12 december

Abubakari klar för HIF: ”En av de största klubbarna i Sverige”

Helsingborgs IF har klart med ett tungt nyförvärv inför andra året i superettan. Mohammed Abubakari är klar för HIF. – Jag både mött och följt laget så jag vet att det är en av de största klubbarna i Sverige. Supportrarna här är fantastiska och älskar laget väldigt mycket , säger till HIF:s hemsida. En bit in på hösten så stod det klart att Mohammed Abubakari skulle lämna BK Häcken. Kontraktet gick ut och han ryktades till flera klubbar, både svenska och utländska. Nu står det klart att den mångårige allsvenske mittfältaren flyttar dryga 20 mil söderut - ett 3+1-årskontrakt med Helsingborgs IF är klart. – Det känns verkligen bra att vara här. Jag vet mycket om klubben då flera av mina vänner spelat här. Dessutom har jag både mött och följt laget så jag vet att det är en av de största klubbarna i Sverige. Supportrarna här är fantastiska och älskar laget väldigt mycket så HIF känns inte obekant för mig, säger Abubakari till HIF:s hemsida. Abubakari blir HIF:s tredje värvning inför säsongen 2018. Sedan tidigare är anfallarna Mamudo Moro och Andri Runar Bjarnason klara.

11 december

Stora chansen – Häcken-keepern kastas in i hetluften

Peter Abrahamsson var i fjol med på landslagets januariturné. Den här gången fanns han inte med i truppen, men en skada på Andreas Linde gör att Abrahamsson ändå kallas in. Efter åtta år i Örgryte lämnade Peter Abrahamsson för stadsrivalen Häcken inför 2014 års säsong. Året därpå tog han till sist en ordinarie plats mellan stolparna och efter fjolårets fina säsong belönades 29-åringen med en plats i landslagets januariturné. Även i år har Abrahamsson gjort ett strålande år i Häcken, men trots detta utelämnades han från januariturnén. Nu står det ändå klart att målvakten åker med till Abu Dhabi, detta då Moldes Andreas Linde tvingats lämna återbud på grund av skada. Övriga två målvakter är Ålborgs Jacob Rinne och IFK Göteborgs Pontus Dahlberg. Sverige är i Förenade Arabemiraten 2-12 januari och spelar där match mot såväl Estland som Danmark.

11 december

MFF uppges överens med Häcken – betalar 10 miljoner för ytterbacken

Malmö FF uppges överens med BK Häcken om Egzon Binaku. Vänsterbacken köps loss från Häcken för tio miljoner kronor.  Malmö FF har hittills tagit in två nyförvärv inför kommande säsong. Eric Larsson och Arnor Ingvi Traustason är klara för MFF. Nu uppges nyförvärv nummer tre nära. Enligt Sportbladet så är MFF och Häcken överens om vänsterbacken Egzon Binaku, och det ska bara vara några detaljer i det personliga avtalet som återstår innan han presenteras som MFF-spelare. Övergångssumman uppges landa på tio miljoner kronor. Egzon Binaku debuterade i allsvenskan för Häcken 2015, och har gjort 44 allsvenska matcher (två mål) sedan dess. I somras kom han in i U21-landslagets EM-trupp som reserv och fick sedan även speltid i mästerskapet i Polen.

10 december

Tungt sedan allsvenska flytten – men nu dubbla mål

Simon Gustafson har haft det jobbigt under sina dryga två år i Holland, men under söndagen slog han till med två mål för sitt Roda hemma mot Groningen. Trots detta räckte fullträffarna bara till en poäng. Som 19-åring exploderade Simon Gustafson i allsvenskan för sitt Häcken 2014. Mittfältaren svarade för tio mål och fem assist och efter en lyckad vår 2015 såldes han till Feyenoord. Debutsäsongen i den holländska storklubben var fullt godkänd med tre mål och fem assist på 15 matcher. Fjolåret var dock en stor besvikelse då mittfältaren endast noterades för två inhopp i ligaspelet. Därför lånades Gustafson i somras ut till Roda. Väl i det holländska bottenlaget har 22-åringen fått ett upplyft och under söndagen slog han till med dubbla baljor hemma mot Groningen. Detta var mittfältarens första mål sedan augusti. De två fullträffarna räckte dock bara till en poäng då de tappade sin 2-0-ledning till 2-2. Roda ligger näst sist i den holländska ligan.

8 december

Vägrade skaka hand – kostar Häcken en halv miljon

Häcken kunde ha kompenserats med nästan en halv miljon kronor av San José Earthquakes när Mikael Stahre hastigt lämnade Göteborgsklubben för MLS. Kravet från amerikanerna var att sportchefen Sonny Karlsson skulle skaka hand med Mikael Stahre på en presskonferens och hävda att de var ense om beslutet, något Karlsson inte kunde ställa upp på. - I så fall hade alla moraliska värderingar försvunnit all väg, säger han till Sportbladet.  Andreas Alm presenterades tidigare under fredagen som ny Häckentränare. Därmed är ersättaren klar efter Mikael Stahres hastiga avsked som fick sportchefen Sonny Karlsson att ilskna till rejält. Häcken kunde ha fått 50 000 dollar (nästan en halv miljon svenska kronor) i kompensation för att San José Earthquakes "snodde" tränaren, men då behövde Karlsson skaka hand med Stahre på en presskonferens och konstatera att parterna var överens om att bryta kontraktet. - Det kunde vi inte stå för. I så fall hade alla moraliska värderingar försvunnit all väg. Vi kämpade emot det. Då kan vi inte ställa oss och le bara för att vi skulle få 425 000 kronor, säger sportchefen till Sportbladet.  I och med Stahres avhopp har Häcken nu lärt sig en läxa och om nya tränaren Andreas Alm också kommer bryta…

8 december

FD:s krönikör: ”Alm & Häcken = En operfekt perfekt kombo”

Andreas Alm till BK Häcken. Kunde man ju räknat ut med röva redan när Stahre lämnade. Och till er som tänker hacka på nyss nedplitade öppet mål-ordvits: släpp det, och gå istället in på GP och se inledningen på presskonferensen. ”Fåglar är flyktiga varelser medan träd är stabila och förankrade i myllan.” Orden är Dennis Anderssons. Han är klubbdirektör i Häcken och utåt sett en total kontrast till Andreas Alm. Och när ni ändå är inne och surfar på GP kan ni ju köpa ett plusabonnemang (nej, jag har inte någon affiliate) och läsa Eric Hilmerssons (mer känd som ”Mannen som aldrig vill dricka öl med Mårthen Bergman trots att han fått förfrågan tvåsiffrigt antal gånger”) finfina alster. Om Alms tid AIK skriver Eric: ”Fem och ett halvt år som huvudtränare är ett imponerande facit, precis som tabellraden 2–4–2–3–3. Vi ska också minnas att AIK bara var sex poäng från förstaplatsen när ledningen beslöt att sparka Alm förra sommaren. Ett beslut som utifrån sett var ganska märkligt och eventuellt berodde mer på en styrelse med hybris än på Alms ledarskap.” Fin placeringsrad även om jag tror att de flesta, Alm inräknad, hellre hade kommit typ 1-7-4-1-4. Eller kanske till och…