14 november

Syrianska nära återkomst direkt – blytunga segern i Södertälje

Syrianska åkte ur superettan i fjol, men har nu goda chanser att återvända redan inför nästa år. Seger i första kvalmatchen mot Värnamo i kväll hemma i Södertälje. Matchens enda mål gjordes av Seth Hellberg. Så sent som 2013 spelade Syrianska i allsvenskan, men i fjol trillade de ner i division 1. Redan nästa år kan de dock vara tillbaka i superettan. Efter att ha slutat tvåa bakom Västerås i norrettan ställdes de nu mot Värnamo i kvalet, Värnamo som hamnade fjärde sist i årets superetta. Syrianska nu i förarsätet efter att de vunnit första kvalmötet under onsdagskvällen med 1-0. Seth Hellberg gjorde målet från straffpunkten i Södertälje, detta i upptakten av den andra halvleken. Returen i Värnamo spelas på söndag. Syrianska startade i kväll med tidigare allsvenska stjärnnamn som Sebastian Rajalakso och Mathias Ranégie i elvan.

5 september

PÅ FD: Miljonregnet över allsvenskan – diskuterar investeringar redan nu: ”Kan inte kasta alla pengar på spelarlöner”

Säsongen 2020 får klubbarna i allsvenskan och superettan helt andra ekonomiska resurser. Det nya tv-avtalet kommer enligt uppgift ge runt 550 miljoner per år, och ett nytt spelavtal ytterligare 150 miljoner. Med en rad andra nya sponsorer som anslutit ger det upp mot 750 miljoner/år, en tredubbling mot tidigare nivåer. Redan nu diskuterar klubbarna i Sef hur man ska använda pengarna. – Självklart kommer sporten få lejonparten, men ingen utveckling sker om man lägger alla pengarna på spelarlöner enbart, utan det fanns en stor enighet bland klubbarna i att man bör satsa på klubbutveckling också, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se. Discovery Networks Sweden börjar sända allsvenskan från och med 2020, och det nya tv-avtalet som slöts i början av året kommer enligt uppgift att ge klubbarna cirka 550 miljoner kronor/år, att jämföra med det nuvarande avtalet som ger 230 miljoner/år. Dessutom byter man Svenska Spel mot Unibet och ett sponsoravtal värt 900 miljoner över sex år från 2020. De nya tv- och sponsoravtalen börjar alltså gälla nästnästa säsong, och det innebär förstås helt nya möjligheter för klubbarna ekonomiskt. Vid Sef:s medlemsmöte förra veckan så var det en av huvudpunkterna - redan nu börjar man diskutera det som väntar…

24 juni, 2018

Helsingborg ny tvåa – vann på Olympia i kväll

Helsingborg ligger tvåa i superettan, detta efter att ha besegrat Värnamo med 1-0 på Olympia. Darijan Bojanic sköt matchens enda mål i den 57:e minuten.  Efter att ha åkt ur allsvenskan 2016 misslyckades Helsingborg att ta klivet tillbaka i fjol. Nu ser det dock desto bättre ut. Landslagskaptenen Andreas Granqvist återvänder efter VM och laget ligger tvåa i superettan, detta efter att de hemma på Olympia under söndagskvällen besegrat IFK Värnamo med 1-0. Darijan Bojanic sköt matchens enda mål i den 57:e minuten. Om det är muntra miner i Helsingborg är det precis tvärtom i Värnamo. Fjolårets tabellsexa är jättejumbo med endast fem poäng efter 14 matcher.

11 juni, 2018

Superettans stora överraskning i fjol – nu tar mardrömmen aldrig slut

IFK Värnamo slutade i fjol sexa i superettan, klubbens bästa placering någonsin. Nu verkar dock mardrömmen aldrig ta slut. 0-1 hemma mot Jönköpings Södra under måndagskvällen och jumbon har hela fyra poäng upp till kvalplats. Det var i fjol som Christian Järdler ledde IFK Värnamo till en imponerande sjätteplats i superettan, klubbens bästa notering någonsin. Järdler lämnade sedan Värnamo för att ta över Öster. Ny tränare blev i stället Roar Hansen, som förra sommaren sparkades från Åtvidaberg. Hansen har dock inte alls fått det att klaffa i Värnamo. Under måndagskvällen kom ännu en förlust, denna gång med 1-0 hemma mot Jönköpings Södra. Alexander Jallow prickade in matchens enda mål i den 61:a minuten. Detta innebär att tabelljumbon Värnamo efter tolv omgångar fortsatt står kvar på fem poäng. Gefle, som är näst sist, har nio pinnar - lika många som Frej som ligger på kvalplats. För J-Södra, som i fjol spelade i allsvenskan, var 1-0-viktorian viktig och de har nu 15 poäng, vilket i skrivande stund gör att smålänningarna ligger nia i tabellen.

6 juni, 2018

PÅ FD: Testat med Milan och AIK – hyllas ändå stort efter snöpliga sortin

Så sent som i höstas var York Rafael med i det svenska U19-landslaget och han har provtränat med klubbar som Milan och AIK. Inför säsongen skrev yttern på för Värnamo, men succén uteblev och i dagarna meddelades det att kontraktet bryts. Tränaren Roar Hansen ser dock stor potential i talangen. - Han är jätteintressant. Jag är helt övertygad om att han kan lyckas, berättar Hansen för FotbollDirekt.se.  Det var i måndags som Värnamos sportchef Thomas Lundqvist berättade för Värnamo Nyheter att York Rafael, som värvades i januari, lånas ut till gamla klubben Sandviken fram till 15 juli och att kontraktet därefter bryts - detta trots att 19-åringen kritade på till sommaren 2020. Rafael, som tidigare testat med internationella storklubbar som Milan, Lazio och Watford, har länge rankats som en stor talang. Våren 2016 tränade han med AIK, likaså sent i höstas. Den vindsnabbe yttern, som både kan spela i försvaret och i anfallet, var även med i kvalet till U19-EM i höstas. I Värnamo har dock succén uteblivit. Speltiden har varit knapp och Lundqvist konstaterade följande för Värnamo Nyheter i måndags: – Vi har inte nytta av en spelare som inte trivs. Tränaren i Värnamo är Roar Hansen, som tidigare…

4 juni, 2018

Känsliga beskedet kring talangen – bryter kontraktet

York Rafael skrev i vintras på ett kontrakt med IFK Värnamo till 2020, men den talangfulle yttern har fått begränsat med speltid och nu får det hela ett abrupt slut. – Han är utlånad till 15 juli och sen bryter vi kontraktet. Det är på hans begäran, säger sportchefen Thomas Lundqvist till Värnamo Nyheter.  Inför den här säsongen värvades York Rafael till Värnamo från Sandviken. Nu lånas yttern ut till Sandviken. Den talangfulle yttern, som tidigare varit på provspel i klubbar som Watford och Milan och som var med i det svenska U19-landslag som inte nådde EM-slutspelet i Finland till sommaren, har fått sparsamt med speltid i superettanlaget och det står klart att det inte blir någon fortsättning i Smålandsklubben, detta trots att han kritade på ett kontrakt till 2020. - Han är utlånad till 15 juli och sen bryter vi kontraktet. Det är på hans begäran, säger sportchefen Thomas Lundqvist till Värnamo Nyheter och fortsätter: – Vi har inte nytta av en spelare som inte trivs.