24 juni

Helsingborg ny tvåa – vann på Olympia i kväll

Helsingborg ligger tvåa i superettan, detta efter att ha besegrat Värnamo med 1-0 på Olympia. Darijan Bojanic sköt matchens enda mål i den 57:e minuten.  Efter att ha åkt ur allsvenskan 2016 misslyckades Helsingborg att ta klivet tillbaka i fjol. Nu ser det dock desto bättre ut. Landslagskaptenen Andreas Granqvist återvänder efter VM och laget ligger tvåa i superettan, detta efter att de hemma på Olympia under söndagskvällen besegrat IFK Värnamo med 1-0. Darijan Bojanic sköt matchens enda mål i den 57:e minuten. Om det är muntra miner i Helsingborg är det precis tvärtom i Värnamo. Fjolårets tabellsexa är jättejumbo med endast fem poäng efter 14 matcher.

11 juni

Superettans stora överraskning i fjol – nu tar mardrömmen aldrig slut

IFK Värnamo slutade i fjol sexa i superettan, klubbens bästa placering någonsin. Nu verkar dock mardrömmen aldrig ta slut. 0-1 hemma mot Jönköpings Södra under måndagskvällen och jumbon har hela fyra poäng upp till kvalplats. Det var i fjol som Christian Järdler ledde IFK Värnamo till en imponerande sjätteplats i superettan, klubbens bästa notering någonsin. Järdler lämnade sedan Värnamo för att ta över Öster. Ny tränare blev i stället Roar Hansen, som förra sommaren sparkades från Åtvidaberg. Hansen har dock inte alls fått det att klaffa i Värnamo. Under måndagskvällen kom ännu en förlust, denna gång med 1-0 hemma mot Jönköpings Södra. Alexander Jallow prickade in matchens enda mål i den 61:a minuten. Detta innebär att tabelljumbon Värnamo efter tolv omgångar fortsatt står kvar på fem poäng. Gefle, som är näst sist, har nio pinnar - lika många som Frej som ligger på kvalplats. För J-Södra, som i fjol spelade i allsvenskan, var 1-0-viktorian viktig och de har nu 15 poäng, vilket i skrivande stund gör att smålänningarna ligger nia i tabellen.

6 juni

PÅ FD: Testat med Milan och AIK – hyllas ändå stort efter snöpliga sortin

Så sent som i höstas var York Rafael med i det svenska U19-landslaget och han har provtränat med klubbar som Milan och AIK. Inför säsongen skrev yttern på för Värnamo, men succén uteblev och i dagarna meddelades det att kontraktet bryts. Tränaren Roar Hansen ser dock stor potential i talangen. - Han är jätteintressant. Jag är helt övertygad om att han kan lyckas, berättar Hansen för FotbollDirekt.se.  Det var i måndags som Värnamos sportchef Thomas Lundqvist berättade för Värnamo Nyheter att York Rafael, som värvades i januari, lånas ut till gamla klubben Sandviken fram till 15 juli och att kontraktet därefter bryts - detta trots att 19-åringen kritade på till sommaren 2020. Rafael, som tidigare testat med internationella storklubbar som Milan, Lazio och Watford, har länge rankats som en stor talang. Våren 2016 tränade han med AIK, likaså sent i höstas. Den vindsnabbe yttern, som både kan spela i försvaret och i anfallet, var även med i kvalet till U19-EM i höstas. I Värnamo har dock succén uteblivit. Speltiden har varit knapp och Lundqvist konstaterade följande för Värnamo Nyheter i måndags: – Vi har inte nytta av en spelare som inte trivs. Tränaren i Värnamo är Roar Hansen, som tidigare…

4 juni

Känsliga beskedet kring talangen – bryter kontraktet

York Rafael skrev i vintras på ett kontrakt med IFK Värnamo till 2020, men den talangfulle yttern har fått begränsat med speltid och nu får det hela ett abrupt slut. – Han är utlånad till 15 juli och sen bryter vi kontraktet. Det är på hans begäran, säger sportchefen Thomas Lundqvist till Värnamo Nyheter.  Inför den här säsongen värvades York Rafael till Värnamo från Sandviken. Nu lånas yttern ut till Sandviken. Den talangfulle yttern, som tidigare varit på provspel i klubbar som Watford och Milan och som var med i det svenska U19-landslag som inte nådde EM-slutspelet i Finland till sommaren, har fått sparsamt med speltid i superettanlaget och det står klart att det inte blir någon fortsättning i Smålandsklubben, detta trots att han kritade på ett kontrakt till 2020. - Han är utlånad till 15 juli och sen bryter vi kontraktet. Det är på hans begäran, säger sportchefen Thomas Lundqvist till Värnamo Nyheter och fortsätter: – Vi har inte nytta av en spelare som inte trivs.

29 maj

Falkenberg ny serieledare – HIF utanför topp 3

Falkenberg krossade Värnamo med 4-1 på bortaplan under tisdagskvällen. Hallandslaget är ny serieledare i superettan och Helsingborg petades ner till en fjärdeplats. Efter att trillat ur allsvenskan 2016 går Falkenberg nu som tåget i superettan. Under tisdagskvällen körde de över Värnamo på bortaplan och vann med hela 4-1 efter mål av Erik Pärsson, Per Karlsson, Robin Östlind och Chisom Egbuchunam. Hemmalagets mål gjordes av Daniel Ask då han kvitterade till 1-1 i den första halvleken. Falkenbergs seger innebär att de nu leder superettan på sina 23 poäng efter tio omgångar, en pinne före tvåan Örgryte och två före trean AFC Eskilstuna. Helsingborg, som spelat en match färre än de övriga topplagen, petades nu ner till fjärdeplats i tabellen. Skåningarna har 20 poäng. Värnamo är fortsatt delad jumbo ihop med Frej. De två lagen har endast spelat ihop fem pinnar på sina tio matcher.

11 april

Gais avgjorde på stopptid – ångar på i superettan

Göteborgslagen Örgryte och Gais har inlett superettan starkt. Under onsdagskvällen gjorde Gais sin stadsrival sällskap i toppen efter en sista minuten-seger borta mot Värnamo med 2-1. Därmed har såväl Örgryte som Gais maximala sex poäng efter två omgångar.  Fjolåret var ingen rolig säsong för Göteborgsfotbollen - Häcken undantaget som slutade på en fin fjärdeplats i allsvenskan. Men för Blåvitt, Gais och Örgryte var 2017 inget år att lägga på minnet. IFK Göteborg slutade först tia i allsvenskan och Gais kom nia, men bara en poäng före Örgryte som tvingades kvala sig kvar. Örgrytes kvalspel mot Mjällby blev också en rysare där Hakeem Araba frälste Öis i förlängningen hemma på Gamla Ullevi. Nu har såväl Örgryte som Gais öppnat superettan starkt. I söndags tog Öis sin andra raka seger och står nu på maximala sex poäng efter två omgångar. Under onsdagskvällen hade Gais chansen att göra sällskap med Falkenberg och Öis uppe i toppen - en chans som de tog. Segern borta mot Värnamo satt dock långt inne. Jesper Westmark gav Gais ledningen i den 48:e minuten vilket länge såg ut att räcka för tre poäng, men med endast sex minuter kvar kvitterade smålänningarna genom Alexander Achinioti Jönsson. Då på stopptid…