Med tanke på de senaste dagarnas väderlek i större delen av vårt land är det kanske som att rulla in en boll från en meter i öppet mål att ange klimatet som huvudargument i debatten (som jag själv gör), men alla mål räknas.

En undersökning angående höst/vår diskussion följer här med siffror som visar vad elitklubbarna i Sverige tycker i den fråga som dyker upp med jämna och ojämna mellanrum. Redovisat är även en de argument för och emot som angivits vid svarstillfället. De personer som svarat för sin klubbs räkning har svarat med sin åsikt och med sina argument, inte helt förenligt att deras klubbar har samma syn i frågan Kommentarerna som lämnats är mina egna.

Frågan som ställdes var:
Bör vi gå över till att spela höst/vår inom svensk fotboll?

– I allsvenskan svarade sportchef/klubbdirektör/ordförande från 15 av 16 lag:
Ja: 5 = 33,3 %
Nej: 9 = 60 %
Lägger ned röst: 1 = 6,7 %
– I superettan svarade sportchef/klubbdirektör/ordförande från samtliga 16 lag:
Ja: 4 = 25 %
Nej: 11 = 68,8 %
Lägger ned röst: 1 = 6,3 %
– Totalt allsvenskan och superettan:
Ja: 10 = 32 %
Nej: 19 = 62 %
Lägger ned röst: 2 = 6,5 %

Utan att behöva ta på sig ”tänkarmössan” ser man att det är en ganska stor majoritet i de två högsta serierna för att fortsätta på inslagen väg. I och med det är väl egentligen frågan död och begraven för nu? Hur som helst finns det andledning att titta på vilka argument som angavs, vi börjar med argumenten för de representanter som röstade för en ändring till höst-vår:

ARGUMENT FÖR

1. Efterlikna resten av Europa
Kommentar: Ja, absolut, men vad ger det för egentlig fördel? Det måste vara viktigare att det man gör i Sverige gynnar svenska klubbar och inte görs för att ”vara som alla andra”. Ska Elitserien i ishockey spelas på mindre rink likt NHL för att efterlikna vad som görs där? Inte så aktuellt va? (tror jag)

2. Transferfönstrets upplägg
Kommentar: Ja, transferfönstrets upplägg kan man diskutera men här har man ju trots allt gjort justeringar för att inte stänga innan de (flesta) andra stänger sitt. Det är inte helt möjligt att vara exakt synkade med övriga Europa men det är kanske något vi får leva med?

3. Champions League-kval ”direkt”
Kommentar: Visst skulle det vara mycket mera ”direkt”, men här ligger ju ändå ett sommartransferfönster öppet där de ”större” ligorna agerar mycket kraftfullare än på vintern. Ett vinnande lag skulle löpa minst lika stor risk att ”köpas sönder” trots att man är nykorade mästare. Det handlar mer om ”platsen i näringskedjan” än någonting annat i mina ögon.

ARGUMENT MOT

Klimatet
Kommentar: lätt att peka på just nu, men även i stort är det ett problem. Att lyckas hålla planerna speldugliga i många av de månader när planerna själva inte kan växa sig starka nog skulle antingen leda till fler matcher på konstgräs, kanske till och med så att lag ej kan spela sina hemmamatcher ”hemma”. Det skulle inte falla i god ton hos de så viktiga supportrarna.

Matcher på sommaren när planerna är som bäst
Kommentar: En direkt fortsättning på det första argumentet, det skulle vara ett extremt slöseri med ”den allsvenska produkten” som man gärna pratar om. Att ”den breda massan” hellre ser en fotbollsmatch i +20 och sol på en bra plan än snöblandat regn, nollgradigt (i bästa fall) och en leråker, det kan vi nog enas om?

Skolor och ungdomslag får svårare att anpassa sig
Kommentar: Givetvis ett stort problem, det skulle störa den allmänna rytmen i det allra mesta vilket skulle kunna vara förödande.

Naturligt att kora en mästare på hösten
Kommentar: Absolut, vanans makt är stor och kanske inget riktigt argument, men ändå något som de allra flesta är nöjda med.

Går kanske för allsvenskan och superettan, men går inte att få med sig de andra serierna
Kommentar: Såklart, vi hamnar på frågan om spelbara/träningsbara planer igen. Även om man på något sätt skulle få med sig, säg division 1-klubbarna återstår majoriteten av de som spelar fotboll på organiserad nivå. Att inte hålla ”samma säsong” som dessa är väl ohållbart i längden?

Konkurrens från ishockeyn
Kommentar: Absolut aktuellt, men främst på vissa orter och i vissa klubbar. Frågan är dock om vem det skulle drabba hårdast? Låt oss inte sätt oss i den situationen.

Svårt att locka folk att gå på matcherna
Kommentar: Går hand i hand med flera av de ovanstående argumenten, utan publiken dör fotbollen.

Svårt för de nordligare lagen att få ihop det
Kommentar: En klimatfråga och i viss mån ekonomisk. Skulle sätta många klubbar och kommuner i sitsar man inte vill. Inte önskvärt på något sätt av flera skäl.

Får konsekvenser långt ner i seriesystemet
Kommentar: en förlängning på argument 5, utan att man spelar samtidigt blir det problem med upp-och nedflyttningar, kval helt uteslutet? Känns inte speciellt aktuellt.

För stor apparat att växla
Kommentar: En administrativ omsvängning som skulle sätta många rutiner ur spel, inte minst gällande övriga serier.