11 juni

Superettans stora överraskning i fjol – nu tar mardrömmen aldrig slut

IFK Värnamo slutade i fjol sexa i superettan, klubbens bästa placering någonsin. Nu verkar dock mardrömmen aldrig ta slut. 0-1 hemma mot Jönköpings Södra under måndagskvällen och jumbon har hela fyra poäng upp till kvalplats. Det var i fjol som Christian Järdler ledde IFK Värnamo till en imponerande sjätteplats i superettan, klubbens bästa notering någonsin. Järdler lämnade sedan Värnamo för att ta över Öster. Ny tränare blev i stället Roar Hansen, som förra sommaren sparkades från Åtvidaberg. Hansen har dock inte alls fått det att klaffa i Värnamo. Under måndagskvällen kom ännu en förlust, denna gång med 1-0 hemma mot Jönköpings Södra. Alexander Jallow prickade in matchens enda mål i den 61:a minuten. Detta innebär att tabelljumbon Värnamo efter tolv omgångar fortsatt står kvar på fem poäng. Gefle, som är näst sist, har nio pinnar - lika många som Frej som ligger på kvalplats. För J-Södra, som i fjol spelade i allsvenskan, var 1-0-viktorian viktig och de har nu 15 poäng, vilket i skrivande stund gör att smålänningarna ligger nia i tabellen.

28 maj

Talangen frälste Helsingborg – ångar på i superettan

Helsingborg tog under måndagskvällen fjärde segern på de fem senaste matcherna i årets superetta. 19-årige Max Svensson sköt det enda målet i 1-0-viktorian hemma mot Jönköpings Södra.  Inför säsongen var Helsingborg stor favorit till att vinna superettan och till skillnad från i fjol har skåningarna öppnat riktigt starkt. Under måndagskvällen kom fjärde segern på de fem senaste matcherna. 19-åriga Max Svensson sköt det enda målet i 1-0-viktorian hemma mot Jönköpings Södra och det innebär att HIF är uppe på kvalplats, bara två poäng bakom serieledande Örgryte - men då har Helsingborg en match färre spelad än såväl Öis som AFC Eskilstuna. J-Södra, som i fjol spelade i allsvenskan, har elva poäng efter tio omgångar och ligger på tionde plats.

1 maj

Lyckan i Jönköping – blytunga trepoängaren

Jönköpings Södra trillade ur allsvenskan i fjol och inledde superettan med fyra raka förluster. Därför var dagens 2-1-seger borta mot Norrby av yttersta vikt och J-Södra nu med sina första poäng i seriespelet.  Efter att snöpligt åkt ur allsvenskan i fjol efter kvalspel mot Trelleborg tappade Jönköpings Södra inte bara sin tränare Jimmy Thelin, utan även ryggraden i försvarsgeneralen André Calisir (Blåvitt), Robert Gojani (Elfsborg) och Dzenis Kozica (Djurgården). Just detta har varit märkbart i inledningen av årets superetta. Efter tre raka förluster fick nya tränaren Jörgen Wålemark sparken. Inte blev det bättre omgången därpå med ny förlust, men så i dag kom de efterlängtade första poängen för smålänningarna. Norrby besegrades med 2-1 på bortaplan. Alexander Jallow prickade in 1-0 för J-Södra innan forne Elfsborgsanfallaren Lasse Nilsson kvitterade efter timmen spelad. Med tio minuter kvar kom segermålet för Jönköpings Södra genom Peter Gwargis vackra frisparksmål och därmed har smålänningarna plockat sina tre första poäng i årets superetta och ligger nu på kvalplats med Värnamo och Frej under sig. Norrby tabellåtta med sina sju pinnar.

19 april

J-Södra sparkar tränaren – efter tre matcher

Jönköpings Södra sparkar sin tränare Jörgen Wålemark - efter bara tre matcher. Tre raka förluster för fjolårets allsvenskar, och då får Wålemark gå.  Jönköpings Södra fick börja om i superettan 2018, efter två år i allsvenskan. Inför årets säsong hade tränaren Jimmy Thelin lämnat för Elfsborg, och en ersättare kom in i Jörgen Wålemark. Nu har det gått tre matcher i superettan - och tre raka förluster för J-Södra. Och då får Wålemark gå. J-Södras styrelseordförande Mats Tidstrand kommenterar på klubbens hemsida: ”Styrelsen och Jörgen har efter konstruktiva och bra diskussioner kommit till insikt om att vi har för stor skillnad i uppfattningen om hur Jönköpings Södra ska utveckla sitt sätt att spela fotboll. Den uppfattningen tillsammans med uteblivet sportsligt resultat har gjort att vi gemensamt är överens om att avsluta samarbetet.” Klubbens scoutingansvarige Christer Persson tar nu över och får en roll som manager - Stefan Jörgensen flyttas upp från rollen som huvudtränare i J-Södras andralag och blir nu huvudtränare i a-laget.

7 april

Landskrona med tung bortaskalp – första trean i återkomsten

Landskrona är tillbaka i superettan och under lördagen tog de en tung bortaseger mot Jönköpings Södra. Karim Sadat gjorde båda målen i 2-0-segern. Efter att ha harvat i division 1 senaste åren är Landskrona i år tillbaka i superettan. I premiären för en vecka sedan blev det förlust med 3-2 hemma mot Falkenberg, men under lördagen tog skåningarna revansch. På bortaplan mot Jönköpings Södra (matchen spelades dock på Borås Arena då Stadsparksvallen inte höll måttet för spel) vann Landskrona med 2-0 och tog därmed en tung bortaskalp. Karim Sadat gjorde båda målen. Anfallaren svarade även för en balja mot Falkenberg senast. På tal om Falkenberg vann de på nytt under lördagen då de besegrade AFC Eskilstuna på hemmaplan med 2-0. Tung start för AFC som på två matcher bara tagit en poäng. I den tredje lördagsfighten i superettan vann Halmstad med 2-1 borta mot Degerfors. Det här var HBK:s första seriematch för i år, detta då deras premiär mot Helsingborg förra helgen ställdes in då Örjans Vall likt Stadsparksvallen inte ansågs redo för spel.

4 april

Tvingas flytta till Borås: ”Så klart en besvikelse”

Öster tvingades spela sin hemmapremiär på Borås Arena. Nu står det klart att även Jönköpings Södra får lira årets första hemmamatch i superettan på samma arena, detta då Stadsparksvallen inte är i speldugligt skick. - Det är såklart en besvikelse, vi vill alltid spela hemma, säger Sebastian Lagrell, evenemangsansvarig i J-Södra, till Jnytt. Den kalla mars månad har påverkat flera svenska fotbollsarenor. Superettanpremiären mellan Halmstad och Helsingborg ställdes in och det står redan klart att Sirius hemmapremiär mot Sundsvall skjuts upp. Öster fick i helgen spela sin hemmapremiär på Borås Arena och så blir även fallet för Jönköpings Södra när de i kommande omgång tar emot Landskrona. Stadsparksvallen håller inte för spel. - Det är såklart en besvikelse, vi vill alltid spela hemma. Sen måste vi snabbt lösa de problem som uppstår utifrån förutsättningarna. Vi lägger allt fokus på de praktiska sakerna nu, med bemanning och så vidare. Det är en stor apparat, säger Sebastian Lagrell, evenemangsansvarig i J-Södra, till Jnytt och fortsätter: - Min största besvikelse ligger i att vi inte kan erbjuda våra supportrar och sponsorer möjligheten att se matchen i Jönköping. Vi kommer att erbjuda årskortsinnehavare, sponsorer och medlemmar i Green Machine bussresa till Borås. Lagrell berättar att…