12 december

Mästare i fjol – nu lägger Friberg da Cruz skorna på hyllan

Bobbie Friberg da Cruz blev finsk ligamästare med IFK Mariehamn i fjol. Nyligen blev det klart att svensken skulle flytta hem till Sverige och 35-åringen meddelar nu att han lägger skorna på hyllan för att ta över division 2-klubben Assyriska BK som tränare. Bobbie Friberg da Cruz började sin seniorkarriär i Gais 2001, då som 19-åring. Totalt åtta säsonger blev det i Göteborgsklubben innan flyttlasset gick vidare till danska Randers. Därefter blev det spel i IFK Norrköping innan han 2014 gick till IFK Mariehamn. På Åland gjorde försvararen succé och i fjol vann han finskt ligaguld. Nyligen stod det dock klart att 35-åringen tackar för sig och han flyttar nu hem till Sverige. Men det blir inte Gais som han tidigare öppnat för. I stället väljer Friberg da Cruz att lägga skorna på hyllan för att ta över division 2-klubben Assyriska BK som tränare. 35-åringen gjorde totalt 135 allsvenska matcher.

3 december

AVSLÖJAR: Öste in poäng i år – nu i slutförhandlingar

Stefan Ilic gjorde 19 poäng när IK Brage gick upp i superettan. Nu byter mittfältaren klubb - enligt uppgifter till FotbollDirekt så är Ilic nu nära att skriva på för Gais.  Stefan Ilic har flera år bakom sig i superettan med Östersund och Syrianska. Inför årets säsong värvades han till Brage som han var med och tog tillbaka till finrummet. 19 poäng (nio mål och tio assists) av Ilic när Brage vann Division 1 Norra i stor stil. Men nu byter han klubb - i veckan stod det klart att Ilic lämnar Brage. Det fanns en option om ytterligare ett år men den offensive mittfältaren kom inte överens om en fortsättning med Borlängeklubben. Istället är han nära att skriva på för Gais. I november avslöjade FD att Gais var en av flera klubbar i superettan som jagade Ilic. Enligt uppgifter till FD så förhandlar han nu med Grönsvart och bara detaljer återstår. Det mesta talar för att han blir Gais-spelare inom kort.

30 november

”D-Rex” lämnar Gais – förre MFF-anfallaren bryter

Dardan Rexhepi lämnar Gais - den förre Malmö FF-anfallaren bryter kontraktet med Grönsvart. Dardan Rexhepi kom förra sommaren till Gais på lån från Häcken, och det blev sex mål under fjolhösten i superettan. Han skrev på permanent för Gais efter fjolårssäsongen men nu avslutas det kontraket i förtid. Rexhepi hade avtal över 2018 men det bryts nu. "2017 blev varken som Dardan eller GAIS tänkt sig varpå klubben nu väljer att inte låta avtalet löpa vidare över 2018", skriver Gais på sin hemsida.

28 november

PÅ FD: Starka siffror väcker intresse kring målvakten – ”Känner mig redo för nästa steg”

Mathias Karlsson drar till sig stort intresse efter en stark säsong i Division 1 Norra. Nu träffar den 22-årige målvakten Gais. – Jag känner mig redo att ta nästa steg i karriären, säger Karlsson till FotbollDirekt.se. Mathias Karlssons kontrakt med Carlstad United i division 1 går ut, och nu rycker flera klubbar i målvaktstalangen. Degerfors och Gais visar intresse i superettan och Karlsson besöker nu den sistnämnda klubben. – Vi har pratat ett tag, med målvaktstränaren här framför allt. Så vi tog beslutet att jag skulle åka ner och bekanta mig med klubben, säger Karlsson till FotbollDirekt.se. – Första spontana reaktionen är att det är väldigt bra förutsättningar. Det är en proffsigare miljö, det märks att det är en stor klubb. Jag tycker absolut de ska vara högre upp, de hör hemma i allsvenskan. Karlsson har många år i Carlstad United bakom sig, han var först med och tog upp klubben i division 1 (2014) och har därefter stått tre säsonger i Division 1 Norra. Nu vill han ta minst ett steg uppåt i seriesystemet. – Verkligen. Jag känner mig framför allt redo för att göra det. Jag är redo för nya mål och nya utmaningar. Det är framför allt superettanklubbar…

27 november

Går i Blåvitts fotspår – klart med hybridgräs

Det ligger redan hybridgräs på Gamla Ullevi och Malmö FF kan snart också komma att spela på samma underlag. Nu berättar Öster att de från och med i sommar kommer spela sina matcher på hybridgräs. Debatten om konstgräs kontra naturgräs har - och är fortfarande - en av allsvenskans största snackisar. Hybridgräset har därför varit ett välkommet inslag. Hybridgräs, som är vanligt utomlands och som spelarna själva hyllar som mer vanligt gräs, är redan underlaget på Gamla Ullevi. Därmed spelar såväl IFK Göteborg, Gais som Örgryte sina hemmamatcher på det uppskattade underlaget. Nyligen la Malmö FF hybridgräs på sin träningsanläggning och det finns även planer på att byta ut naturgräset mot hybridgräs på Swedbank Stadion (som nu kommer att börja heta något annat). Nu står det även klart att ytterligare ett svenskt elitlag snart kommer att spela sina hemmamatcher på hybridgräs. Öster meddelar att de i juni kommer lägga det nya underlaget på Myresjöhus Arena och att klubben från Växjö sex veckor senare ska börja spela sina matcher på hybridgräset.

27 november

AVSLÖJAR: Succésäsong och superstatistik – nu träffar han Gais

22-årige Mathias Karlsson har gjort succé i division 1. Nu är flera klubbar ute efter målvakten. Degerfors har tidigare bekräftat sitt intresse. FotbollDirekt kan avslöja att även Gais visar konkret intresse för Karlsson - han är nu på plats i Göteborg för att träffa klubben. Mathias Karlsson har avslutat sin tredje säsong i division 1 med Carlstad United, och han gjorde det med näst bäst statistik av alla målvakter i Division 1 Norra. 21 insläppta mål på 22 matcher och tio hållna nollor den här säsongen. Nu visar flera klubbar högre upp intresse. Degerfors har bekräftat att man tittar på succémålvakten. Enligt uppgifter till FotbollDirekt så visar även Gais konkret intresse. Enligt FD:s uppgifter så är Karlsson nu i Göteborg för att träna med Gais och bekanta sig med klubben de närmaste dagarna. Utöver intresse från Gais och Degerfors så visar även ytterligare klubbar intresse för Karlsson, vars kontrakt med Carlstad United nu går ut.