5 september

PÅ FD: Miljonregnet över allsvenskan – diskuterar investeringar redan nu: ”Kan inte kasta alla pengar på spelarlöner”

Säsongen 2020 får klubbarna i allsvenskan och superettan helt andra ekonomiska resurser. Det nya tv-avtalet kommer enligt uppgift ge runt 550 miljoner per år, och ett nytt spelavtal ytterligare 150 miljoner. Med en rad andra nya sponsorer som anslutit ger det upp mot 750 miljoner/år, en tredubbling mot tidigare nivåer. Redan nu diskuterar klubbarna i Sef hur man ska använda pengarna. – Självklart kommer sporten få lejonparten, men ingen utveckling sker om man lägger alla pengarna på spelarlöner enbart, utan det fanns en stor enighet bland klubbarna i att man bör satsa på klubbutveckling också, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se. Discovery Networks Sweden börjar sända allsvenskan från och med 2020, och det nya tv-avtalet som slöts i början av året kommer enligt uppgift att ge klubbarna cirka 550 miljoner kronor/år, att jämföra med det nuvarande avtalet som ger 230 miljoner/år. Dessutom byter man Svenska Spel mot Unibet och ett sponsoravtal värt 900 miljoner över sex år från 2020. De nya tv- och sponsoravtalen börjar alltså gälla nästnästa säsong, och det innebär förstås helt nya möjligheter för klubbarna ekonomiskt. Vid Sef:s medlemsmöte förra veckan så var det en av huvudpunkterna - redan nu börjar man diskutera det som väntar…

28 augusti

Gais supersvit mot Öis håller – starkast i klassikermötet

Inte en förlust mot Örgryte på tolv år - Gais fortsätter hålla sviten i klassikermötet intakt. I kväll 3-1 för de grönsvarta mot Öis på Gamla Ullevi. 21 augusti 2006 var senaste gången Örgryte slog Gais i seriesammanhang. Då i allsvenskan. Sedan dess har lagen mötts nio gånger inklusive kvällens möte. Sex matcher har slutat oavgjort, två segrar för Gais innan i kväll. Och det blev ingen seger för Öis nu heller. 3-1 till Gais efter man gjort tre mål på 18 minuter i andra halvlek. Andreas Östling med 1-0 i 51:a minuten - Edin Hamidovic snappade upp ett misslyckat skottförsök från Leonard Pllana och spelade in bollen till Östling som kunde peta in den från nära håll. Tio minuter senare: 2-0. Pllana kom helt ren men osjälviskt serverade Hamidovic öppet mål istället för att avsluta själv. I 81:a minuten kom trean och då var det nyförvärvet från BK Häcken, Karl Bohm, som nätade. Mahmoud Eid nickskarvade fram Bohm till friläge och han tryckte in 3-0. Öis fick en reducering på stopptid (Gabriel Altemark Vanneryr) men seger för Gais. Med det tog man sin första seger i superettan sedan 30 juni är nia i tabellen, bakom just Öis.

14 augusti

HIF stormar mot allsvenskan – ny seger efter stor dramatik

Hårdsatsande Helsingborg fortsätter vinna i superettan. I kväll 4-3 borta mot Örgryte - en match där HIF hade 4-1-ledning fram till 87:e minuten, och en boll i ribban från Öis på övertid.  Helsingborg har satsat stort för att ta sig tillbaka till allsvenskan. Under sommaren har Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson, Wanderson och nu senast Markus Holgersson anslutit. Och det bra ut för HIF - etta i tabellen efter 18 omgångar. På tisdagskvällen kom en ny seger, 4-3 mot Örgryte på Gamla Ullevi. HIF tog ledningen redan i fjärde minuten genom lagets skyttekung Andri Runar Bjarnason. Kvittering Öis i minut 13 av David Engström men HIF återtog ledningen genom Max Svensson strax före paus. I andra halvlek fyllde Mamudo Moro på med 3-1 innan Rasmus Jönsson kunde sätta sitt andra mål sedan återkomsten till 4-1. Då återstod knappa halvtimmen. Men det skulle bli dramatiskt. Två snabba reduceringar i slutminuterna (Gustav Ludwigsson i 87:e och Gabriel Altemark Vanneryr i första övertidsminuten), och sedan också en ribbträff. Men tre nya poäng för HIF, som har tre raka segrar med Andreas Granqvist och Rasmus Jönsson i laget. Helsingborg leder superettan tre poäng före tvåan Falkenberg, och HIF har åtta poäng ner till trean AFC.

