Ibland är det svårt att veta ”vad som egentligen är vad” när man inte är insatt i en verksamhet eller en klubb och så kommer det alltid att vara. Det som förekommer i form av spekulationer har en tendens att tolkas precis som var och en själv vill göra och att det ibland blir fel är inte alls konstigt. När det gäller IFK Göteborg så är det så,att det är nog väldigt få som egentligen vet vad som är orsaken till den dåliga ekonomin och beslutet som togs att sälja Kamratgården för att få in nytt kapital. Tack och lov för alla blåvita har det här inte alls påverkat laget och man är fortfarande obesegrade under 2016 trots kvalificerat motstånd i många av de matcher man har spelet.

Det har lugnat ned sig nu och allt fokus ligger på prestationerna och resultaten som laget gör, det andra ligger lite i skuggan för tillfället. Det var en period av mindre rolig läsning när allt kretsade kring ekonomin och försäljningen av träningsanläggningen. Som extra salt i såren såldes dessutom viktige Gustav Svensson för vad många ansåg vara en löjligt låg summa sett till hur viktig Svensson varit för IFK. Det osade frustration hos många.

Mitt i allt det här fanns det många tecken som pekade på att Tobias Hysén var på väg hem från Kina och då till staden Göteborg. Med andra ord ett läge som sportchefen Mats Gren var tvungen att utnyttja om så skedde.

Försäljningen av Kamratgården ska inte ses som helt dum, i synnerhet när man hittade köpare med blåvita hjärtan, men andra ord lär det inte bli några större komplikationer när det gäller relationen hyresvärd-hyresgäst.

Tobias Hysén tillbaka IFK Göteborg var det perfekta plåstret på det öppna sår som alla svarta rubriker hade skapat, han är inte lösningen på de problemen men värvningen inger hopp till supportrarna tack vare att han är en spelare som håller väldigt hög allsvensk klass. Han är en spelare som kan göra skillnad på planen och därmed är han värd den investering som klubben gör i honom, antagligen det sista kontraktet han skriver som fotbollsspelare.

Vad han är värd i kronor och ören varje månad är ointressant, blåvitt var mer eller mindre tvingade att bryta den onda cirkeln man hamnat i. Tobbe blev klar och dessutom har man nu inlett 2016 på ett riktigt bra sätt, man är obesegrade så här långt.

***

Fjolårets IFK Göteborg var nära att knipa SM-guldet under Jörgen Lennartssons första säsong som ansvarig tränare. Nästan hela våren såg laget mer eller mindre oslagbart ut och framför allt hade man ett försvarsspel som var alldeles lysande. John Alvbåge höll tätt längst bak,Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne som mittbackar hade god hjälp av mittfältsduon Gustav Svensson och Sebastian Eriksson. Det var ett granitblock som var mycket svårt att tränga igenom. Thomas Rognes knä gick sönder och man fick dessutom en del andra skadebekymmer vilket tvingade Lennartsson att möblera om. Danske forwarden Lasse Vibe såldes dessutom och det blev en balansrubbning som till slut kostade för mycket. Laget blev ändå tvåa och kan se tillbaka på en bra säsong allt som allt och nu vill man givetvis vara med däruppe och slåss om guldet igen.

***

Med Tobias Hysén som partner till en förhoppningsvis skadefri Gustav Engvall har man ett forwardspar av ytterst hög allsvensk klass. Den danske mittfältaren Mads Albaek har ett stort spel i sig och kommer antagligen att bli ytterligare en klass bättre nu när han får vara med från första början,han är en riktigt bra spelare rakt igenom. Sören Rieks är en annan spelare som mycket väl kan bli tungan på vågen i en eventuell toppstrid kommande säsong.

Thomas Rognes knä är inte helt bra ännu och därför har man lånat in isländske mittbacken Hjörtur Hermansson från PSV Eindhoven, det verkar vara ett väldigt bra beslut det med.

***

Årets upplaga av IFK Göteborg håller med stor sannolikhet i princip samma nivå som ifjol och det skulle kunna innebära en ny toppstrid även om många konkurrenter hoppas höja sig en nivå eller två. Självklart finns det ”om”, ”men” och frågetecken men det gör det i alla klubbar, i synnerhet den här tiden på året.

***

Gårdagens 1-1 hemma mot Degerfors i Svenska cupen var givetvis en liten missräkning men ingenting att gräva ner sig för. Degerfors gjorde för det första en väldigt bra insats och hade Blåvitt ”bara” haft lite bättre skärpa i de avslutslägen man skaffade sig hade man tagit de förväntade tre poängen.

IFK Göteborg har en spännande vår framför sig och det gäller bara att man går väl förberedda in till sommarens transferfönster. Gustav Engvall kan absolut slå igenom på fullt allvar om han får vara frisk, tillsammans med Tobias Hysén kan det kanske lossna fullt ut, om detta sker lär utländska klubbar stå på kö i sommar. Thomas Rognes vara eller icke vara får vi se vad det blir med, men klart är att hans insatser fram till skadan betydde oerhört mycket och förhoppningen måste vara att han kommer tillbaka till samma nivå igen. Inlånade Hermansson har våren på sig att visa vad han kan och möjligen kan han bli en permanent lösning framöver, det återstår att se.

***

Trots den tunga perioden och alla de negativa spekulationerna verkar det som att IFK Göteborg som lag har tagit sig igenom det utan att påverkas negativt och att laget kommer att vara fullt redo att utmana i toppen åter igen. Med ett hägrande kval till Europa League runt hörnet finns det all anledning att se en spännande framtid an och att klubbens anhängare känner en positiv vind sakta blåsa in ska man inte underskatta.