av att slå ut AIK på bortaplan är naturligtvis väldigt starkt. Missförstå mig rätt här.

När jag anser att spelet inte har varit bra syftar jag på det offensiva spelet, på djupledsspel och passningsspel, på att det saknas ”tajming” och flyt i det offensiva spelet.

***

”No play, just win” – kanske blir brassen Alex slogan en sammanfattning på hela cupen för Bajen?

***

BK Häcken går nästan alltid ”under radarn” på alla som försöker spekulera i hur bra lagen är. Jag är inget undantag här. En titt på spelartruppen visar dock på många kvalificerade spelare, på en bra balans i alla lagdelar och dessutom med en tränare i Peter Gerhardsson som är mycket skicklig. Det här laget är svårt att slå. Ingen ska tro något annat.

***

Bajens offensiv har varit ett frågetecken ett tag och nu har ytterligare en brasse anlänt, han är dock inte spelklar till dagens match. Det återstår att se om han kan spetsa anfallet ytterligare. Spelklar till dagens match sägs dock Erik Israelsson vara, han kommer att vara en galen nyckelfigur i det Hammarby som ska försöka utvecklas i rätt riktning under säsongen. Jag tror att många hoppas att han finns med i dagens startelva.

***

Paulinho, Samuel Gustafsson, Nasiru Mohammed och Rene Makondele. Det finns många kvaliteter i det lag som kommer till dagens semifinal. Lägg till drygt en handfull spelare och det är en elva med många kvaliteter i kvällens gäster i semifinalen.

Det luriga och samtidigt fantastiska med cup-spelet är att det bara är sista matchen som räknas (ja, jag vet att derbyn koms ihåg). Vid förlust tar allt bara slut. Hårt men rättvist.

***

För det lag som vinner ikväll väntar Malmö FF i finalen den 5:e maj. Det är ett Malmö som har kniven på strupen om man vill fortsätta sin trend att figurera i den europeiska fotbollen. Oavsett vilket lag det blir som får spela final i maj kommer MFF att vara stora favoriter, med andra ord ett drömläge att slå ur underläge. Både Hammarby och Häcken är naturligtvis mycket sugna på ett europeiskt äventyr framåt sensommaren och hösten.

***

Hammarbys försvarsspel har varit mycket bra i matcherna mot Djurgården och AIK och är den stora anledningen till att laget nu är i semifinal. Idag måste man framför allt hålla koll på Paulinho, undvika frisparkar i farliga lägen och generellt akta sig för ett lag som har ett bra djupledsspel. Balansen mellan att vara spelförande och inte att utsätta sig för farliga omställningar kommer att vara hårfin.

Häcken hade inte världens tuffaste grupp men visade i de två sista gruppspelsmatcherna att man har väldigt mycket offensiva kvaliteter. Det blir något för Hammarbys försvar att bita i.

***

Hammarbys trend har varit bra men måste nu upp en nivå ytterligare om man ska få chansen att verkligen spela om en titel. Det är ju, minst sagt, ett bra tag sedan den möjligheten låg nittio minuter bort.