1 augusti

Förre Bajenspelaren byter klubb i superettan

Örgryte har klart med ett nyförvärv från superettankonkurrenten Öster. Lars Mendonca Fuhre är klar för Öis. Lars Mendonca Fuhre kom till Sverige 2014, och då till Hammarby. Den norske mittfältaren var med och spelade upp Bajen i allsvenskan det året, men han lämnade efter säsongen 2015 och flyttade hem till Norge. I fjol återvände han till Sverige och Östers IF i superettan. I förra veckan berättade 28-åringen i Smålandsposten att han ville lämna Öster. – Jag har en dotter som är tio månader och hon ska börja dagis i Norge, samtidigt som min tjej ska börja jobba där. Jag vill helt enkelt komma närmare hem för att kunna vara med familjen i höst, sade han till tidningen. GP uppgav att han lämnar Öster för Örgryte. Enligt tidningen så var Fuhre klar för Öis. Nu har också Öis bekräftat det hela. Klubben tar in Fuhre säsongen ut, med option på ytterligare ett år. Det känns jättebra. Jag är väldigt nöjd över att avtalet är klart. Nu ska jag förhoppningsvis bli spelklar så fort som möjligt, säger Fuhre till Öis hemsida.

30 juli

AVSLÖJAR: Boost för svenske jättetalangen – synas av PL-jätte

Örgrytes unga talang Robin Glavak har tagits ut till pojklandslagsläger i augusti. Men inte nog med det - nu är det 15-åriga mittbackslöftet också inbjuden att träna med Tottenham i England. Örgryte IS skrev i vintras ungdomskontrakt med unga talangen Robin Glavak. Mittbacken född 2003 flyttades upp till U17-laget, men har också fått spela i klubbens U19-lag. Nyligen kallades han till P03-landslagets första läger på Bosön i 2-5 augusti. Men Glavak har även uppmärksammats av klubbar utomlands. Enligt uppgifter till FotbollDirekt så har han fått en inbjudan att träna med Tottenham en vecka i mitten av augusti. Glavak kommer träna med klubbens U17-lag.

29 juli

Fyller 40 nästa år – förlänger med Öis: ”Slipper sitta hemma och käka chips i Halmstad”

Stojan Lukic fyller 40 nästa år. Men karriären är inte över än för målvaktsveteranen - nu står det klart att Lukic spelar även nästa säsong. Kontraktet med Örgryte har förlängts. – Det är underbart. Framförallt för Stojan som slipper att sitta hemma och käka chips i Halmstad, säger till Öis tränare Thomas Askebrand till klubbens hemsida. Stojan Lukic har gjort över 300 matcher i allsvenskan och superettan, i Landskrona, Falkenberg och Halmstad. Inför fjolårssäsongen skrev han på för Örgryte, och han stod samtliga 30 matcher för Öis i superettan i fjol. Nu förlänger Öis med Lukic, som varit förstemålvakt även denna säsong. 38-åringen kommer vara Öis-spelare även under säsongen 2019. Öis huvudtränare Thomas Askebrand droppar följande rader om förlängningen, och får med positiva ord om både Lukic och Göteborg som stad. – Det är underbart. Framförallt för Stojan som slipper att sitta hemma och käka chips i Halmstad. Istället kan han gå upp för avenyn och uppleva Göteborg ännu mer, något som är bland det finaste han vet, säger Askebrand till Öis hemsida. Han ser Lukic som en av Sveriges främsta målvakter: – Trots att han har kommit upp i åldern tar han väldigt bra hand om sin kropp och är väldigt seriös med…